26.10.2024 Trondheim Aquavit Festival 2024


Arrangementdetaljer


Velkommen til tredje utgave av Trondheim Aquavit Festival som igjen samler både de største og de beste akevittprodusentene i Norge. Festivalen arrangeres på Quality Hotel Prinsen midt i Trondheim sentrum fra kl. 14.00 til 18.00 lørdag 26. oktober. Som publikum på messen får du anledning til å velge mellom et stort antall ulike akevitter å smake på. Vi planlegger også i år en avsluttende, eksklusiv festivalmiddag med spennende akevitter og naturligvis – god mat. Mer info om den senere.

Billetter til festivalen og spesialseminarene finner du her:

Prisen for messebilletten inkluderer ti smaksbonger, og med disse kan vandre rundt i messehallen og selv velge ut hvilke akevitter du vil utforske. Ønsker du flere bonger, får du kjøpt det under festivalen. Også i år er det over tyve akevittutstillere på plass.

Det vil som vanlig bli arrangert spesialseminarer (Master classes) hvor du få guidet smaking med eksperter/destillatører og får høre historien bak ulike akevitter som både har skapt historie her hjemme og satt Norge på brennevinskartet internasjonalt. Billetter til disse seminarene kjøper du separat. Beregn at hvert seminar varer minst en time, så pass på at du ikke kjøper billetter til seminarer som overlapper hverandre i tid.

Dette er årets spesialseminarer på Trondheim Aquavit Festival:

Kl. 14.30: Suksess i over 200 år: Lysholm spesial
Jørgen B. Lysholm startet brenneri i Trondheim i 1821 og Lysholm er i dag Norges største og mest anerkjente akevittmerke internasjonalt.
Bli med på en Master class med akevittambassadør Atle Minothi om Lysholms eventrlige suksesshistorie. I løpet av seminaret blir det også holdt en svært eksklusiv smaking med noen helt spesielle Lysholm LINIE-akevitter, hentet direkte ut fra fatlageret.
Hvordan er det mulig å holde en suksess gående i over 200 år? Svaret får du den 26.oktober på dette spesialseminaret!

Kl. 15.00: Slik laget de «verdens beste brennevin»
Alt i 2022 ble VI Aquavit kåret til verdens beste akevitt/brennevin på en av verdens største spritmesser, San Francisco World Spirits Competition. Akevitten var laget ved Inderøy Brenneri, i et samarbeid mellom destillatør Svein Berfjord og mester-bartender Jørgen Dons, kåret til både Norges og Nordens beste bartender.
-Vi var fast bestemt på å skape noe unikt, og var også enige om at det ville være fint å vise versaliteten i det som finnes i Trøndelag. Så vi begynte å se rundt oss, hva kunne vi bruke av det som finnes av urter og planter på Inderøy? Og det var mye. Alt vi har med i akevitten er høstet innen en radius på fem kilometer fra brenneriet på Berg gård, sier Jørgen Dons.
VI Aquavit har ikke vært å få kjøpt i Norge før den onsdag 8. mai i år endelig ble lansert på Vinmonopolet. På dette seminaret får du teste ut akevitten som i San Francisco erobret tittelen som «Best in Show», i konkurranse med 4068 ulike brennevin i alle varianter fra hele verden. Noen andre smaker av akevitter fra Inderøy Brenneri blir det også.

Kl. 15.30: Operasjon Rype og Gjefsjøakevitten
En av mange helt spesielle akevitter på det norske markedet er Gjefsjøakevitten. Stikkord for historien bak denne akevitten er 2. verdenskrig, våren 1945, Gjevsjøen, Gjefsjøen Fjellgård og Operasjon Rype. Fjellgården hadde i de siste krigsmånedene i 1945 en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjonen kalt Rype. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Operasjonen ble ledet av major William Colby som senere ble sjef for CIA, og Operasjon Rype er historisk viktig for det norsk-amerikanske militærsamarbeidet. Heimevernets Innsatsstyrke Rype i Trøndelag har tatt navn etter operasjonen.
Lars Bugge Aarset er en av entusiastene bak lanseringen av Gjefsjøakevitten som kom på markedet i mars 2021. Lanseringsdagen var 5. mars 2021 og i løpet av tre dager var de første 1400 flaskene forsvunnet ut av lageret ved Inderøy Brenneri. Lars Bugge Aarset vil på dette spesialseminaret ta dere med inn i historien som førte til at man bestemte seg for å lage denne akevitten. Det handler om produktutvikling, sanking av urter og planter på nettopp Gjefsjøen, produksjonen ved Inderøy Brenneri samt naturligvis historien om Operasjon Rype og Gjefsjøen Fjellgård.

Kl. 16.00 Smakfulle akevittdrinker
Per Magnus Haig – bartender, mixologist og akevittelsker med over 35 års erfaring fra bransjen inviterer deg på et seminar om og med akevittdrinker. Haig er også forfatter av boken «En bartenders bekjennelser». På dette kurset lærer han deg å overraske dine gjester med de mest smakfulle drinker – der akevitten står i sentrum. Haig gleder seg til å ta trønderske akevittelskere med på en smakfull reise i akevittens verden. Etter hans mening er akevitt det mest perfekte brennevinet i en cocktail.
Uansett om du er nybegynner eller en erfaren akevittelsker, vil denne masterclassen gi deg en dypere forståelse og en større glede av de edle dråper som nytes alene eller i en cocktail. Etter denne masterclassen kan du imponere familie og venner med smakfulle cocktails. Du får nemlig med deg oppskriftene!

VinPuls er teknisk arrangør av Trondheim Aquavit Festival. Vi har invitert inn Norske Akevitters Venner avd. Nidaros (NAV Nidaros) og Throndhjems Aquavit Club (TAC) som samarbeidspartnere.