En ny stjerne fra Burgund

Pascal Clément er en av Burgunds aller minste vinprodusenter. Likevel lager han 19 forskjellige hvite og røde viner fra like mange appellasjoner. En av dem tapper han kun 100 flasker av. Kvaliteten er imponerende.

-Min filosofi er at alt dreier seg om kvalitet og respekt for terroir. Når jeg kjøper inn druer fra mine venner rundt om i Burgund, velger jeg plots etter disse kriteriene, sier Pascal.

Pascal Clément ble meget imponert over matbyen Trondheim etter å ha besøkt Jossa/Credo (bildet), Britannia, Sellanraa og Røst. Og var fornøyd med mottakelsen av sine egne viner blant byens vinkelnere Foto: UD

Nylig var han i Trondheim sammen med sin norske importør, Linda Frostestad fra Winemoods, for å vise frem en imponerende rekke av delikate og elegante viner, med ren og presis frukt og balanserte tanniner.

Norge har trukket vinnerloddet

Det er synd det er et meget begrenset volum av vinene hans som er tilgjengelig, selv om den norske importøren har klart å få en imponerende stor del av porteføljen hans til Norge, med tanke på hvor lite volum han har og at 95 prosent av produksjonen går til eksport. Det er nesten som vi føler at Norge har trukket vinnerloddet blant nasjonene som kjemper om vinene hans.

Pascal Clément kommer fra en familie med winemakere i flere generasjoner. Vinmarkene som familien en gang hadde, var imidlertid solgt for lenge siden, så Pascal måtte begynne sin karriere som winemaker med å jobbe for andre.

Etter et stunt i New Zealand, og fire år hos en av Burgunds aller største stjerner, Jean-Francois Coche-Dury, begynte han for seg selv i 2012. Han ble raskt et navn mange bet seg merke i, og vinene hans fikk gode omtaler nærmest fra dag en.

Bygger nå opp sitt eget domaine

-Jeg har bodd i Burgund (Pascal kommer fra landsbyen Savigny-les-Beaune i Côte d’Or) i hele mitt liv, så jeg vet mye om hvor de beste plots i de enkelte vinmarker finnes. Og så har jeg gode venner som gir meg anledning til å kjøpe nettopp disse flotte druene, forteller Pascal Clément som holder til i en kjeller fra 1850 i Savigny.

Kjelleren i Savigny-Les-Beaune hvor Pascal Clément lager sine viner er fra 1850. Foto: Domaine Pascal Clement

Stolt forteller han at han er i ferd med å bygge opp sitt eget Domaine, for de første egne vinstokker er innkjøpt. Riktignok er andelen hans i vinmarken i Savigny-ls-Beaune på bare 0,13 hektar, men det er en start!

-Prisen på vinmarker i Burgund er så høy at det ikke er lett å finansiere slike oppkjøp, men jeg er i gang, smiler Pascal.

Pascal Clément er veldig tett på alt i produksjonen. Om høsten, før innhøstingen av druer starter, går han rundt og smaker på druene, for å sjekke modningsgraden. Druene plukkes i 15 kilos kasser. Plotene han henter druer fra er utvalgt på grunn av jordsmonn, geologi, soleksponering og mikroklima.

-Jeg liker at det er mye kalkstein (limestone) i vinmarken. Det gir friskhet, mineralitet og kompleksitet i vinene. Men først og fremst skal frukten skinne. Og så presser jeg gjerne hele klaser, jeg liker stilk. Det gir gode tanniner til vinene, mener Pascal.

I ferd med å lære seg å lage røde viner

80 prosent av produksjonens hans er hvite viner. Han innrømmer at han føler at han mestrer det å lage hvite viner bedre enn det å lage røde. Men jeg lærer og blir bedre for hver gang, som han uttrykker det. Og så sverger han til store fat, og ikke å anvende battonage (omrøring av vinen i fatene).

-Vinene må få utvikle seg på egen hånd. Jeg tror sterkt på minimal manipulasjon, fastslår Pascal Clément som jobber etter biodynamiske prinsipper, men som ikke er opptatt av eller har sterkt ønske om å bli sertifisert økologisk.

-Å jobbe biodynamisk er en filosofi, ikke noe system, er hans mening.

