Vil løfte Lambrusco opp igjen

På 60-70-tallet var Lambrusco en av verdens mest populære viner. Særlig i USA belmet man denne vinen i store mengder, ofte den aller søteste versjonen med over 100 gr/l restsukker. Så forsvant Lambrusco litt ut av syne. Nå er et aldri så lite comeback på gang, drevet av blant annet produsenten Medici Ermete.

Av Ulf Dalheim, publisert 22.mai 2020

Vi befinner oss i Emilia Romagna i Italia. Der er «hovedstaden» Bologna kjent for å ha verdens eldste universitet, i en region som har fostret folk som komponisten Guiseppe Verdi, operasangeren Luciano Pavarotti, filmregissøren Federico Fellini, popstjernen Laura Pausini og moteikoner som Max Mara og Giorgio Armani. For ikke å snakke om statusbilmerkene Maserati, Ferrari, Ducati og Lambourghini. Og så må vi heller ikke glemme mat og råvarer som parmesanosten, parmaskinken, balsamico, tagliatelle og lasagne.

5. generasjon vil løfte Lambrusco igjen

Men det er den populære og berømte/beryktede vinen Lambrusco det skal handle om her og nå. Som altså er i ferd med å klatre på popularitetsstigen igjen. En av driverne bak den nye Lambrusco-bølgen er vinhuset Medici Ermete, der 5. generasjon etter Remigio Medici, som etablerte firmaet i 1890, nå er på plass. Unge og entusiastiske Alessandro Medici (25) har tatt på seg både å markere familiens 130-årsjubileum med vin, og å sørge for at Lambrusco-vinene blir lagt skikkelig merke til igjen.

Alessandro Medici har stor entusiasme for vinene fra Lambrusco. Nå gjenstår det å få verden forøvrig til å gjenoppdage disse spesielle røde vinene. Foto: Medici Ermete

«Lambrusco steps into the temple of excellence», står det på presentasjonen som Alessandro viser frem når jeg møter ham til en digital Master class via Zoom. Slik må kontakten og smakingene bli oss vinentusiaster mellom så lenge koronapandemien fortsatt herjer. Skjønt Alessandro er aldri så lite optimistisk når jeg snakker med ham, for også i hardt rammede Italia begynner strenge smittevernstiltak å bli lempet på. Han ser som alle andre frem til å være tilbake i «normalen» igjen, uten å kunne fastslå når det måtte bli.

-Vi skulle feire 130-årsjubileet vårt (1890-2020) med stor festivitas i år, men slik ble det altså ikke. Men vi kan ikke unnlate å gjøre stas på det som har brakt oss dit vi er, nemlig regionens egen druefamilie lambrusco. Den er sterkt knyttet til området og folkene som bor her. Navnet Lambrusco er kjent blant alle som har en viss interesse for vin, poengterer Alessandro Medici, mer rufset og langhåret på hodet enn han til vanlig er på grunn av stengte frisørsalonger også i Italia.

Druefamilien lambrusco – 56 varianter

Medici-eiendommen i Emilia Romagna. Foto: Medici Ermete

Det er en spesiell druefamilie han snakker om, og som benyttes i Lambrusco-vinene. Denne druen, som er helt særegen for regionen, er skapt etter flere spontane mutasjoner og lokale tilpasninger av ville drueplanter gjennom hundrevis av år, til man rundt 1900 hadde hele 56 forskjellige lambrusco-kloner. I dag er dette redusert ned til seks ulike utgaver som er i bruk blant produsentene i Lambrusco. Medici-vinhuset har spesialisert seg på tre av dem, lambrusco sorbara, lambrusco grasparosso og lambrusco salomino. Og de har alle sitt helt eget, spesielle uttrykk.

-Sorbara er prestisjedruen. En drue som alltid leverer på et høyt nivå. Lys på farve og med en flott syre. Grasparosso gir mørkere frukt, har lavere syre og merkbare tanniner. Mens salomino har en lett fruktsødme, myke tanniner og er dyp mørk på farve, forklarer Alessandro.

Tre forskjellige produksjonsmetoder

Phermento og Concerto er to av prestisjevinene til Medici Ermete.

Det lages kun rosévin og rødvin av lambrusco-druer. Og stilen er at de skal være lett perlende. Produksjonsmessig brukes tre forskjellige teknikker. Charmat-metoden, som er lagring på store ståltanker, Champenoise-metoden med 2-4 fire års flaskelagring og Ancestral-metoden som er tilnærmet Pet-nat, seks måneder på flaske med bruskork som forsegling.

-Lambrusco-vinene er noen av verdens mest versatile og matvennlige viner. Derfor fortjener de et større publikum igjen. På 1950-og 1960-tallet var Lambrusco sammen med Chianti de italienske vinene som ble eksportert. Jeg så en vinliste trykket i 1966 fra en restaurant i New York her forleden. På den var det listet opp viner fra Champagne, Bordeaux, Chianti og Lambrusco. På det meste ble det eksportert 11 millioner kasser på ett år bare til USA. Dessverre ble oppfatningen av hva Lambrusco sto for ødelagt av viner med over 100 gram restsukker per liter. Det er det inntrykket vi nå har bestemt oss for å rette opp, sier Alessandro Medici.

