Vin- og brennevinsimportøren Einar A. Engelstad AS ble grunnlagt i 1924, året etter at hetsvinsforbudet i Norge ble opphevet. Ett av de første merkevarene i porteføljen til Engelstad var Kopke Portvin. Dermed velger importøren å feire 100 år for Kopke Portvin i Norge samtidig som de også feirer sine første 100 år for selskapet Engelstad. En av markeringene i jubileumsåret blir et eget portvinseminar med nettopp Kopke, verdens eldste portvinsfirma, på vinmessen Vår-VinPuls i Trondheim mandag 18. mars. Der er det nå kun få billetter igjen.
Av Ulf Dalheim, publisert 26. februar 2024
Billetter til vinmessen Vår-VinPuls og portvinsseminaret med Kopke kjøper du her:
Av Ulf Dalheim, publisert 26. februar 2024
Seminaret på Vår-VinPuls vil bli holdt av Carlos Alves, direktør for vindyrking & ønologi, masterblender og sjefsvinmaker for portviner hos Kopke. Han er født i Boticas, der familien var dypt inne i vindruedyrking og vinlaging, så han visste fra tidlig av at livet hans skulle dreie seg om vin, og ikke minst portvin. Han er nå en av de viktigste vinmakerne hos selskapet Sogevinus som i tillegg til Kopke også eier portvinsfirmaene Burmeister, Barros og Calém.
I Portugal er det blitt laget vin siden antikken og skriftlige kilder henviser til vin som er laget på den Iberiske halvøy for over 2000 år siden. Romerne dyrket vindruer og laget vin i Portugal, og da kongedømmet Portugal så dagens lys i 1143 ble vin en viktig eksportvare.
Byttet ut syrlig rødvin med robust vin fra Douro
I siste halvdel av 1600-tallet inngikk England en viktig handelsavtale med Portugal om import av vin mot eksport av salt torsk som portugiserne laget sin bacalao av. På denne tiden seilte engelske og skotske kjøpmenn til Portugal med ull og bomullsstoffer, og dro hjem igjen med korn, frukt, olje og dessuten en lys rødfarget, litt syrlig svakvin.
Men de engelske kjøpmennene fant fort ut at den lette, syrlige rødvinen ikke falt i smak hos kundene og vinen var også svært ustabil under uhygieniske og varme forhold under produksjon, lagring og transport sjøveien. Så de lette etter noe som kunne passe bedre, og fant en fyldigere og mer robust rødvin i de øvrige delene av Douro-dalen.
Disse vinene måtte fraktes med båt langs elven Douro og ut til byen Oporto som lå ved kysten av Atlanterhavet. Derfra kunne vinen fraktes med skip til England. I første halvdel av 1600-tallet hadde mange handelshus etablert seg i kystbyen. Og det var engelske kjøpmenn som dominerte denne handelen.
Etablerte seg i Oporto i 1638, som general-konsul
Mange engelske handelshus etablerte seg i Oporto, noen også som produsenter i Douro-dalen. Også tyske og nederlandske kjøpmenn spilte en rolle i vinindustrien. Det eldste etablerte handelshuset var det faktisk Nicolau Kopkë fra Hamburg som etablerte i 1638. Han flyttet fra Hamburg til Portugal for å bli konsul-general for hanseaterne der. Tar man utgangspunkt i året 1638, er Kopke altså verdens eldste portvinsfirma.
I 1781 kjøpte selskapet hans en vingård i Douro og gikk fra å være forhandler til å bli en større produsent. Nicolau Kopke & Co både produserte og transporterte portvinen sin til flere land.
I 1922 kjøpte selskapet, som nå het C. N. Kopke, den store vingården Quinta de São Luiz i Douro-dalen. Den er blitt deres hovedkvarter for portviner, og all vinproduksjon foregår der fortsatt i dag.
Vinmonopolet i Norge ble opprettet i 1922 for at myndighetene kunne holde kontroll på alkoholholdig drikke under forbudstiden. Brennevins-forbud ble innført i Norge i 1916, og hetvinsforbud i 1917. Det ble forbudt å selge portvin i Norge, og dette var ikke portugiserne særlig glade for, naturligvis. Etter mye press og tøffe forhandlinger, måtte norske myndigheter gi etter for press etter at portugiserne og spanjolene satte opp tollsatsen på norsk fisk. I 1923 ble dermed forbudet for hetvin opphevet, og etter dette har man kunnet kjøpe både portvin og sherry hos Vinmonopolet.