Ett “hot” VinPuls-tips: Tenuta Sette Cieli fra Bolgheri

Det dukker stadig opp nye knallgode produsenter fra regioner som har hundrevis av år med stor vinhistorie. Så man skulle egentlig tro at ikke var plass til så mange «nyvinninger». Men selv i Toscana er det rom for endringer og forbedringer, kanskje spesielt i områder som først i nyere tid har kommet skikkelig frem i lyset. Bolgheri sydvest i regionen er et slikt område. Og Tenuta Sette Cieli er en slik produsent. Vinhuset har ikke fått noen norsk importør ennå, men VinPuls har smakt to av de fire rødvinene de har på markedet, og tro meg: Dette er strålende viner. Vel verdt å sjekke ut!

Av Ulf Dalheim, publisert 17. juni 2024

Bolgheri ble ettertrykkelig plantet på det internasjonale vinkartet med de såkalte «supertoscanerne» som dukket opp ganske så plutselig mot slutten av 1960-tallet. Først og fremst Sassicaia fra Tenuta San Guido i 1968, der Marquis Incisa della Rochetta på sin eiendom kjøpt i 1948 hadde plantet franske druer som cabernet sauvignon og cabernet franc. Senere kom det flere store viner i Toscana, der Tignanello, Masseto, Solaia og Ornellaia ofte betegnes som «de fem store».

Så raskt potensialet til eiendommen

Tenuta Sette Cieli skriver sin historie kun tilbake til 1994, da familien Cremona Ratti kjøpte en flott eiendom på en kolle litt inn i landet, mellom landsbyene Bolgheri og Castagneto Carducci. Gården på 80 hektar var kjøpt uten tanke på å lage vin, men det gikk ikke lang til før man så potensialet for vinproduksjon, så i 2001 ble syv hektar beplantet med vinstokker.

I dag har man ti hektar på 400 meters høyde rundt selve gårdshusene, og åtte hekter på flatt land nede ved kysten. Druene er som malbec, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot og petit verdot.

Området er veldig steinrikt (Sassicaia betyr «glad i stein»), og ettersom hovedhuset troner øverst på en kolle, fant de ut av vinmarkene skulle bygges opp som terrasser. Slik ble Sette Cieli, som betyr «syv himler» ett av de mest spesielle vinhusene i området. Mottoet deres, «Above us, only sky», er tatt fra en av John Lennons mest kjente sanger, Imagine.

Fikk inn vinmaker med variert erfaring

Før hun kom til Tenuta Sette Cieli hadde Elena Pozzolini gjort årganger i California, Argentina, Australia og Italia. Foto: Tenuta Sette Cieli

-Jeg kom tilbake til gården vår etter studier i 2012. Det var dette året vi etablerte vinhuset Tenuta Sette Cieli. Målet var å lage autentiske, økologiske viner som kunne uttrykke både druer og vårt spesielle jordsmonn på en god måte. Heldigvis fant jeg etter hvert ønologen Elena Pozzolini som var åpen for utfordringen og som hadde en god ballast som ønolog, etter å ha gjort årganger i California, Argentina, Australia og Toscana. I dag har vi et godt team på syv personer som er fokusert på høy kvalitet, sier eier Ambrogio Cremona Ratti.

Familiens drøm var å utforske «sjela» til et vilt terreng og et karrig, spesielt jordsmonn og få denne «sjela» til å ta bolig i store viner. For som det heter: Store viner kan bare bli laget fra topp terroir.

Jobbet med “Testamatta” hos Bibi Graetz

Vinmaker Elena Pozzolini har erfaring med store viner fra tidligere av. Blant annet har hun jobbet med vinen «Testamatta» hos Bibi Graetz, som har tilhold i Fiesole ved Firenze, lenger nord i Toscana. Testamatta 2001 ble kåret til beste vin under VinExpo i Bordeaux i 2003, og 2018-årgangen ble belønnet med 100 poeng av det anerkjente engelske vinmagasinet Decanter i 2020.

-Jeg har jobbet med vin på syv forskjellige steder rundt om i verden, men Tenuta Sette Cieli er noe helt spesielt. Jordsmonnet, soleksponeringen, klimaet og druemiksen gjør at alt ligger til rette for å lage store viner her. Så blir min oppgave å gjøre dem balanserte, noe jeg mener er det aller viktigste med en vin. Og med balanse i vinene må du også ha balanse i vinmarkene, sier Elena.

Og fortsetter: -Det er viktig å være tett på vinplantene og druene underveis i sesongen. Jeg går jevnlig rundt i vinmarkene for å se hva plantene trenger. Vi ligger kun ti kilometer fra sjøen, og har en konstant bris derfra. Det er viktig for meg at vi kan ta vare på både syre og aromaer i druene. Og om det er 40 grader nede ved sjøen er det gjerne bare 29 grader her. Vi har et mildt og temperert mikroklima hvor det heller aldri er problemer med frost, sier Elena Pozzolini.

