Le Bistro: Enda mer ekte fransk ved avenyen

Etter å ha vært innom mange konsepter siden åpningen som Bari for over 15 år siden, har Le Bistro i Munkegata i Trondheim klatret opp til et nytt nivå med et mer stilsikkert franskinspirert konsept etter at kokkeparet Evensen/Hovdal fra Røst Teaterbistro er kommet inn som deleiere og nye drivere.

Le Bistro
Munkegata 25
7011 Trondheim
Telefon: 73606025
Web: www.lebistrotrondheim.no

Restaurantomtale skrevet av Ulf Dalheim, publisert 17. august 2021

Det ruller en aldri så liten fransk bølge gjennom Trondheims restaurantverden. Le Bistro var en av de første i nyere tid i trønderhovedstaden med franske følelser og inspirasjon, og har senere fått følge av bl.a. Brasserie Britannia, Rive Gauche og Robust Bistro.

For mange er imidlertid Le Bistro «nykommeren» i dette franske selskapet, for selv om restauranten inntok de tidligere Bari-lokalene for mange år siden, har den ved ankomsten av kokkeekteparet Mette Julius Evensen og Martin Julius Hovdal tidligere i år fått det løftet vi har ventet på.

Nå har Mette og Martin, som kommer fra gourmetperlen Røst Teaterbistro, fra august hentet «hjem» sin tidligere restaurantsjef Ida von Stolz fra Fagn. Og Frati Gruppen, som restauranten er en del av, har ansatt svenske Oskar Sköld, sist sett som daglig leder på Spontan Vinbar, som vinansvarlig i gruppen. De to annonserer allerede med at de sammen vil by på spennende champagne-lunsjer fremover (den første i september er alt utsolgt!), så Le Bistro kan sikkert komme til å få et ytterligere løft. Da trilles kanskje terningen til 6 etter neste besøk…

Fortjener en hyllest fra folket

Le Bistro reklamerer med at man ligger ved Trondheims eneste «aveny», paradegaten Munkegata som går fra Nidarosdomen og ned til Ravnkloa. Mang en kongelige besøkende til Stiftsstaden har vandret ned der for å entre Kongeskipet og/eller bli hyllet av folket.

Men her og nå er det Le Bistro som skal få fortjent hyllest. For de nye driverne har raskt klart å sette sitt preg på restauranten, som alltid har vært koselig og sjarmerende interiørmessig, men innimellom har manglet det lille ekstra som skulle ha løftet den opp i toppklassen. «Fransk, uformelt og godt» er slagordet de bruker, og med østers, løksuppe, froskelår og tartar på menyen er det franske godt innafor. Godt smaker det også. Og det lekre, litt løsslupne inventaret sørger for at også det uformelle er på plass. Oslo-pressen, representert ved DN, har utnevnt restauranten til Norges beste Bistro. Vinforum var også bra fornøyd med sitt besøk der.

Syvretter med store, smaksmessige sprang

Det ble en god start på Le Bistro, med østers, hvit asparges og friterte froskelår. Foto: UD

Kjøkkensjef-paret Evensen/Hovdal har introdusert en syv-retters smaksmeny som må reserveres på forhånd. Da må du også være på plass kl. 19.30, for alle som har bestilt denne blir servert samtidig. Til 765 kroner får du en spennende reise fra de ekte franske smaker til retter med mer kortreiste lokale råvarer, i vårt tilfelle sjøkreps og uer. En av oss ønsket også å bytte ut froskelårene, og fikk da hvit asparges med en luftig og delikat hollandaisesaus som var til å dø for. Froskelårene kom fritert i en ganske raus porsjon, ja, kanskje var det i overkant mye som en av flere retter i en større meny. God frityr og saftig smak på froskekjøttet var det uansett. De obligatoriske østersene (2 stk) var kjøttfulle og ferske, med akkurat passe sterkt og smakfullt tilbehør; blåskjellbuljong, persilleolje og pepperrot.

En svært god start, med andre ord. Og vinpakken bød på jevnt over gode franske viner – som Chavy-Chouet Bourgogne Fermelottes 2019 (kr. 219,90 på Polet), André Delorme Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2017 (kr. 244,90 på Polet) og Ostertag Fronholz Vendange Tardive de Gewurztraminer 2017 (kr. 490,00 på Polet). Vi valgte dessuten å bestille en ekstra flaske rødt som «hvilevin». Det ble Château Franc Patarabet 2009 fra Saint -Emilion, priset til 1000 kroner (kr. 325,40 på Polet).

Vinlisten på Le Bistro har en bra bredde fra flere franske regioner, men mangler noe dybde og fylde, om vi kan bruke et vinjournalist-uttrykk. Det tror vi Ida og Oskar raskt kan komme til å gjøre noe med.

Hyggelig og oppmerksom betjening

Service og oppfølging gjennom hele måltidet var prikkfritt, med en hyggelig og vitebegjærlig servitør som var mer enn klar for nye vinreiser. Hyggelig er det også når kokker kommer bortom bordet og presenterte rettene. Litt kjapt liret de noen ganger av seg forklaringen kanskje, men ikke alle er så detaljinteressert som VinPuls-spiserne.

Men så var det en periode midtveis i måltidet hvor ikke alle smaker satt som et skudd, så det ble litt bistromat mer på det jevne i forhold til forventningene. Spesielt kjøttretten skuffet, en slags rossini-variant der kjøttet ikke var supermørt, og en litt blek saus som ble mer melen og ufokusert enn smaksrik og balansert. Da hjalp det at desserten basert på frukt og crumble var en opptur igjen.

Le Bistro har utvilsomt fått et nytt liv med Mette Julius Evensen og Martin Julius Hovdal som nye kjøkkensjefer og ansvarlige. Med også Ida von Stolz tilbake i familien er det naturlig å forvente en ytterligere helhetsforbedring, og da bli det enda vanskeligere enn i dag å få bord der på de mest populære dagene. Men det skal vi leve med så lenge kvaliteten er på plass!

Poeng: 72 av 90
(Mat: 34/40, Vin: 14/20, Service: 8/10, Lokale: 8/10, Pris: 8/10)