UTSOLGT! 4.11.2024 Vinmessen Høst-VinPuls


Arrangementdetaljer


Velkommen til høstens absolutte største, beste og mest interessante vinarrangement i Trondheim. For hvor ellers får du møte nærmere 50 importører, velge mellom 7-800 viner å smake på og får anledning til å møte topp produsenter personlig på spennende spesialseminarer – master classes!

Dagen er mandag 4. november 2024. Messestart kl. 16.00, smakinger frem til kl. 19.45. Messeslutt kl. 20.00.

Billetter kjøper du på Hoopla/VinPuls.

Her er info om høstens spesialseminarer:
Seminarene varer fra 1-1,5 time, så kjøp ikke billetter til seminarer som overlapper hverandre i tid.
NB! Merk at du må ha kjøpt messebillett for å kunne delta på Master class!

Kl. 16.30 Olivier Laflaive, Burgund, Frankrike

Vinhuset Olivier Leflaive Frères har base i landsbyen Puligny-Montrachet og Olivier selv nyter anerkjennelse som en av de mest suksessrike vinmakerne i distriktet. På dette spesialseminaret får du smake fem utvalgte Laflaive-viner i prisklassen fra 419,90 til 1199,90 kroner!

Vinhuset og vinene presenteres av Sophie Davanture som har tittel Operations Director & Sales Manager og har jobbet hos Olivier Leflaive i en årrekke. Hun er oppvokst og bor i Burgund og har jobbet lenge i vinbransjen. Kjenner «alt og alle» i Côte d’Or. Tidligere bl.a. Sales Manager for det ledende vinbladet i Frankrike «La Revue de Vin de France».

Domaine Leflaive er en staselig eiendom etablert helt tilbake i 1635. Etter oppvekst på berømte Domaine Leflaive startet Olivier sin egen negociant-virksomhet i 1984. Til forskjell fra de fleste andre vinhandlere på den tiden kjøpte han ikke ferdige viner eller druemost på det åpne markedet, men derimot druer fra dyrkere som familien har kjent til alle tider. Sammen med broren Patrick og vinmakeren Franck Grux driver han en eiendom som har vunnet meget stor anerkjennelse i markedet. Han eier 15 hektar vinmark i noen av de fremste vinmarkene i landsbyene Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault og Saint-Aubin. Alt arbeid skjer etter økologiske prinsipper.

I god Leflaive-tradisjon søker Olivier eleganse og finesse i vinene fremfor rikhet og størrelse. Også andelen av nye eikefat holdes moderat – normalt rundt 15% for de fleste vinenes del, og aldri over 20%. Sjelden over 10 måneders lagring på fatene, før opphold på ståltank og deretter tapping.

Kl. 16.45 Azienda Agricola Fratelli Berlucchi, Franciacorta, Lombardia, Italia

Velkommen til et seminar med sprudlende viner fra området som kalles Italias svar på Champagne – nemlig Franciacorta nordvest i Italia, i regionen Lombardia.

Azienda Agricola Fratelli Berlucchi eies i dag av fem søsken: Pia, Gabriella, Marcella, Francesco og Roberto. Vinhuset ligger i Borgonato Cortefranca midt i hjertet av Franciacorta, som ligger mellom Bergamo og Brescia. Fratelli Berlucchi eier 70 hektar med vinmark innen DOCG Franciacorta og DOC Franciacorta. Alle vinene de produserer er laget på egne druer: pinot noir, chardonnay, pinot blanc, cabernet sauvignon og merlot.

Fratelli Berlucchi’s produksjonsprinsipper er som følger: – Lav avkastning (sterk beskjæring av vinrankene), – Kun manuell innhøsting, – Veldig forsiktig pressing av druematerialet, – Store og mellomstore, spesialutvalgte fat.

Appellasjonen Franciacorta regnes som “Italias Champagne”, fikk DOC-status i 1967 og DOCG-status i 1995, og anses som den ypperste appellasjonen for italiensk musserende. DOCG Franciacorta består av 2200 hektar og er beplantet med de tre lovlige druesortene: 85% Chardonnay, 10% Pinot Nero og 5% Pinot Bianco. Non-vintage Franciacorta kan slippes på markedet 25 måneder etter innhøsting (min. 18 måneder på berme) og Vintage Franciacorta kan slippes 37 måneder etter innhøsting (min. 30 måneder på berme).

Kl. 17.00 Radikon, Friuli-Venezia-Giuli, Italia

Den mest spesielle, og mest eksklusive (!) Master class på vinmessen Høst-VinPuls er med produsenten Radikon. Kun 18 plasser på dette seminaret, og viner helt utenom den vanlige allfarvei! Mottoet for produsenten er: Once you go orange, you don´t go back!

Radikon-familien kom til landsbyen Oslavia som nybyggere i 1861. Der fikk de dyrke mat og drive med dyr for å skape seg en levevei. Først i 1923 kunne de overta eierskapet på jorden de dyrket. Da holdt de på med grønnsaker, dyr, frukt og noe bulkvin.

Søriøse vinprodusenter ble familien fra 1980 da Stanko Radikon tappet sin første vin, 1979-årgangen på druene pinot grigio, sauvignon, ribolla gialla, tocai og slatnik. Alt laget på ståltanker. Fra 1986 begynte de med lagring på store eikefat. Fra 2002 har alt vært så naturlig som det er mulig å lage vin, med tre måneders gjæring og tapping uten tilførsel av svovel. Oransjevin? Ja! Naturvin? Absolutt!

Stanko Radikon døde i 2016, så i dag er det Sasa Radikon som produserer viner slik olde- og besteforeldrene gjorde i generasjonene før dem. Ærlige, annerledes og unike viner.

Radikons tolv hektar store eiendom ligger i landsbyen Oslavia (“en gate, noen åser og mye vin”) helt nordøst i Friuli Venezia, bokstavelig talt på grensen mot Slovenia. Hos Radikon har de en naturlig tilnærming til vinmakingen hvor alt gjøres helt uten bruk av kunstige eller kjemiske hjelpemidler.

Med høy plantetetthet, svært lav avkasting og en “hands off” tilnærming i kjelleren, lager Radikon i dag noen av de beste hvite og røde vinene i området. Alle druer høstes manuelt og gjærer i store koniske tiner (stående gjæringstanker i slavonsk eik). Tiden for skallkontakt/maserasjon varierer fra 10 dager (på “S”- linjen pinot grigio og slatnik), via 45 til 60 dager for merlot og helt opp til 3-4 måneder for de andre vinene. Druene som dyrkes er merlot, tocai friulano, sauvignon blanc, chardonnay, ribolla gialla, slatnik og pinot grigio.

Kl. 17.30 Château Cristi, Valullui Traian + Radacini, Codru, Moldova

På dette seminaret får du møte Moldovas mest berømte Fine Wine-produsent, Château Cristi med aner tilbake til 1882, da grunnleggeren Vladimir Cristi ble født. Han var utdannet både jurist (fra Moskva) og ønolog (fra Montpellier), var fra adelsslekt i Bassarabia (mor var prinsesse Mary Trubetskaya) og spilte en viktig rolle i  omveltingene i moldovsk vinindustri for 100 år siden. Han bleogså ordfører i hovedstaden Chisinau.

Château Cristi lager kun seks viner, to hvite og fire røde. Mest kjent er de for sin røde Cuvee Royal, på druene cabernet sauvignon, merlot og malbec. En ekte Bordeaux-blend med andre ord.

På dette seminaret får du også møte Dmitrii Titica (som var utstiller på Bakklandet Vinfestival i juli) fra ett av Moldovas mest suksessfulle vinhus i nyere tid. Radacini har siden starten i 2011 etablert seg som en av de beste og viktigste produsentene fra Moldova, med produksjon i flere vinregioner – først og fremst Codru, men også i Valul lui Traian og Stefan Voda.

-Vi har ikke flere hundre års historie, gamle underjordiske kjellere eller prangende vinslott. Men vi har et brennende og sterkt ønske om å skape perfeksjon. Det viktigste for oss er å levere viner som uttrykker det aller beste som det er mulig å få ut av druene som dyrkes i Moldovas beste vinregioner, sier folkene bak Radacini.

Det er naturligvis penger, mye penger, som er forklaringen på at Radacini på bare 13 år har klart å etablere seg som en av Moldovas mest betydningsfulle vinprodusenter. Men også fordi det er dedikerte og dyktige folk som står bak. Og naturligvis, spennende druer, både nasjonale og internasjonale, som kommer fra vinmarker som er dyrket i det beste jordsmonnet og det mikroklimaet som får det beste ut av hver enkelt druesort.

Lokale druer som viorica og feteasca alba er basis i de hvite vinene, sammen med sauvignon blanc, chardonnay og blanc de cabernet. For de røde brukes de lokale druene rara neagra, saperavi og feteasca neagra, samt merlot, syrah, cabernet sauvignon og syrah.

Kl. 18.30 Anselmo Mendes, Vinho Verde, Portugal

Anselmo Mendes har totalt tre vingårder i den største og en av de eldste vinregionene i Portugal, Vinho Verde. Vingårdene befinner seg i regionens daler, Monção og Melgaço, Lima og Douro-dalen i Baião. Anselmo hylles som en av pionerne for Vinho Verdes renessanse. Han har bidratt til å løfte denne vinstilen opp fra de enkle brusaktige billigvinene, til seriøse lagringsdyktige viner. For å få til det har han blant annet introdusert gamle metoder som skallkontakt og modning i eik.

