Er dette Mona Lisas vingård?

Historikere vil kanskje være skeptiske til påstanden, men vinhuset Vignamaggio hevder at modellen Leonardi da Vinci brukte til sitt berømte Mona Lisa-bilde ble født på Villa Vignamaggio i 1479.

Nå kommer Vignamaggio til VinPuls-arrangement i Trondheim 24.mai med bl.a. vinen som bærer hennes navn, Riserva di Monna Lisa Gran Selezione 2013.

Villa Vignamaggio  ligger i en stor elegant hage med lang historie, i hjertet av Chianti i Toscana. Hoveddelen av huset dateres tilbake til det 14.århundre. Monna Lisa, datter av Anton Marie di Noldo Gherardini, ble født i dette huset i 1479 (hun døde i 1542). Historien sier også at det var her Leonardo da Vinci møtte Monna Lisa for første gang. Så hvem vet, kanskje var det datteren Monna Lisa som var modellen til det berømte da Vinci-bildet?

Er dette samme utsikt som vi kan skimte i bakgrunnen på Leonardo da Vincis berømte Mona Lisa-maleri? Foto: Vignamaggio

Så neste gang du ser på bildet av Mona Lisa, ikke fokuser bare på det skjeve smilet hennes, men se også på det flotte landskapet i bakgrunnen. Her er det bølgende åser, vinmarker, slott og ikke minst sypresser. Dette er omtrent den samme utsikten som er fra terrassen på huset: Utsikten er til 400 hektar med vinmarker i Chianti midt i Toscana.

Debatten rundt Mona Lisa-bildet pågår vel fortsatt i dag. Noen spekulerer i og bildet egentlig er et selvportrett av Leonardo da Vinci selv. Andre forslag er at det kunne ha vært Caterina Sforza, Isabella d’Aragona eller til og med hans egen mor.

Den som først påsto at modellen var Monna Lisa Gherardini var Giorgio Vasari (1511-1574), berømt maler, arkitekt, historiker og forfatter. Vasari regnes som en tidlig og ekstremt dyktig kunsthistoriker.

Gherardini-familien var en nobel familie i Toscana, muligens med Via Maggio i Firenze som offisiell adresse. Det var derfor huset de bygget i Greve in Chianti fikk navnet Vignamaggio. Allerede i 1250 hadde de bygget et slott i Montagliari og kirken Santa Maria della Neve. Sistnevnte skal være gjenskapt av da Vinci i bildet «Paesaggio con fiume» i 1473.

Dette er Villa Vignamaggio slik hovedbygningen fremstår i dag. Første del av huset ble bygger rundt 1400. Foto: Vignamaggion

På grunn av stor gjeld måtte Gherardini-familiens selge Vignamaggio-eiendommen  (til Gherardi) i 1421. Rundt 1600 drev Andrea Gherardi stort innen vin, frukthager, oliven og valnøtter. Han kjøpte opp flere som mindre gårder i nærheten, og på en tid noe senere lå hele 17 gårder inn under hans eierskap. Vignamaggio ble utviklet til et meget aktivt kunst- og kultursenter, en bruk som har stått seg frem til i dag.

I 1988 kom Giovanni Nunziante inn som eier, og vinhuset har over de senere år blitt påkostet en fantastisk oppussing og renovering. Det ble i 2014 kjøpt av arkitekten Patrice Taravella. Han er en ivrig tilhenger av mangfold inne jordbruk, så igjen er det ikke bare vinmarker på eiendommen, men hager med frukt og grønnsaker. En helt unik renessansehage er verdt et besøk alene til Vignamaggio.

En imponerende renessansehage er tatt godt vare på og i de senere årene betydelig renovert. Foto: Vignamaggio

Villa Vignamaggio har en årlig produksjon på rundt 300 000 flasker. Hovedfokus er på ekte Chianti Classico-viner, som Chianti Classico Terre di Prenzan (100% sangiovese), Chianti Classico Riserva Gherardini (80-90% sangiovese, 10-20% merlot) og Chainti Classico Gran Selezione Monna Lisa (85% sangiovese, 15% merlot og cabernet sauvignon). Sistnevnte lages kun i utvalgte gode år.

Vignamaggio har sin «supertoscaner» – Wine Obsession – laget på merlot og cabernet sauvignon, samt en ren Cabernet Franc fra 40 år gamle vinmarker. En Chianti Rosso kalt Il Morino etter en tidligere arbeider på gården lages på 60-70% sangiovese og 30-40% merlot, mens rosévinen Albaluce er på 100% sangiovese.

Vinhuset har naturligvis også Vin Santo de Chianti Classco, på druene malvasia lunga del chianti og trebbiano toscana. Superutgaven heter Vin Santo X, som indikerer en lagringstid på ti år på fat.

Torsdag 24.mai kommer Villa Vignamaggo til VinPuls-kveld i Prins Olav Grill på Roya l Gardenm hvor  du får smake blant annet vinen som bærer navnet Monna Lisa. Vi legger opp til en  uformell toskansk aften med en treretters middag med gode Vignamaggio-viner til, alt fra Terre di Prenzano til Vin Santo.

Begrenset antall plasser. Og billetter kjøper du her: