En skinnende stjerne i Soave

Hva skjer når den siste arvingen til Visco-familiens eiendommer møter en pasjonert lærer og søt musikk oppstår? Jo, det blir ekteskap, 25 hektar med førsteklasses vinmarker følger med på lasset og plutselig er læreren, som har rukket å bli rektor, mer opptatt av vinstokker enn å rette elevenes besvarelser. Og vips – så er Cantina Coffele i landsbyen Soave en realitet.

Paret vi snakker om er Giovanna Visco og Giuseppe Coffele, begge i utgangspunktet utdannet som lærere. Vinmarkene ligger i Castelcerino og etter at Giuseppe hadde brukt noen år på å restaurere og stelle vinstokkene, var han i 1971 klar til å lansere sin første vin, nesten hundre år etter at det var blitt nedtegnet at Visco-familien (i 1874) laget en vin de kalte Bianco Soave.

Alberto og Chiara er på plass

Familien Coffele fotografert en tid tilbake: Giovanna, Giuseppe, Alberto og Chiara. Foto: Coffele

Vinhuset ble etablert i kapellet til Visco-familiens slott innenfor murene i middelalderbyen Soave. Fortsatt har de butikk, utstilling, takterrasse med servering og lagringskjeller der, men med neste generasjon på plass, winemaker Alberto og salgsdirektør Chiara, er det bygget et nytt anlegg utenfor selve byen. Der, på Tenuta Coffele, lager de viner fra både Soave og Valpolicella etter at familien kjøpte fem hektar med gode vinmarker i Campiano for produksjon av Valpolicella og Amarone.

Alberto Coffele var ferdig utdannet ønolog og agronom i 1994, og fikk da lov til å ta over hovedansvaret for vinene, med pappa «Beppino» (Giuseppe) som rådgiver og hjelpende hånd. Giuseppe er fortsatt mye til stede, men en alvorlig kreftsykdom har satt 75-åringen noe ut av spill. Når jeg er på besøk kommer han likevel for å hilse på, levende opptatt som han fortsatt er av at familiens viner skal nå ut til et stort publikum.

Ble tidlig hentet til Credo

Chiara Coffele er en energisk ambassadør for Coffele og Soave, alltid på farten verden rundt for å promotere vinene og regionen. Foto: Cantina Coffele

Datteren Chiara kom med i 2001, da hun var ferdig med sine språk og litteraturstudier i Bologna. Nå arbeider hun med å selge de 180 – 200 000 flaskene som vinhuset produserer årlig. Hun er en energisk Soave-ambassadør, nesten konstant på farten verden rundt hvor Coffele-viner selges. Skjønt akkurat nå har hun delvis mammaperm etter at hun i august 2019 fødte sønnen Alessandro.

Norge er forøvrig ett av favorittlandene hennes. Kanskje fordi vi i nærmere 25 år har vært ett av beste markedene for Coffele. Men også fordi Calle Fegth ved Credo tidlig var en stor fan av Coffele-vinene, og fikk Chiara til Trondheim for winemaker’s dinners. Hun har også vært innom flere VinPuls-messer.

Bygger vinene på garganega-druer

Garganega-druen spiller hovedrollen i vinene fra Cantina Coffele. Helt naturlig ettersom vinmarkene de har i Castelcerino tilhører Soave Classico DOC. Men de har også hvite druer som trebbiano di Soave og chardonnay, samt – i en enkeltvinmark kalt Nuj – de røde druene merlot, cabernet franc og cabernet sauvignon som brukes i en Bordeaux-blend som er lansert nettopp under navnet Nuj.

Giuseppe og Alberto var raskt enige om at vingården måtte drives etter økologiske prinsipper, og sammen sørget de for at Cantina Coffele ble det første vinhuset i Soave som ble økologisk sertifisert. De 25 hektarene Coffele-familien eier i Soave Classico-sonen viser godt forskjellen på vinmarker i skråninger med variert jordsmonn, ikke minst deler med vulkanske rester og maritime fossiler, som både gir større dybde og kompleksitet enn viner laget på druer dyrket på flatmark i dalbunnen.

