Etter 20 år fikk Bibi endelig fullklaff

Norsk-italienske Bibi Graetz har nå hatt 20 innhøstinger i Toscana siden han droppet kunstnerlivet og startet vinprosjektet sitt i år 2000. Bibi feirer 20-årsjubileet for sitt vineventyr med to spesialutgaver av toppvinene Testamatta og Colore. De utstyres med jubileumsetiketter inspirert av kostymene til de italienske Eurovision-vinnerne Måneskin. Med 2019-utgavene av Colore og Testamatta er det nå laget 20-årganger av disse to prestisjevinene, hvor den ene tidligere både er kåret til Italias beste vin og gitt 100 poeng av internasjonale vinkritikere. Men aldri har de vært bedre enn i 2019.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. juli 2021

-Dette er hele mitt liv oppsummert så langt. Da jeg startet med vin i 2000 var jeg spent på hva livet som vinprodusent kunne inneholde. Nå vet jeg at dette er det eneste jeg vil drive med. Det er altoppslukende, og utrolig morsomt. Jeg har dedikert disse tyve årene til vinen, til å finne min stil, min måte å uttrykke seg på. Med 2019-årgangen klaffet alt, sier Bibi Graetz.

Inspirert av Sassicaia og Petrus

20 år etter at han startet med vin i en trang og liten kjeller på borgen Vincigliata kunne Bibi Graetz i 2019 ta i bruk sitt nye anlegg midt i landsbyen Fiesole, en forstad til Firenze. Foto fra Bibi Graetz

Han røper at «forbildene» var Sassicaia for Testamatta og Château Petrus for Colore.

-Ja, jeg var inspirert av disse to vinene. Testamatta skulle bli min Sassicaia, Colore var min lille Château Petrus-drøm. Men de ble aldri Sassicaia eller Petrus, de ble Bibi Graetz-viner. Jeg hadde en brennende lidenskap da jeg startet i 2000. Kom jo inn i dette fra en helt annen verden. Nå er jeg helt sikker på at det ikke er noe annet jeg vil gjøre i livet. Det er et seriøst prosjekt dette. Tenk at jeg nå er kommet dit at jeg lager 100 000 flasker av en vin som Testamatta. Det er en drøm som er blitt virkelighet, sier Bibi.

Han er egentlig døpt Dan Erland Graetz, som den yngste av fire barn av Gideon Graetz og Sunniva Rasmussen. Gideon er en verdensberømt israelsk-sveitsisk metallskulptør, med større verker utstilt i Zurich, Detroit, New York, Los Angeles, Brisbane, Chicago og Berlin (Potzdamer Platz). Mor Sunniva er norsk, utdannet ved Kunst og Håndverksskolen i Oslo. Gideon og Sunniva bodde en stund i Oslo hvor de to første barna ble født, men flyttet så til Firenze og borgen Vincigliata på en høyde overfor Firenze og Fiesole.

Er egentlig utdannet kunstner

Også Bibi Graetz har kunstutdannelse, fra Accademia delle Belle Arti i Firenze. Alle hans etiketter er malerier/kunstverk fra egen hånd, med unntak av etiketten på den musserende Bollamatta som er laget av hans datter Rosa.

Hans tre eldre søsken er også kunstnere, og bor i henholdsvis Paris, Chamonix og New Zealand. Kona Benedicte Harper er fra Oslo. Sammen har de fire barn, tre døtre og en sønn; Ingrid, Rosa, Margherita og Ludovico. Familien har fortsatt leilighet i Oslo og hytte i Mandal. Hans bestefar Wilhelm Rasmussen er billedhuggeren bak Olav Tryggvason-statuen i Trondheim. Rasmussen arbeidet på Nidarosdomen fra 1907 til 1917, der han hadde hovedansvaret for at skulpturene ble utført i en tilnærmet «høygotisk» stil. Han modellerte selv blant annet korsfestelsesmotivet over inngangen på vestfronten og flere av groteskene rundt omkring på kirken. Seinere, i 1930, formet han sølvkrusifikset på Nidarosdomens korsalter.

3000 flasker kjøpt eksklusivt av restaurant

Men tilbake til de to vinene, Colore og Testamatta som gjennom årene er blitt mer og mer sentrale i Bibi Graetz-porteføljen, selv om det er viner som Casamatta og Soffocone de Vincigliata som er mest kjent blant det store publikum i Norge.