Monção og Melgaço er kalt “vuggen” til alvarinho-druen som står bak noen av de beste portugisiske hvitvinene. Denne underregionen har et temperert klima med store fjell som beskytter mot havvindene. Anselmo Mendes har der kjøpt eiendommen Quinta da Torre hvor han har 60 hektar med vinmarker.

I Lima-dalen har Mendes 70 hektar, fordelt på seks eiendommer. Denne underregionen har størst atlantisk innflytelse i hele Vinho Verde. Jordsmonnet er for det meste granitt med en sandholdig leirestruktur og noe utspring av skifer. Her dyrkes hovedsakelig druesroten loureiro.

I den sørlige delen av Vinho Verde ligger underregionen Baião, med temperert klima med kontinental innflytelse. De fleste vingårdene ligger i Douro-dalen, med skiferjord i nederste del og granittjord i høyere vinmarker. Her dominerer de lokale portugisiske druesortene avesso og arinto.

Kl. 18.45 Siglo Saco/Bodegas Manzanos, Rioja, Spania

Ta godt imot ett av tidenes comeback på det norske markedet: Vinene som ble kjent både fordi de viste hvordan klassisk Rioja-vin skulle smake og fordi de var pakket inn i en “jutesekk”. Navnet var, naturligvis: Siglo Saco.

Nå kommer vinene tilbake på Vinmonopolet, hvor de lanseres onsdag 6. november. De får altså Norges-premiere to dager tidligere her på Høst-VinPuls!

Den første Siglo-vinen ble lansert første gang i 1927 av Felix de Azplilicueta som drev vinhuset Almacén Pequeno i landsbyen Fuenmayor i Rioja Alta. Jutesekken på flaskene kom i 1936, inspirert av en skikk i Rioja med å pakke inn flaskene i en våt klut slik at de holdt seg avkjølt for arbeiderne ute i vinmarkene. Dessuten sørger den for at vinene som selges i butikker ikke utsettes for lys og temperaturskifter.

Presentasjonen av Siglo-vinene vil bli med José Iraizoz, Fine Wines Sales Director hos Bodegas Manzanas som er produsenten bak vinene.

Familien de Manzanos som lager Siglo-vinene i dag er ett av de eldste spanske vinhusene, med over 130 års sammenhengende virksomhet innen vin i Rioja. Fernández de Manzanas etablerte det første vinhuset i byen Azagra i 1890. De første årene ble det produsert rundt 50 000 liter i året, som gjennomgående ble solgt på bulk. Først femti år senere, i 1940, tok man steget fullt ut og bygget et nytt anlegg hvor de kunne produsere 350 000 liter fra hver årgang og flasketappe vinene selv.

Noen tiår senere kjøpte familien Bodegas Viña Marichalar som gjorde at de økte produksjonen til nærmere 1,5 millioner liter i året. Siden har de ikke sett seg tilbake, og femte generasjon Manzanas, med søskenbarna Victor og David, bestyrer nå et vinhus med tre forskjellige produksjonsenheter. Bodegas Manzanas Haro og Bodegas Manzanas Azagra i Rioja og Bodegas Campanas i Navarra. Kjøpt og innlemmet underveis er også Bodegas Berceo, Bodegas Marques de Butrago og Vinicola Navarra.

I tillegg til vinene under merkenavnet Siglo (med ni forskjellige varianter), lager de tre vinhusene i Manzanas-eierskap også vinseriene Manzano, Voché, Castille de Olite, Berceo, Luis Gurpegui og Las Campanas.

Kl. 18.45 Kettmeir, Trentino-Alto Adige, Italia

Nok en spesiell Master class med begrenset antall plasser (18 plasser): Kettmeir, en meget anerkjent vinprodusent som holder til i Alto Adige. Dette området er kjent for sitt varierte klima og unike jordforhold, som gir ideelle betingelser for vinproduksjon. Kjølige, stramme, friske, spesielle viner er resultatet.

Kettmeir ble grunnlagt i 1919 av Giuseppe Kettmeir, og har over tid etablert seg som en av de ledende produsentene i regionen. Kettmeir har vinmarker i noen av de beste områdene i Alto Adige, inkludert regioner som Oltradige og Bassa Atesina. Disse områdene er kjent for sine høyder, med vinmarker som strekker seg fra 250 til over 700 meter over havet. Det kjølige klimaet, kombinert med solfylte dager, gir druer med en perfekt balanse mellom syre og sukker.

Kettmeir kombinerer tradisjonelle vinproduksjonsmetoder med moderne teknologi for å sikre høy kvalitet i hver flaske. De legger stor vekt på bærekraftig praksis i både vinmarkene og vineriet. Druene som brukes er primært pinot bianco og chardonnay for de hvite, og pinot nero for de røde. Kettmeir produserer også flotte musserende viner.