Laget sin egen vin, med kunstneretikett

Han har lansert sin første, egen vin som forklarer mye av hva han ønsker å fortelle vinverdenen. «Phermento» er navnet, tatt etter et maleri Alessandro første gang fikk se på et museum. Maleriet preger nå etiketten på vinen, som er helt tørr og laget etter Ancestral-metoden (Rifermentato in bottiglia).

-Jeg var bare 18 år den gangen jeg besøkte museet, men kunne ikke glemme maleriet, som jeg synes lignet på en av vinmarkene våre. Så jeg overbeviste resten av familien om at vi måtte bruke dette maleriet på vinen «min». Det er en vin som overhodet ikke er søt. For meg er det dette som er den ekte Lambrusco-stilen. Men jeg er fullt klar over at det kan ta noe tid å endre folks oppfatning av hva Lambrusco står for, at det kan bli en kamp. Men vi skal kjempe den kampen, for det fortjener vinene. Vi skal bli berømte for våre tørre Lambrusco-viner, slår Alessandro fast.

Laget områdets første Cru-vin

Vinmarker i Lambrusco. Foto: Medici Ermete

Allerede i 1993 tok vinhuset Medici Ermete de første skritt mot en ny æra for Lambrusco som vinområde. Da lanserte de «Concerto» som Alessandro i dag betegner som «flaggskipet vårt». Det var første gang en produsent i Lambrusco laget en Cru-vin, altså med druer fra én enkelt vinmark. «Concerto» oppnådde Tre Biccheri i vinguiden Gambero Rosso og fikk 90 poeng av Wine Spectator. For et vinområde som var vant til poeng rundt 81-82 av internasjonale kritikere var suksessen man fikk med denne vinen et stort løft, og en enda større oppmuntring til å fortsette på samme vei videre.

-Vinen er laget på salamino-druer, med en fem måneders lang 2. gangsgjæring i ståltanker. Den er helt tørr, har myke, elegante bobler og har fin balanse mellom syre, tanniner og fruktsødme. En svært anvendelig «gastronomisk» vin som går fint til utrolig mye forskjellig mat, som antipasta, pizza, pastavarianter, thai, kinesisk eller meksikansk, reklamerer Alessandro ubeskjedent.

Må være enda mer tålmodig

Vinhuset Medici Ermete holder til i underregionen Reggio i Emilia Romagna (de andre er Modena og Parma). Familien har fem forskjellige eiendommer spredt rundt i området og eksporterer nå vinene sine til 70 land, med Japan, USA, Canada og Tyskland som de største markedene. Så interessen for vinene er det lite å si på. Men omdømmet ønsker Alessandro altså å forbedre.

-Hvilke tanker og ideer har du for hvordan dere skal jobbe fremover?

-Vi må lage enda flere viner etter metode champenoise. Vi må rett og slett investere tid for at vinene skal bli enda bedre og mer komplekse. Det hjelper på dette arbeidet at vi nå er en gruppe kvalitetsprodusenter som sammen har felles mål om å kommunisere betydningen av regionens viner, svarer Alessandro Medici.

Vinene fra Medici Ermete er både perlende og har lett sødme, men passer svært bra til mye forskjellig mat. Foto: Medici Ermete.

Dette er de tre Medici Ermete-vinene som i dag er tilgjengelig på det norske markedet:

Medici Ermete Quercioli Lambrusco di Sorbara
Rødvin
Italia, Emilia Romagna, Lambrusco di Sorbara
Bestilling – nr. 11735401
Kr. 134,90
Benevnes Vino Frizzante Secco. Perlende, lett fruktsødme (12 gr/l). Smak av bringebær og kokte jordbær, litt floralt med parfymert urtepreg, gjær og noe jordlig, fin syre. Bør passe godt til krydret mat.
Produsent: Medici Ermete
Importør: Einar A. Engelstad

Medici Ermete Concerto Reggiano 2018
Rødvin
Italia, Emilia Romagna, Reggiano
Bestilling – nr. 6981601
Kr. 179,90
Dette er en såkalt Vino Frizzanto, benevnt som Lambrusco Rosso Secco. Lett perlende, fersk, mørk og saftig frukt, med smak av bringebær, moreller og plommer. Livlig, kul vin med god syre og fine tanniner. 10 gr/l restsukker. Ikke hva du vanligvis tenker på når du velger rødt til mat, men forsøk denne med pølser, lyst kjøtt (svin), soppretter eller ost og du vil få en ny opplevelse.
Produsent: Medici Ermete

Medici Ermete Phermento
Rødvin
Italia, Emilia Romagna, Lambrusco di Modena
Bestilling – nr. 11735301
Kr. 214,90
Gjæret på flaske, kommer med bruskork. En slags Pet-Nat, litt «cloudy» i glass. Rødrosa farve, perlende og frisk, rett og slett sjarmerende. Kun 6 gr/l restsukker. Smak av friske bringebær, rabarbra. God syre. Prøv den gjerne til rød fisk, laks og tunfisk, men også svin og kylling. Eller oster.
Produsent: Medici Ermete
Importør: Einar A. Engelstad