En spansk reise med lokale druer

Hørt om spanske vindruer som godello, tinto fino, monastrell, bobal, graciano, verdejo, albariño, bovale, mazuelo, garnacha, graciano, macabeo eller trepat? Ikke det? Hva med appellasjoner som Valdeorras, Jumilla, Murcia, Rueda og Rias Baixas? Ikke det, heller? Bli da med på en spansk vinreise – på flasker! Den går i regi av Casa Rojo, et relativt ungt vinprosjekt startet av ønologekteparet Jose Luis Gómez og Laura Munoz-Rojo i 2009. Konseptet var å lete opp gamle vinmarker og produsere høykvalitetsvin fra forskjellige områder i Spania, basert på de lokale druene som ble dyrket der.

Av Ulf Dalheim, publisert 1. desember 2022

Bodegas y Viñedos Casa Rojo ble navnet de valgte på prosjektet sitt. Per i dag produserer de fem viner fra det de omtaler som «Tierra de blancos», som for Casa Rojo betyr Galicia og Castilla y Leõn, nærmere bestemt DO’ene Rueda, Rias Baixas og Valdeorras. Druene her er verdejo, albariño og godello. En vin er dessuten på sauvignon blanc, som er mye brukt i Rueda. Men kun hvitviner herfra.

Dessuten lager Casa Rojo to røde viner fra DO Ribera del Duero på tinto fino og en rød fra DO Jumilla og en IGP Tierra de Murcia. Jumilla-vinen er en 100% monastrell, den siste en blend av fem forskjellige rødvinsdruer, 30% monastrell, 20% bobal, 20% mazuelo, 20% bovale (graciano) og 10% macabeo. Og alle disse ni vinene fra Casa Rojo er nå å finne i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Enklere måte å reise gjennom det spanske vinlandskapet på finnes neppe!

Superseriøse, med humor i bunnen

Et utvalg av vinene – og etikettene – fra Casa Rojo.

Casa Rojo har gått sine egne veier helt fra begynnelsen. Se bare på etikettene og navnene de har gitt vinene sine! Humor kan man godt ha, selv om man er superseriøs når det kommer til kvalitet.

Fra starten av var de fire vinmakere, to designere og en sommelier. Og de kalte seg The Wine Gurus. Navnet Casa Rojo kommer fra et vinfirma som ble startet i 1919 av Laura Munoz-Rojos bestefar. De har valgt hele Spania som sin “slagmark”. Det ekte Spania, tradisjonene og generasjoners kunnskap ligger i bunnen som en ufravikelig fellesnevner. Ut fra de mest anerkjente spanske vinregionene, og på de beste, originale spanske druesortene, vil de skape viner som er attraktive for et internasjonalt publikum som søker solid kvalitet, tuftet på tradisjoner, men med en moderne vri.

–Målet er å lage den perfekte vinen fra hver region. Endrueviner er eneste måten å fortelle konsumentene om hver enkelt regions egenart på. Men vi bruker nesten like lang tid på å utvikle etikettene som vi bruker på å lage vinene. Og vi satser på et internasjonalt marked. Derfor har noen av vinene engelske navn, forteller Alejandro Van Lieshout, utdannet sommerlier med spansk mor og nederlandsk far.

«Du må gjøre det du elsker»

Hovedkvarteret deres er i Murcia-provinsen (der har de 45 hektar med vinmarker), men de har skaffet seg vinmarker og bygd produksjonslokaler også i Rias Baixas (15 hektar), Valdeorras (12 hektar), Rueda (30 hektar), Cava/Penedes (10 hektar) og ikke minst Ribera del Duero (68 hektar). Bierzo og Priorat har de også kastet sine øyne på.

-Du må elske det du holder på med. Og du må gjøre det du elsker, er slagordet til Jose Luis Gómez. Når han og kona Laura snakker om hva de ønsker å oppnå kommer begreper som konstant forbedring, evigvarende utvikling og jakten på det perfekte raskt opp. Dessuten at det å finne balansen i vinene er aller viktigst. Samt å la vinene få uttrykke til fulle det terroiret de kommer fra.

Og det har de lyktes med. Allerede i 2014 ble Casa Rojo listet opp blant de 100 beste vinprodusentene i verden av Wine & Spirits Magazine. Hjemme i Spania fikk de noen år senere offisiell godkjennelse til å benevne monastrell-vinen de lager fra Paraje de La Raja for «Vino de Pago». Det er en anerkjennelse som henger høyt. Eiendommen ligger i en dal mellom Sierra del Carche and the Sierra de La Pila, i et område som omtales som Altiplano i Murcia-regionen. Der er det monatrell, syrah og garnacha som gjelder.

