EU-heder til Ronolds Vinforum

35 år etter at tidsskriftet Vinforum kom med sin første utgivelse, kan redaktør Arne Ronold både feire jubileet og det faktum at Norges ledende vinmagasin nylig ble kåret til «Best Wine Magazine 2021» av Scandinavia Business Awards. Bak kåringen står EU Business News som har eksistert siden 2016.

Av Ulf Dalheim, publisert 7. september 2021

EU Business News understreker at utdelingen skjer utelukkende på bakgrunn av hva de enkelte vinnerne står for og leverer, enten det er store eller små bedrifter. I begrunnelsen for å tildele en bedrift et vinnertrofe heter det: «Final judgement is cast based on various criteria such as: business performance, longevity, business growth (either sustained or rapid) and any significant innovations or feedback».

Vinforum er Norges første og lengstlevende vinpublikasjon, startet i 1986 av Arne Ronold og Ola Dybvik. Sistnevnte har nå pensjonert seg, mens Ronold fortsatt er redaktør, 35 år senere. Magasinet har i alle år utmerket seg med et ekstremt høyt kvalitetsnivå på artikler og vinanmeldelser, samtidig som det har hatt et kritisk blikk på bransjen, og ikke minst på Vinmonopolets virksomhet. Mange har kanskje oppfattet Vinforums kritikk av Vinmonopolet som utelukkende negativ og surmaget, men vi kan nok takke nettopp magasinet og ikke minst Arne Ronold for den positive utviklingen vårt statsmonopol har hatt siden frislippet av bransjen i 1996.

Selv sier Arne Ronold dette om utmerkelsen tidsskriftet har fått fra EU Business News:

-Det er klart at det varmer å få en slik anerkjennelse; særlig for et prosjekt som jeg har holdt på med i 35 år.

-Hva kan det bety for Vinforum fremover?

-Hva det betyr for magasinet? Tja, vanskelig å si. Jeg håper jo at det skal kunne bidra til å gi oss et boost, men det vil tiden vise, svarer Ronold som i sin tid var Norges første Master of Wine (MW) og som fortsatt regnes som nestoren og ledestjernen blant norske vinjournalister.

Blant skribentene i Vinforum utenom redaktør Arne Ronold er Vidar Kenneth Johansen, Per Mæleng, Nils Are Økland, Knut Sogner, Erik Skovenborg, Egil Andreas Aasheim, Eirik Sand Johnsen, Signe Wulff og André Brattland.

P.S. Gert Nygårdshaugs romanfigur Fredric Drum, gourmetkokk, vinkjenner og eier av Oslo-restauranten Kasserollen, og som på fritiden sysler med kryptologi og sportsfiske, og dessuten er i slekt med etterforsker Skarphedin Olsen, dukket for første gang opp i Vinforums tidlige utgivelser. D.S.