VinPuls inviterer igjen til Trondheims største, eldste og mest innholdsrike vinmesse, Høst-VinPuls 2023, i år for 20. gang! 50 av Norges største vinimportører kommer for å vise frem sine beste viner (7-800 viner, minst, å velge mellom!). Dessuten får vi besøk av en rekke berømte vinprodusenter fra Spania, Italia og Frankrike som kommer for å holde spesialseminarer (Master classes).
NB! Du må ha messebillett for å kunne delta på spesialseminarene (Master classes).
Billetter kjøper du her:
https://vinpuls.hoopla.no/sales/event/vinmessenovember23
Både i november i fjor og i mars i år ble VinPuls-messene utsolgt i lang tid før arrangementstidspunktet, så det gjelder å sikre seg billett raskt for å være sikker på å få oppleve denne vinbegivenheten.
Master class-listen teller følgende produsenter:
Fra Spania: Bodegas La Rioja Alta (Rioja) og Perelada (Empordá). Fra Frankrike: Barton & Gustier – Thomas Barton (Bordeaux) og André Delorme (Burgund). Fra Italia: Castello Vicchiomaggio (Toscana), Domaines Collemassari (4 produsenter i ett seminar, alle fra Toscana) og Planeta (Sicilia).
Om du kjøper billett(er) til Master class: Kjøp ikke billetter til seminarer som overlapper hverandre i tid. Beregn 1,5-2 timer mellom hvert seminar. Hvis ikke vil de kollidere i tid, og du vil ikke få anledning til å delta på begge!
Dette er Master class-programmet:
Kl. 16.30 Bodegas La Rioja Alta, Rioja, Spania (seminarrom: Singsaker) Ett av Spanias mest berømte og internasjonalt mest anerkjente vinhus. Etablert av fire familier i Haro i 1890, og fra første dag en sterk ledestjerne når det kommer til kvalitet i Rioja. La Rioja Alta lager tradisjonelle, klassiske Rioja-viner, der La Rioja Alta Gran Reserva 890 og La Rioja Gran Reserva 904 er toppvinene. De nevnes ofte blant verdens beste viner. Sistnevnte får fire års lagring på brukte amerikanske eikefat og lages kun i de beste årgangene.
Kl. 16.45 Castello Vicchiomaggio, Toscana, Italia (seminarrom: Tyrihans) Berømt Toscana-slott hvor det har vært laget vin i mange hundre år. Kjent for strålende Chianti-viner basert primært på sangiovese-druen. Eies og drives i dag av ekteparet John og Paola Matta, og det er deres datter Victoria som kommer for å presentere de beste vinene fra slottet, som Ripa della Mandorle, Agostino Petri, La Prima og Ripa delle More.
Kl.17.00 Perelada, Empordá, Spania (seminarrom: Lade/Midtbyen) Perelada er det største og mest kjente vinhuset i en av Spanias minste vinregioner, Empordá, i Katalonia nordøst i Spania, bare noen kilometer fra grensen mot Frankrike. Her ble det laget vin alt i Middelalderen, så vinhistorien er mer enn seks hundre år gammel, med sterk fransk inspirasjon. Perelada er dessuten en av Spanias beste produsenter av musserende viner, i tillegg til enkeltvinmarksviner der de lokale spanske druene samsó, garnatxa negre, monastrell og ull de llebre dyrkes sammen med syrah, merlot, cabernet sauvignon og cabernet franc.
17.30 Domaines Collemassari, Toscana, Italia (seminarrom: Prinsensalen i 1.etasje) Dette er super-seminaret på årets Høst-VinPuls messe. Syv viner, fire vinhus, tre underregioner i Toscana. Familien bak Domaines Collemassari eier nemlig fire forskjellige eiendommer, så her får du smake viner fra fire forskjellige vinhus i appellasjonene Chianto, Brunello di Montalcino og Bolgheri i en og samme Master class! Produsentene er Castello Collemassari som er en borg/slott fra 1300-tallet ved Montecucco. Vinserie herfra omfatte de fleste typer Chianti-viner, hvit, rosé, rød og søt. Grattamacco er en av de nye stjernene i Bolgheri, hvor supertoscanerne oppsto på 70-tallet. Vinhuset ble etablert i 1977 og kjøpt av Collemassari i 2002. Her blendes franske druer med sangiovese og vermentino. Tenuta San Giorgio er en eiendom med 26 hektar med vinmarker i Castelnuovo dell’Abate sydøst i Montalcino. Vinhuset ble etablert i 1982 og rendyrker viner på sangiovese-druen, både Rosso di Montalcino og Brunello. Den siste stjernen er Poggio di Sotto som lager Brunello di Montalcino-viner som på kort tid har oppnådd kultstatus. Eiendommen ble etablert i 1989.
Kl. 18.30 Planeta, Sicilia, Italia (seminarrom: Singsaker) Ingen har betydd mer for Sicilias vinproduksjon i moderne tid enn familien Planeta. Pater familias Diego Planeta ba på 80-tallet familiens unge talenter Alessio, Santi og Francesca om å sette Sicilia på verdenskartet – for kvalitetsvin. De startet det som i dag er kjent som «vinrevolusjonen på Sicilia», og når Planeta Chardonnay ti år senere ble kåret til verdens beste hvitvin, og Jancis Robinson skrev de bevingete ord «Look to Sicily!», har resten vært historie. Planeta ble i fjor kåret til en verdens mest innflytelsesrike produsenter. Planeta er et stort navn – men ikke en veldig stor produsent. Og fortsatt i aller høyeste grad en familiebedrift. Alessio Planeta, husets vinmaker og nå pater familias, sier at Planeta er vin laget «av sicilianere, for sicilianere», fra seks ikoniske vingårder i vinregioner med røtter tilbake til antikkens dager- i Menfi, Ulmo, Noto, Vittoria, Etna og Mamertino. I en unik Master class på Vinpuls vil Planetas Cecilia Carbone vise frem seks av Planetas unike og verdensberømte viner – ink. Planeta Chardonnay!
Kl. 18.45 Barton-Guestier: Thomas Barton, Bordeaux, Frankrike (seminarrom: Tyrihans) En av største aktørene i Bordeaux, Barton-Guestier, med historie tilbake til 1725, har lansert en egen serie til minne om grunnleggeren Thomas Barton. Det betyr en vin fra hver av de viktigste underregionene i Bordeaux, for å vise frem stilen og kvaliteten i Medoc, Margaux, Saint-Julien, Saint-Emilion, Graves og Sauternes. Vi skal innom flere av dem på dette spennende spesialseminaret!
Kl. 19.00 André Delorme, Burgund, Frankrike (seminarrom: Lade/Midtbyen) “Musserende vin og makroner” er satt som tittel på dette seminaret. Det betyr først og fremst en spennende og bred rekke av musserende viner – Cremants de Bourgogne – fra en Burgund-produsent som utelukkende lager bobleviner, og som er blitt verdensberømt for det. Seminaret holdes på norsk av franske Jean-Yves Ligner som er vindirektør hos importøren Prizelius. Han er utdannet som ønolog fra Burgund-universitetet (2005) og har jobbet som vinmaker i Gevrey Chambertin (Denis Mortet) og Provence (Domaine Ott). Han ble slått som ridder av Burgund i fjor på Clos Vougeot (Confrérie de chevaliers de tastevin). Bedre guide inn i Cremant de Bourgogne-verdenen får du neppe!
NB! Det er begrenset antall plasser på alle de syv spesialseminarene (master classes).