Dette er Casa Rojo-vinene som nå er å få i Norge:

La Gabacha 2021
Hvitvin
Spania, Castilla y León, Rueda
Bestillingsutvalget – nr. 14555701
Kr. 209,90, 0 – 3 år
Eneste vin som er «fransk», i og med at de bruker sauvignon blanc. Men det er en drue som er mye brukt i Rueda, og som også nar mange likheter med den lokale helten verdejo. Frisk og urtepreget, mye sitrus. Lett floraI og vegetal, god syrlighet, innslag av tropiske frukter som fersken, mango, melon og grape.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

La Marimorena Albariño 2021
Hvitvin
Spania, Galicia, Rias Baixas
Bestillingsutvalget – nr. 1913301
Kr. 314,90, 0 – 5 år
Albariño er bare helt herlig i en versjon som dette. Super matvin med sjømat på tallerkenen. Bra fedme, men først og fremst tiltalende frukt, med smak av modne, saftige epler, fersken, grapefrukt, pærer og søte sitroner. Fin flintmineralitet.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

El Gordo del Circo Verdejo 2020
Hvitvin
Spania, Castilla y León, Rueda
Bestillingsutvalget -nr. 6996001
Kr. 279,90, 0 – 3 år
Verdejo-viner kan ofte bli voldsomme i sitt urte- og sitruspreg. Ikke denne, som har fått tre måneder på bunnfall, noe som har gitt en ekstra avrunding. Urter og sitrus også her, ferskt preg, dessuten tropiske aromaer, noe fersken og litchie, grape, epler og pære.

Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

The Orange Republic Godello 2020
Hvitvin
Spania, Galicia, Valdeorras
Bestillingsutvalget – nr. 6986401
Kr. 375,00, 0 – 5 år
Om du ikke har prøvd en godello-vin til mat tidligere, så må du gjøre det nå. Her får du en ganske fyldig versjon, med flott, modnet frukt, faktisk hint av aprikos, men mest epler, fersken, sitrus og mineraler. Og så sitter den ganske lenge.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

Enemigo Mío Garnacha Joven 2020
Rødvin
Spania, Murcia
Bestillingsutvalget – nr. 14426501
Kr. 255,00, 0 – 3 år
En ren, frisk og fruktig garnacha-vin. Frukten får fra syrlig rødbærfrukt til mer modne mørke bær og noe tørket frukt. Innslag av krydder og urter, god konsentrasjon, hint av mineraler.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

La Viñas Bastardas (y Viejas) 2019
Rødvin
Spania, Vino de Montana, Ladera Norte de la Sierra de la Pila, El Altiplano Sureste
Bestillingsutvalget – nr. 14426601
Kr. 275,00, 0 – 5 år
Morsom vin, med etikett som viser hvor artig Casa Rojo-teamet har det når de leter opp gamle vinmarker og lager vin på druene derfra. En såkalt fjellvin (Vino de Montana), fra høytliggende vinmarker. Drueblenden er monastrell, bobal, graciano, mazuelo og macabeo. God fylde, mørke bær mot blåbær og plommer, innslag av vanilje og søte kryddertoner, myke tanniner, god lengde, fin balanse.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

CL 98 Tinto Fino 2020
Rødvin
Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
Bestillingsutvalget – nr. 14426701
Kr. 275,00, 0 – 6 år
God friskhet i anslaget, god fylde, frukt mot skogsbær, røde og sorte, samt plommer. Lette kryddertoner, hint av fat og mineraler, noe animalsk, god fylde.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

Macho Man Monastrell 2019
Rødvin
Spania, Jumilla
Bestillingsutvalget – nr. 1913201
Kr. 375,00, 0 – 5 år
Saftig, fyldig og aromatisk vin som viser monastrell-druen fra sin beste side. Mørk på farve, moden bærfrukt, bjørnebær, sorte kirsebær og plommer. Bløte tanniner, merkbart preg av fat og vanilje, krydret avslutning.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

Tinta Fina 2020
Rødvin
Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
Bestillingsutvalget – nr. 14426801
Kr. 379,90, 0 – 8 år
En hyllest til tempranillo-druen, som lokalt kalles tinto fino/tinta fina. Ren, konsentrert mørk bærfrukt, god dybde. Solbær, bjørnebær og plommer, hint av frisk rødbærfrukt, fyldig. Innslag av lakris, krydder og fat.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company

Alexander vs The Ham Factory 2018
Rødvin
Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
Bestillingsutvalget – nr. 6986301
Kr. 575,00, 0 – 10 år
Her er det power! Intens, rik og konsentrert bærfrukt, mørk lakris, moccasjokolade, krydder og fat. En vin å legge unna noen år. Merkbare tanniner, med de er pent avdempet, og det er både syrefriskhet og moden frukt i fin balanse her.
Produsent: Bodega y Viñedos Casa Rojo
Importør: Norwegian Beverage Company