Da han lanserte første utgave av Colore i 2000, var volumet bare 3000 flasker, som alle ble kjøpt av eieren av restauranten Pinchiorri i Firenze, en restaurant kjent for å ha en av Italias aller beste og mest omfattende vinlister. Pinchiorri fikk eksklusiv enerett til Colore i de tre første årgangene.

-Det var en god start for meg, for Pinchiorri, som var min første kunde på spesialvinene, var villig til å betale en skyhøy pris for dem, røper Bibi.

Det var nok derfor valgte Bibi Graetz nettopp kjelleren på Pinchiorri da han denne uken digitalt møtte et tyvetalls internasjonale vinjournalister, deriblant VinPuls, for å presentere 2019-utgavene av Colore og Testamatta. En synlig stolt og entusiastisk Bibi viste frem flaskene med de spesielle jubileumsetikettene, som kun blir å finne på 2019-årgangen. Colore kommer i 12 000 eksemplarer, mens Testamatta nå tappes på 100 000 flasker.

“Fant seg selv” med 2019-årgangen

Sakte, men sikkert har disse to «supertoscanerne» fra Bibi klatret opp mot det definitive toppskiktet blant italiensk vin. Riktignok ble hans Testamatta 2001 (første årgang kom altså i 2000) kåret til beste vin allerede på den store vinmessen VinExpo i 2003. Og 2008-årgangen fikk 98 poeng av Wine Spectator, høyeste poengsum til en italiensk vin i magasinet det året. Senere har 2015-årgangen fått 99 poeng av en annen anmelder, men da han i fjor kunne innkassere 100 poeng fra Decanter for Testamatta 2018 var øverste tinde definitivt besteget. Samtidig mener han at de to vinene fra 2019 er de beste utgavene så langt. Bibi har rett og slett «funnet seg selv» som vinmaker med denne årgangen.

-Ja, med disse to vinene fra 2019 har jeg endelig funnet elegansen jeg har jaktet på i lang, lang tid. Helt siden 2010 har jeg vært på leting etter en mer elegant, transparent stil for disse vinene. De er fortsatt komplekse, men på en elegant måte, synes jeg, med flere lag. Alle elementene har endelig funnet sammen. Så det ble en flott årgang å feire 20-årsjubileet med, mener Bibi.

Bibi Graetz er svært opptatt av å finne gamle vinstokker i eldre vinmarker. Fra en vinmark i Lamole hvor han henter druer til Colore-vinen. Foto fra Bibi Graetz.

Alltid eldre vinmarker og gamle vinstokker

Fra han startet opp i 2000 har han vært tiltrukket av eldre vinmarker og gamle vinstokker. For Testamatta 2019 er druene hentet fra syv høytliggende vinmarker på toppen av åToscana-åsene, fra Montalcino i syd til Fiesole i nord.

-De har jordmonn med mye stein og sand, som gir struktur og mineralitet til vinene, sammen med friskheten som høyden over havet gir. Jeg fokuserer mye på å vise vinmarkenes ekte identitet. Derfor har jeg mer eller mindre sluttet å bruke ny eik. I Testamatta 2019 er det kun én prosent ny eik, forteller Bibi.

For Colore 2019 har han hentet druene fra tre vinmarker, hvor kun de eldste vinstokkene er brukt, høstet flere ganger for å finne optimale druer. Han beskriver resultatet som en vin med mer dybde og dynamikk. Drueblenden i Colore har endret seg opp gjennom årene, fra mest canaiolo og colorini til mer og mer sangiovese. I 2019-utgaven er det for første gang 100 prosent sangiovese. For Bibi er det denne druen som er Toscana, ferdig snakka!

Ny vinkjeller, hotell, bolig – og nye vinmarker

Aurora-eiendommen som Bibi Graetz hat kjøpt i Firenze skal inneholde både den nye vinkjelleren hans, bolig for familien samt et lite hotell. Foto fra Bibi Graetz.

I tillegg til å utvikle Colore og Testamatta har Bibi Graetz de siste årene jobbet med et nytt stort prosjekt i sentrum av Fiesole, en liten forstad til Firenze. Der har han kjøpt et større anlegg som både er blitt et nytt vineri (2019-årgangen ble laget der), hus for familien og også et lite boutiquehotell. Dessuten har han fått hånd om en 80 hektar stor jordbrukseiendom som du kan skue fra vinduene på Aurora, som er navnet på hans nye tilholdssted i Fiesole. Der planlegger han å plante 50 hektar med egne vinmarker som i fremtiden kan bli enkeltvinmarken for vinen Colore.

