Velkommen til første VinPuls-kveld i 2025!
Vi starter året med en langveisfarende «gjesteforeleser», senior winemaker John Ashwell som hadde en lang og solid CV innen australsk vinindustri før han i 2020 ble hentet inn som Senior winemaker for ett av New Zealands absolutte topp-vinhus, Matua Wines i Marlborough. Der lager han nå flotte hvite og røde viner, spesielt på druene sauvignon blanc og pinot noir som også får hovedrollene på denne VinPuls-kvelden.
John Ashwell vokste opp i en familie som hadde en egen, liten vinmark og drev et «boutique winery». Det førte til at han bestemte seg for å utdanne seg innen vin, med studier ved Charles Stuart University i Sydney fra 2003. De neste fem årene hadde han praksisopphold hos kjente vinprodusenter i Central Valley, Yarra Valley og Hunter Valley i Australia samt Sonoma Valley i California, USA.
I tolv år fra 2008 jobbet han for den store, anerkjente australske produsenten Wolf Blass i Barossa Valley. Der var han henholdsvis sparkling, red wine og white wine winemaker. I 2020 ble han så hentet til Matua Wines i Marlborough, New Zealand, som Senior Winemaker.
Matua Wines er ett av de eldste vinhusene i New Zealand, etablert av brødrene Bill og Ross Spence, som i 1969 fikk hjelp av sin bestemor og sin mor til å kjøpe et landområde i Marlborough. Der plantet de samme år de første vinplantene med sauvignon blanc som ble dyrket i øylandet.
Fem år senere, i 1974, lanserte Matua de aller første flaskene med sauvignon blanc fra New Zealand. Verden fikk da et helt nytt hvitvinsområde å forholde seg til. Resten er som det ofte sies – historie.
Navnet Matua er maorisk og betyr familieoverhode. I dag er begge Spence-brødrene pensjonert og ute av driften. Matua Wines er oppkjøpt og inkorporert i vingruppen Treasury Wines Estates, som i tillegg til Matua også omfatter bl.a. Penfolds og Wolf Blass i Australia og Beaulieu Vineyards i California.
I New Zealand har Matua Wines fortsatt sine største vinmarksområder i Marlborough, i Awatere Valley, Wairau Valley og Southern Valleys. For de røde vinene er regionen Central Otago viktigst. Mange sier at nettopp Central Otago er «the next big thing in pinot noir». Det kan du sjekke ut selv på denne VinPuls-kvelden, som byr på flere viner på sauvignon blanc og pinot noir, samt en «surprise» som John Ashwell har lovet å ha med seg.