Giuseppe Coffele har vært alvorlig kreftsyk, men tok seg tid til å komme innom og hilse på da jeg besøkte Cantina Coffele i fjor høst. Chiara var også hjemme, på mammaperm. Foto: GB

Tre x tre glass fra Gambero Rosso

Fra de høyeste vinmarkene i Soave Classico-sonen (opp til 400 m.o.h.) introduserte Alberto etter hvert vinen Ca’Visco som sørget for at han fikk italiensk berømmelse etter at han tre år på rad oppnådde Tre Bicchieri (tre glass) i den italienske «vinbibelen» Gambero Rosso. Første årgang som fikk full score var Coffele Ca’Visco Soave Classico 2003. Vinen laget Alberto for å hedre mamma Giovanni Visco og hennes forgjengere som laget vin under familienavnet Visco. Senere har heder og utmerkelser fortsatt å strømme inn.

-Alberto eksperimenterer mye, både i vinmarkene og i kjelleren. Han liker å være hands on i absolutt alt, fra hvilke kloner av forskjellige vinplanter som bør plantes hvor til når vinene skal tappes på flaske, sier Chiara om sin bror.

En iderik ung tradisjonalist

Albertos siste eksperiment er to musserende viner på garganega-druer. Musserende har ikke vært noe produsentene i Soave har beskjeftiget seg med frem til nå, så der er Coffele-familien igjen først ute. Den ene er «Millesimato Brut» som er en tørr utgave. «Auren Retia» derimot er noe så uvanlig som en søt recioto-musserende. Perfekt til julekaker, mener Alberto.

Alberto har 15 hester, og bruker dem aktivt i vinmarkene. Med økologisk sertifisering er det mer fornuftig med ekte hestekrefter enn dieseldrevne traktorer. Foto: Cantina Coffele

Ute i vinmarkene anvender han hester i stedet for maskinelt utstyr, han har elleve totalt på gården, og mener ikke overraskende at det er mer miljøvennlig enn å gjøre samme jobb med dieseldrevne traktorer.

-Jeg er en ung tradisjonalist, sier han og understreker at han ikke bare eksperimenterer, men også tar med seg historien og tradisjonen som generasjoner før ham har brukt for å legge grunnlaget for de historiske hvite vinene fra Soave. Men Alberto er svært nytenkende, og en aldri så liten oppfinner. Han har konstruert et eget system for tørking av druer til recioto-produksjonen (tørkes fra september til mars), og jobber med å få laget en app til mobilen sin, slik at han kan ha digital kontroll over tørkeprosessen.

Hjelper og støtter et rehab-prosjekt

Coffele-familien har også et annet spennende prosjekt på gang, nemlig et samarbeid med et rehab-senter. Folkene der har fått ett hektar med vinstokker som de tar seg av. På druene de høster der, stedet heter Cascina Albaterra, lages to naturviner, «El Bianco» og «El Frizzante», begge utstyrt med originale og morsomme etiketter hvor vi ser henholdsvis en geit og en sau.

Coffele-viner i Norge:

Coffele Castel Cerino Soave Classico 2018
Hvitvin
Italia, Veneto, Soave
Bestilling – nr. 4546901
Kr. 185,00, 0 – 4 år
Her har garganega-druen fått selskap av en andel chardonnay (25%). Fint mineralsk undertone (kalk), mye blomster, sitrus og eksotisk frukt som fersken, nektariner og saftige søte epler. Fin fedme og syresnert.
Produsent: Cantina Coffele
Importør: Moestue Grape Selections

Coffele Ca’Visco Soave Classico 2018
Hvitvin
Italia, Veneto, Soave
Bestilling – nr. 4539601
Kr. 218,00, 0 – 6 år
Karakterfull, rik vin med en saftig, delikat og frisk fruktighet. Innslag av sitrusfrukt, blomster, epler, tropiske frukter, anis, mandler og urter/krydder. 80% garganega, 20% trebbiano di Soave.
Produsent: Cantina Coffele
Importør: Moestue Grape Selections

Coffele Le Sponde Recioto di Soave 2017
Dessertvin
Italia, Veneto, Soave
Bestilling – nr. 4772602
Kr. 334,90, 0 – 15 år
O,5-liters flaske. Druene er tørket på vertikale rammer, som er mer kostbart, men gir bedre resultater. En aromatisk, smakfull og elegant dessertvin med en touch av tørket frukt (fiken og aprikos), innslag av sukat, rosiner, honning og tropisk frukt (papaya, fersken og mange). Lett sitruspreget slutt med hint av lime.
Produsent: Cantina Coffele
Importør: Moestue Grape Selections

Coffelo Soave BIB 2018
Hvitvin
Italia, Veneto, Soave
Bestilling – nr. 7628806
Kr. 439,90, Drikkes nå
3-liters bagvin. Ikke smakt.
Produsent: Cantina Coffele
Importør: Moestue Grape Selections