Fikk skryt av Merete Bø

På Wikipedia står det at Dagens Næringslivs vinskribent, Merete Bø, har omtalt Pascal Clement som en av Burgunds nye og svært lovende vinprodusenter. Hun berømmer Cléments elegante vinstil drevet av en ren og presis frukt, støttet opp av balanserte tanniner og forsiktig bruk av eik.
Merete Bø ga syv av Pascals viner fra 2012- og 2014-årgangene fra 90 poeng og oppover til 94 poeng.

Han lager viner fra hele 19 forskjellige appellasjoner i Burgund, Pascal Clément. Svært mange av erimportert til Norge, selv om volumet er ytterst begrenset. Foto: Domaine Pascal Clement

Et ganske stort knippe viner fra Pascal Clément er tilgjengelig i Norge, selv om noen av dem bare finnes i et antall av veldig flasker (ned mot syv flasker på lager).

Jeg har plukket ut mine favoritter blant de 16 vinene jeg smakte da Pascal Clément nylig hadde smaking for byens vinkelnere på Jossa:

Pascal Clément Bourgogne Chardonnay 2018
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Bourgogne Blanc
Bestillingsutvalget – nr. 11212301
Kr. 249,90, 0- 4 år
Prismessig er dette et virkelig godkjøp. Så ren, slank og frisk chardonnay med Burgund-tyngde er det vanskelig å finne i samme prisleie. Fin mineralitet, epler og sitrus, god dybde, urtesnert.
Produsent: Pascal Clément
Importør: Winemoods

Pascal Clément Savigny-les-Beaune Dessus les Vermots 2015
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Savigny-les Beaune
Bestillingsutvalget – nr. 3538501
Kr. 349,90, 0 – 8 år
Flott mineralitet, lett fedme, fleshy, stram og frisk, fin syresnert, hint av fat. Begynner å være godt drikkeklar, men dette er en vin du også kan legge unna noen år.
Produsent: Pascal Clément
Importør: Winemoods

Pascal Clément Chassagne-Montrachet 1er Cru Clos Saint Jean 2015
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Chassagne-Montrachet
Bestillingsutvalget – nr. 10327101
Kr. 739,90, 0 – 12 år
Moden, delikat frukt, fjærlett syre, noe fatpreg. Innslag av grønne epler, moden sitrusfrukt, hvite blomster, mineraler og nøtter.
Produsent: Pascal Clément
Importør: Winemoods

Meursault 1er Cru Les Charmes 2016
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Meursault
Bestillingsutvalget – nr. 3538901
Kr. 825,00, 0 – 8 år
Kompleks og elegant vin, ekstrem konsentrasjon med frisk og tiltalende frukt, delvis leskende, med hint av epler, sitrus, fat, urter, nøtter og honning.
Produsent: Pascal Clément
Importør: Winemoods

Pascal Clément Savigny-les-Beaune 1er Cru Aux Gravains 2017
Rødvin
Frankrike, Burgund, Savigny-les-Beaune
Bestillingsutvalget – nr. 2165601
Kr. 439,90, 0 – 8 år
Delikat og tett vin, men med milde, myke tanniner. Herlig rødbærfrukt, kirsebær og jordbær, mineralske undertoner, hint av blomster, god saftighet.
Produsent: Pascal Clement
Importør: Winemoods

Pascal Clément Aloxe-Corton 1er Cru Les Valozieres 2017
Rødvin
Frankrike, Burgund, Aloxe-Corton
Bestillingsutvalget – nr. 11389601
Kr. 629,90, 0 – 10 år
Pent utviklet, preg av røde og mørke bær, steinfrukt og nøtter. Lette medisinalske aromaer, hint av lakris, med milde og tørre tanniner, myk, lang og tiltalende avslutning.
Produsent: Pascal Clément
Importør: Winemoods

Pascal Clement Chambolle-Musigny Les Argillères 2016
Rødvin
Frankrike, Burgund, Chambolle-Musigny
Bestillingsutvalget – nr. 10398701
Kr. 689,90, 0 – 12 år
Moden delikat rødbærfrukt i anslaget. En ganske «stor» vin som sitter godt i munnen. Tett frukt, men pent balansert og avrundet. Rik, fin mineralitet, elegante tanniner.
Produsent: Pascal Clément
Importør: Winemoods