Torsdag 24. oktober er VinPuls ganske så henrykt over å kunne ønske velkommen til en helt unik VinPuls-kveld med servering av fem (!) viner fra Champagne Taittinger, ett av de eldste champagnehusene i verden, med historie tilbake til 1734. I dag er vinhuset ett av få som både er eid og blir drevet av familien som har sitt navn på etikettene. Nåværende sjef hos Taittinger er Vitalie Taittinger, oldebarn av Pierre Taittinger som i 1952 skapte det mange mener kan være verdens beste champagne, Comtes de Champagne Blanc de Blanc.
Det er Taittinger brand ambassadør Mikael Falkman som kommer til Trondheim for å presentere Taittinger og servere oss de fem forskjellige champagnene. Kjøkkenet på Quality Hotel Prinsen byr på litt variert fingermat i tillegg til en hovedrett. Og alt dette er inkludert i billettprisen.
Det var Jacques Fourneaux som i 1734 etablerte det som i dag er kjent som Champagne Taittinger. Han slo seg ned i Reims og etablerte sitt champagnefirma i tett samarbeid med benediktiner-munkene som på denne tiden eide de aller beste vinmarkene i området. Således fikk han tilgang til det beste druematerialet.
Taittinger-familien hadde vært vinhandlere i Paris siden 1870-årene og kom på banen som eiere av champagnehuset da Pierre Taittinger i 1932 kjøpte herskapshuset Château de la Marquetterie. Det hadde i sin tid vært bolig for Theobald I av Navarra (1201-1253), som sies å være den første som innførte chardonnay-vinstokker til Champagne, fra Kypros.
Og Pierre Taittinger brukte nettopp 100 % chardonnay-druer den i dag berømte og svært ettertraktede vinen Comtes de Champagne som James Bond i boka «Casino Royale» omtaler som «probably the finest champagne in the world». Litt av en uttalelse av en agent som på film er kjent for å drikke Dom Perignon og Bollinger!
Pierre Taittingers sønn Claude overtok i 1960 ansvaret for driften etter far Pierre og bror Francois. Claude brukte etter hvert champagne-pengene sine til å investere i eiendom, hoteller og kunst. Men da økonomiske krisetider inntraff på 2000-tallet, fikk han finansielle utfordringer og valgte å selge vinhuset Champagne Taittinger, Societe du Louvre og Concorde Hotels til den amerikanske investeringsgruppen Starwood Capital. Til stor motstand lokalt i Champagne, som fryktet at eiere uten historie, kunnskap og lidenskap for champagne, kunne ødelegge vinens gode rykte.
I 2006 lyktes det for nevøen Pierre-Emmanuele Taittinger å kjøpe tilbake Champagne Taittinger for 660 millioner euro. I tillegg til det fasjonable Marquetterie-huset, omfattet kjøpet også 288,84 hektar med vinmarker og 12-13 millioner flasker som lå lagret i de unike kalksteinstunellene («crayeres») og kjellerne under huset, ca 4 kilometer totalt. Disse ble bygget av romerne på 400-tallet og hadde tilhørt benediktinermunkene.
I 2017 ble Taittinger det første champagnehuset til å investere i vinmarker i England, i samarbeid med vinagentene Hatch Mansfield. Ved landsbyen Chilham i Kent plantet de 40 hektar med vinmarker. De første vinene fra Domaine Evremond ble produsert i 2023. Så selv om vinhuset har historie tilbake til 1734, har Taittinger tatt grep for å stå rustet for fremtiden, om global oppvarming fører til at Champagne om noen ti år ikke lenger vil være det beste stedet for å skape musserende viner i verdensklasse.
Dette er vinene du får smake på VinPuls-kvelden med Taittinger:
Taittinger Brut Réserve – kr. 529,90
Taittinger Prélude Grands Crus Brut – kr. 819,90
Taittinger Les Folies de la Marquetterie – kr. 899,90
Taittinger Millesime Brut 2015 – kr. 839,90
Taittinger Prestige Rosé Brut – kr. 739,90