Fant champagne etter 118 år

Natten til 23. februar i år 1900 våknet folk i Epernay av flere voldsomme drønn. Det var Pol Roger sine kjellere som kollapset. 1,5 millioner flasker ble begravd og borte for alltid. Trodde man.

Den siste tiden har Champagne Pol Roger vært i ferd med å bygge et nytt pakkeanlegg over området til de historiske kjellerne som kollapset i 1900. Flaskene som ble begravet og forsvant denne natten var det ikke mulig å hente frem den gangen. Men det har alltid vært en stor drøm om å finne flasker fra den tiden. Og 15.januar 2018 ble dette faktisk en realitet!

Avtroppende kjellermester Dominic Petit og hans etterfølger, Damien Cambres, med to eksemplarer av de over 10 år gamle gjenfunne flaskene. © Michael Boudot/Champagne Pol Roger

I forbindelse med utgravingen til det nye pakkeanlegget, kom arbeiderne over et hulrom. Først fant de bare noe knust glass, men så oppdaget de en hel flaske. Avtroppende kjellermester Dominic Petit og hans etterfølger, Damien Cambres ble varslet, og ga beskjed om at man måtte lete mer. Så hulrommet ble utvidet og utvidet. I de neste dagene fant først seks flasker, og så ytterligere 19 hele flasker. Rapportene sier at vinen er klar, nivået i flaskene er korrekt og korkene OK. Champagnen kan være fra perioden 1887 til 1898. De er naturligvis fortsatt med bunnfall, så hver enkelt flaske vil bli åpnet og sjekket for hånd.

Alle hos Champagne Pol Roger er nå helt i ekstase over funnet. Dette er ett av fire mulige områder hvor det kan finnes flere hele flasker og de vurderer nå også å lete i andre mulige “lommer”. Problemet er sikkerheten, så videre leting er foreløpig satt på stand-by,  blant annet fordi kalkveggene for øyeblikket er svært fuktige.

Totalt 26 flasker er til nå gravd frem fra hulromi den sammenraste kjelleren til Pol Roger. Det kan bli flere etter hvert, for det var totalt 1,5 millioner flasker da katastrofen inntraff i 1900. © Michael Boudot/Champagne Pol Roger

Et spesialteam er nå utnevnt for å ta seg av videre utgravinger. Hvis de bare finner en prosent av alle flaskene som ble begravet i 1900, er det snakk om 15 000 flasker. Hva som til sist blir en realitet vil tiden vise.

De hele flaskene som nå er funnet vil gå igjennom en prosess i veldig rolig tempo for å få ut bunnfall og gjøre flaskene klare til omkorking og smaking.

Pol Roger startet som negociant i en alder av 18 år. Sin første vin solgte han i januar 1849. To å r senere etablerte han seg i Epernay. Barna hans, Maurice og Georges, tok over firmaet i 1899, og var altså de ansvarlige da katastrofen inntraff i februar 1900.  Champagne hadde da hatt ekstremkulde og svært fuktig vær i en periode.

Slik så Pol Roger-eiendommen ut etter at de underjordiske kjellerne hadde rast sammen i februar 1900. © Champagne Pol Roger

Le Vigneron Champenois skriver følgende om hendelsen:

«Rundt kl. 02:00 om natta en rumling som fra et tordenskrall vekket Maurice Roger og hans kjellermester M. Leclerc. De skjønte ikke helt hva dette skyldtes, og gikk til ro igjen. Men to timer senere ble de alarmert av et mye kraftigere skrell. De dro ut for å sjekke hva som var hendt, og oppdaget at store deler av den onorme underjordiske kjelleren hadde rast sammen og knust fulle vinfat, flasker og utstyr som var lagret der. Totalt 500 fat og 1,5 millioner flasker var begravd under ruinene. Heldig skjedde katastrofen midt på natta, så ingen arbeidere ble skadet».

Maurice og Georges hadde håp om å få ut noe av det som var blitt begravd, og det ble planlagt å grave ut en tunnel. Men 20.mars samme år kollapsen en annen dyp kjeller på naboeiendommen, så man tok ikke sjansen å bygge denne tunnelen, av frykt for enda flere ras. I stedet kjøpte til en annen naboeiendom og bygget nytt