UTSOLGT! 18.3.2024 Vinmessen Vår-VinPuls


Arrangementdetaljer


NB! Det er nå utsolgt for messebilletter. Få billetter igjen til noen av spesialseminarene (Master classes).

Velkommen til vårens absolutt største og viktigste vinarrangement i Trondheim! Vinmessen Vår-VinPuls mandag 18. mars samler 50 importører som kommer med sine beste viner. I tillegg inviterer vi til Master classes med kjente og historiske produsenter fra Frankrike (Champagne, Jura og Alsace), Chile (vertikalsmaking av eldre årganger fra berømte Don Melchor), Portugal (portvinshuset Kopke), Moldovas stjerneprodusent Ion Luca og ikke minst Spania (med Sara Sastre fra topphuset Viña Sastre i Ribera del Duero + viner fra Los Aguilares i Ronda).

Sterkere program har vi vel sjelden hatt på en VinPuls-messe!

NB! Messebillett er obligatorisk for å kunne delta på spesialseminarene (Master classes). Og beregn minst 1,5 time mellom hvert seminar, så kjøp ikke billett til seminarer som overlapper hverandre i tid!

Billetter til messe og seminarer kjøper du her:

På denne VinPuls-messen kan du gå rundt i den store messehallen og fritt velge blant 7-800 (!) forskjellige viner som du kan smake på. Kjøkkenet ved Prinsen Hotel vil tilby en god varmrett, og det vil dessuten være utstillere av bl.a. gourmetartikler (skinker, ost, olivenoljer etc), konfektsjokolade og vinglass og vinutstyr. Alt du trenger for å få en hyggelig mandagskveld i Trondheim!

Samt at du altså kan delta på spesialseminarer der produsentene selv vil presentere seg og servere sine viner.

Dette er spesialseminarene:

Kl. 16.30 Domaine Ligier, Jura, Frankrike (Jura-viner og Comté-ost)

– Jean-Yves Ligner vil presentere et bredt utvalg av Ligier-viner som viser bredden og typisiteten til Jura-viner, fra crémant via hvite til røde. Og han vil dessuten servere det som passer aller best til viner fra Jura, nemlig Comté-ost.
Domaine Ligier ble etablert i 1986 av ekteparet Marie-Colette og Hervé Ligier som da kjøpte sine første parseller med vinstokker. I dag har de totalt ti hektar, åtte i Arbois og Vilette les Arbois, samt to hektar i Buvilly i Côtes de Jura. Totalt lager de 15 forskjellige viner.

Kl. 16.45 Casa Vinicola Luca, Moldova

– Eier og vinmaker Ion Luca kommer personlig for å presentere viner fra det mest premierte familieeide vinhuset i Moldova, et land med en 5000 år lang historie innen vin bak seg. Luca-familien har drevet med druer og vin gjennom fire generasjoner, tross store utfordringer under Sovjet-tiden, da hele familien ble deportert til Sibir og vinmakerne måtte jobbe for statseide vinhus.
Ion Luca startet gjenoppbyggingen av familievinhuset i 2011, og har spesielt hatt suksess med sin Carpe Diem serie. Dette er viner laget både på lokale moldovske druer som feteasca alba, feteasca regala, feteasca neagra og saperavi, samt internasjonale druer som cabernet sauvignon, merlot og syrah.

Kl. 17.00 Don Melchor, Valle Central, Puente Alto, Chile

– Dette blir en helt unik vertikal-smaking med fire årganger (2008-2011-2017-2020) av Chiles mest berømte highend-vin, Don Melchor (ca 1200 kr per flaske på Polet). Denne vinen, fullt og helt i Bordeaux-stil med en drueblend av cabernet sauvignon, merlot, cabernet fra og petit verdit, ble lansert i sin første årgang i 1987. Da hadde “den moderne vinmakingens far”, franskmannen Emile Peynaud, smakt en cabernet sauvignon-vin i Chile, og sett potensialet for å lage en toppcuvée inspirert av de beste vinene fra Bordeaux. Han satte franske Jacques Boissenot til jobben, og Boissenot var ansvarlig for Don Melchor helt frem til 2013-årgangen, da sønnen Enrique Boissenot overtok ansvaret, sammen med chilenske Enrique Tirado.
Vinene presenteres av Jane Nisbet Huseby, som i rollene som både daglig leder og eier av Oslo Wine School, utmerker seg ikke bare som en ekspert innen vinverdenen, men også som en lidenskapelig formidler av vinens magi. Jane har bodd 6 år i Chile og hennes lidenskap for chilenske viner kommer tydelig til uttrykk gjennom hennes dedikasjon til å formidle ikke bare kunnskap, men også den dype kjærligheten hun har for disse vinene. Jane lidenskap for Don Melchor går langt tilbake og hun gleder seg til å presentere flere årganger av denne vinen for dere.