Eier Ambrogio Cremona Ratti og vinmaker Elena Pozzolini står bak vinene fra Tenuta Sette Cieli som VinPuls mener er en uoppdaget skattekiste for vinelskere på jakt etter kvalitet på høyt nivå fa Bolgheri i Toscana. Foto: Tenuta Sette Cieli

Totalproduksjonen er kun 40 000 flasker

De to vinene jeg smaker digitalt sammen med Ambrogio og Elena er Indaco 2019, laget på malbec, cabernet sauvignon og merlot, og Scipio 2019 som er 100% cabernet franc. Av den første lages det 25 000 flasker, Scopio kun 4000 flasker. En tredje vin, Yantra, på merlot og cabernet sauvignon, kommer det 1500 flasker av, mens den fjerde i porteføljen, Noi 4 på cabernet sauvignon, petit verdot og cabernet franc dyrket nede ved sjøen, lages det 4000 flasker av. Total produksjon er altså rundt 40 000 flasker, og kun røde viner.

-Du tror kanskje jeg tok med malbec fra min tid i Argentina, men den fant jeg her da jeg kom til Tenuta Sette Cieli. Malbec er ikke enkel å dyrke her, første året mistet vi 30% av avlingen. Men vi fortsatte, og nå har vi funnet ut av den. Malbec gir oss noe helt spesielt, veldig floral, mot fiolette blomster. Mange av vinene våre er tette og lukkede som unge, så vi holder gjerne vinene tilbake til vi mener de kan begynne å bli drukket. Alle druene vinifiseres separat og lagres lenge på fat, opplyser Elena.

Hun poengterer igjen at det å følge opp vinplantene gjennom vekstsesongen er viktig. Som ved alle vinhus tas det mange prøver og gjøres analyser.

-Men analyseresultatene er bare tall. Jeg går heller rundt og smaker på druene når innhøstingen nærmer seg. Igjen er det jakten på balanse som er det essensielle. Og under vinifiseringen smaker jeg på druejuicen hver eneste dag, kjenner etter om mosten trenger mer ekstraksjon osv. Hver årgang og hvert år er en ny utfordring. Og tiden vi lagrer vinene på fat varierer også fra årgang til årgang. 90 prosent får opphold på barriques, 10 prosent på større fat, tonneaux. Hvert år prøver vi også ut nye fat. Vi har to leverandører som vi er veldig fornøyde med, men hvis du ikke prøver ut noe nytt kommer du ikke videre.

100% cabernet franc, utvalgte plots, utvalgte druer

Vinene fra Tenuta Sette Cieli får lang liggetid i kjelleren før de lanseres. Vinmaker Elena Pozzolini velger forskjellig lengde på fatlagringen fra årgang til årgang. Foto: Tenuta Sette Cieli

-Fortell oss mer om Scipio som er 100 prosent cabernet franc?

-Der gjør jeg en utvelgelse av druer i hvert eneste plot i vinmarken, helst gjennom å smake på druene. Og alle plotene jeg velger vinifiseres hver for seg. I den endelige blandingen kan det være fem forskjellige cabernet franc-uttrykk. Den er en sensitiv vindrue. De siste femten dagene før innhøsting må det være jevnt, godt varmt, men ikke for varmt eller for kaldt. Før klimaendringene var det sjelden mulig å få til en god cabernet franc her. Jeg er fascinert av druen cabernet franc. Fra det spesielle jordsmonnet her ved Tenuta Sette Cieli får vi til viner med eleganse, alltid med fin syre og pent balansert. Noen sier faktisk at Bolgheri kanskje er det beste området i verden for cabernet franc. Jeg skal ikke påstå det, men jeg er enig i at dette er et interessant område for nettopp denne druen!

-Hvordan har klimaendringene påvirket måten du jobber på?

-Vi har i hvert fall endret måten vi jobber i vinmarkene på. Prøver ut forskjellige oppbindinger, guyot fungerer ikke alltid like bra for alle druetypene, så da velger vi goblet. Gjennom sesongen tar vi ikke bort for mye blader, lar de heller være som en «paraply» over druene, for å gi mest mulig skygge. Og så fjerner vi skudd inne ved stammene, mens vi eholder de ytterste. Ettersom som vi driver med dry farming (ingen vanning) har vi valgt nye vinstokker. Og så trimmer vi så sent som mulig. Gjør man det for tidlig blir det bare nye skudd.

Høy alkoholprosent kan kompenseres

-Hva med alkoholprosenten, hvor stor utfordring er det at den blir for høy?

-Jeg kom hit i 2017 og har hatt viner på opp mot 16 prosent alkohol. Men de har hatt mye tanniner og fin syre, som gir balanse til vinen, og da er jo målet mitt nådd. Høy alkohol er ikke noe problem om du serverer dem noe kjøligere, rundt 14-15 grader. “High acidity is my life”, smiler Elena.

-Hva kan bli nye lanseringer i fremtiden?

-Vi lager noe av både 100% merlot og 100% malbec hvert år. Jeg har tappet flasker fra ett fat med 100 prosent malbec en gang. I 2022 satte jeg av to fat med 100% merlot og to fat med 100% malbec. Vi får se hva det blir med dem. Jeg har også 2-3 andre viner i kjelleren som ennå ikke er lansert separat. Og ja, vi har en vinmark med sangiovese også, plantet i 2016, røper Elena Pozzolini.