-Jeg spør Bibi om hva slags sangiovese-kloner som finnes i de vinmarkene han nå henter råstoffet sitt fra. Er de like, eller er det flere forskjellige?

Han blir en kort stund svar skyldig. Ler lett, tenker seg om. Så svarer han:

-Dette med kloner er ikke helt min greie. Jeg er mest opptatt av at vinmarkene har en historie og at vinstokkene er skikkelig gamle. I de tre vinmarkene der jeg henter druene til Colore er vinstokkene 70, 80 og 90 år gamle. I mange av de eldre vinmarkene er det ofte ingen oversikt over hva slags kloner som finnes der. Men jeg vet at det er rundt 20 forskjellige kloner som leverer beste resultat i Toscana. Jeg har vel rett og slett laget min egen litt «cocktail» der jeg har mikset sammen alle disse.

-Aldri visst hvor jeg var i livet

-Du sier at etter å ha vært på leit siden 2010 for å finne frem til viner som har den rette elegansen, dybden, strukturen og lettheten du ønsket deg, så kom du frem til dette med 2019-årgangen. Hvor går du da videre?

-Hvor jeg går nå? Det er et vanskelig spørsmål. For jeg har vel egentlig aldri helt visst hvor jeg var i livet mitt. Pandeminen har gjort at det er blitt mye mindre reising de siste to årene. Det ga meg mer tid til å utforske og jobbe med blenden i vinene. Jeg har smakt og justert mye mer enn tidligere. For 2018-årgangen brukte jeg tre måneder på å finne frem til riktig blend. For 2019-årgangen har jeg sikkert brukt seks måneder.

-Jeg mente egentlig at 2018-årgangen var tidenes beste. Men for 2019 ser jeg at det er et nytt steg opp. Da jeg et sted underveis syntes at vinene hadde for mye volum, fant jeg ut at ved å bruke en større andel av vin på druer fra nordvendte vinmarker, så fikk jeg inn litt mer fiolett frukt og mer friskhet/syre. Det endevendte på en måte hele blenden. Jeg er ekstremt fornøyd med Colore og Testamatta fra 2019-årgangen, konkluderer Bibi Graetz.

Her er mine notater på de to vinene:

Testamatta 2019
Rødvin
Italia, Toscana
Bestilling – lanseres i september 2021
Pris blir ca kr. 1000,00, 3-15 år
Testamatta betyr «gal i hodet», og han er vel litt «crazy», den godeste Bibi. Men han har hatt en idé, og fulgt og utviklet den. De nyeste utgavene av Testamatta er ikke preget av den intense kraften og det voluminøse vi fant i de første årgangene. Dette er absolutt mer elegant, samtidig som dybden er der, med mange lag av aromaer og smaker å hente frem. Rene kirsebæraromaer, både røde og sorte, hint av bjørnebær, noe kjerner og krydder, hint av mocca og lakris, fin friskhet og god mineralitet. Elegant og transparent, solid lengde.
Produsent: Bibi Graetz
Importør: Rebel Group

Colore 2019
Rødvin
Italia, Toscana
Bestilling – lanseres i september 2021
Pris blir ca kr. 3000,00, 5-25 år
Colore er fullt ut beskrivende for vinen, med sin dype, sterke blårøde farve. 2019 er første årgang uten canaiolo og colorino-druer, nå er den 100 prosent sangiovese. Fruktaromaer mot modne kirsebær, friske bringebær og sorte plommer. Bred smakspalett med innslag av nugat, lakris, noe balsamisk og med avrundede krydderaromaer. Hint av blomster, mandariner og, urter. God dybde, dynamisk frukt, lett mineralitet, merkbare tanniner. Gi den noen år på baken, og god lufting når den åpnes!
Produsent: Bibi Graetz
Importør: Rebel Group

P.S: Hvorfor ble etikettene som de er blitt, spør du kanskje. Og hva er referansen til Eurovision-vinnerne Måneskin? Jo, det har seg slik at Bibi så gruppen opptre på San Remo-festivalen (dette var før de vant MGP). Der stilte de i noen kostymer som så ut som de var nakne, kun med kroppsmaling på. Det var fest, og det var fyrverkeri, syntes Bibi. Så derfor er flaskene for Colore og Testamatta 2019 påmalt et mønster som indikerer det samme. Noe å feire, med fyrverkeri. D.S.