Kl. 17.15 Champagne Chassenay d’Arce, Champagne, Frankrike

– Bli kjent med to av de nye suksesshistoriene innen champagne på Vinmonopolet, Montaubert og Chassenay d’Arce, laget av en sammenslutning av vinmakere/vinbønder gjennom tre generasjoner i Côtes de Bar, under navnet Maison de Vignerons Chassenay d’Arce. Her er druen pinot noir er dominerende, men de dyrker og bruker også chardonnay, pinot meunier og pinot blanc.
Det blir en presentasjon av utvalgte champagner både fra Montaubert og Chassenay d’Arce (De har fem hver listeført på Polet, vi plukker de beste). Vinmakeren hos Maison de Vignerons Chassenay d’Arce kan velge blant druer dyrket av 130 små vinbønder rundt 12 landsbyer i Côte des Bar.

Kl. 17.30 Viña Sastre (Ribera del Duero) og Los Aguileres (Ronda/Malaga)

– På dette seminaret får du møte selveste Sara Sastre, yngste generasjon hos Bodegas Hermanos Sastre i La Horra, Ribera del Duero. Vinhuset ble etablert i 1992, men Sastre-familien har vinmarker som en nærmere 100 år gamle. De regnes i dag blant de aller beste produsentene i Ribera del Duero, og lager totalt åtte viner, fire såkalte landsbyviner (De Pueblo) og fire enkeltvinmarksviner (De Parcela). Hovedvinen heter Pesus, som er et ord satt sammen av navnene til to av Sastre-brødrene, Pedro og Jesus. Vinen Regina Vides lages på et utvalg av de beste og eldste druene.
– Det andre vinhuset du får møte på dette seminaret, Cortijo Los Aguilares, som holder til 5 km utenfor den sjarmerende fjellbyen Ronda, hvor fønikerne dyrket vindruer for 3000 år siden. Den nyere vinhistorien i Ronda ble restartet på 1980-tallet, da en ny generasjon vinmakere fant ut at mikroklimaet og jordsmonnet på over 900 m.o.h. var ideelt for vinstokker. Cortijo Los Aguilares ble etablert i 1999, og lager viner på druer som tempranillo, garnacha, graciano, pinot noir, petit verdot, syrah, merlot og cabernet sauvignon. Området Serranía de Rondo i DO Sierras de Malaga er Europas sydligste vinregion.

Kl. 18.15 Portvinshuset Kopke, Douro, Portugal

– Portviner er ofte forbundet med tradisjoner og lang historie. Portvinshuset Kopke er faktisk det eldste huset innen eksport, etablert i 1638 av Christiano Kopke og sønnen Nicolau som kom til Oporto fra Hamburg i 1636 som utsendinger for hanseatene. To år senere etablerte de sitt eget eksportfirma for portvin. Fra og med 1781 dyrket Kopke-familien også egne druer og kunne selge sine egenproduserte viner. Spesielt etter 1922, da eiendommen Quinta São Luiz ble kjøpt i Upper Douro og ble et hovedkvarter for virksomheten i Douro-dalen, har de vært en viktig produsent, spesielt kjent for Tawny og White Port, samt naturligvis for Vintage Port.

Kl. 18.30 Domaine Marcel Deiss, Alsace, Frankrike

– Domaine Marcel Deiss er ett av de store navnene i Alsace som pionerer innen biodynamisk dyrking. De driver helt unikt i vinmarkene, med samplanting av ulike druetyper i alle deres vinmarker. Dte var noe Jean Michel Deiss innførte, etter inspirasjon fra gamle dagers Alsace. Det betyr viner med opptil 5-6 ulike druetyper dyrket og høstet fra en og samme vinmark. Nylig har sønnen Mathieu kommet inn med nye produksjonsteknikker, og han har – om mulig – løftet huset til helt nye høyder. Domaine Marcel Deiss har 38 hektar med vinmarker rundt seks byer, bl.a. Bergheim, Ribeauville og Riquewihr, men lager hele 40 forskjellige viner, så det er små volum av hver enkelt, og derfor ofte vanskelig å få tak i.
På denne Master classen møter du Marie-Hélène Cristofaro (eksportansvarlig og kona til Jean-Michel Deiss).