Norges ubestridte akevittkonge, Halvor Heuch, runder 75 år fredag 30. oktober. Det burde alle akevittelskere verden over markere med en aldri så liten skål med den edle drikk i dag. Heuch er nemlig mannen bak en rekke av de aller beste og mest populære akevittene som Norge i dag er kjent for.
Brennevinsbransjen har endret seg mye i løpet av de årene Halvor Heuch jobbet for Vinmonopolet, og senere Arcus som destillatør. I dag finnes det en rekke gode produsenter av akevitt i Norge. Et søk på Vinmonopolets nettsider på ordet «akevitt» får opp 355 treff. Men da Halvor Heuch startet i bransjen i 1986, var han Norges eneste lovlige destillatør.
En viktig kulturformidler
Han hadde ansvaret for å videreføre solide akevitter som hadde en sterk posisjon ute blant folk. Men like viktig har han vært gjennom sitt arbeid med å utvikle nye akevitter, og ikke minst dra rundt som kunnskapsformidler og ambassadør for norske drikke- og råvarer. Mange av akevittene «skapt» av Halvor Heuch er tilpasset nettopp norske mattradisjoner.
Halvor Heuchs uvurderlige bidrag gjennom over 30 år har gitt akevitten sin rettmessige status som nasjonalt brennevin og en kulturbærer i Norge. Det ble også anerkjent av Det kongelige hoff da kong Harald utnevnte Heuch til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hans innsats for norsk matkultur og akevitt-tradisjon.
I klasse med konjakk, armagnac og whisky
Heuch er fortsatt en viktig talsmann og ambassadør for norsk brennevinsbransje i inn- og utland.
-Jeg har alltid jobbet for å plassere norsk akevitt der den hører hjemme – i klasse med de store brennevinstyper som cognac, armagnac og skotsk whisky. Den norske akevitten er en raffinert brennevinstype som ikke står noe tilbake i verdenssammenheng. Det bør nordmenn være stolt av, fremholder Heuch.
Til tross for sine 75 år er Halvor langt fra pensjonisttilværelsen. I dag jobber han som destillatør i Atlungstad Håndverksdestilleri, som holder til på Atlungstad brenneri, det eneste historiske brenneriet i Norge som fortsatt er i drift.
Lidenskap for godt håndverk
Atlungstad Håndverksdestilleri driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og ivaretar den nasjonale kulturarven med lidenskap for godt håndverk.
– De siste årene har jeg jobbet aktivt for å bevare det siste aktive brenneriet i Norge. I 2013 ble derfor Atlungstad opprettet som industrielt kulturminne av riksantikvaren, og produksjon av potetsprit og akevitt fortsetter nå, som for 160 år siden. Atlungstad har også blitt en flott destinasjon ved Mjøsa, bare 1,5 timer unna Oslo. Her kan man oppleve hvordan akevitt lages fra A til Å, samt nyte et godt måltid i kaféen med en av våre akevitter i glasset. Det gjør meg stolt og inspirerer meg til å fortsette arbeidet for norsk akevitt! sier Halvor Heuch.
Info:
Atlungstad er Norges eldste brenneri. Det var i 1855 at en rekke gårdbrukere i Stange gikk sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.
I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.
Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.