Feirer Norge med en spesialpakket Clairet

Da det norskeide Bordeaux-vinhuset Château Bastoney deltok på en VinPuls-kveld under koronapandemien i 2021, var det deres Clairet som kanskje imponerte mest av vinene som ble smakt. Nå har ekteparet bak Bastoney, Bente og Jon-Martin Trondalen, laget en jubileumsutgave av nettopp sin Clairet for å feire 1150-årsjubileet for Slaget ved Hafrsfjord (år 872). Vinen finnes på Polets BU-liste i spesiallaget gaveeske utformet av kunstneren Jarle Rosseland.

Av Ulf Dalheim, publisert 18. juni 2022

Trondalen-ekteparet sier at de valgte en Clairet til denne markeringen fordi da vikingene erobret Bordeaux i 848, var det mest sannsynlig Clairet de drakk. Clairet de Bordeaux er geografisk beskyttet, og kan fremstå som en rosévin, men er fyldigere i smaken og mørkere i fargen.

-Norge fyller 1150 år i 2022, og vi på Chateau Bastoney gratulerer og velger å markere denne begivenheten ved å promotere den gamle vintypen Clairet i en jubileumsutgave. Dette fordi Clairet’en har sin opprinnelse fra denne tid, cirka 1000-1100 år tilbake. Den gang var det andre nordmenn, bedre kjent som vikinger, som befant seg i områdene rundt Bordeaux, en by de inntok i år 848, og hvor de seilte videre opp Dordogne rett forbi Chateau Bastoney på vei til Périgueux og andre spennende områder, forteller Bente og Jon-Martin Trondalen.

Er de moderne “vikinger”
Billedglimt fra Château Bastoney. Bente Trondalen nede til høyre. Foto: Bastoney

De understreker at det ikke er sikkert at datidens vikinger, om de var svenske, danske eller norske, var like populære den gang som nå.

-Men vi vet fra historien at i Orange fantes det mange flotte, gode vikinger som medvirket i det lokale samfunnet. I dag smiler naboene her og kaller oss «dagens norske vikinger». Vi er engasjert i og samarbeider med lokalmiljøet, andre vinprodusenter, gårdsbruk og naboer for å bevare naturmiljøet, siden vi befinner oss i et natur-reservat. Samt at vi prøver å dyrke og lage vin så bærekraftig som mulig. Vi er nå både HVE (High Environmental Value)- og Terra Vitis-godkjent, opplyser ekteparet Trondalen.

Den kjente norske billedkunstneren Jarle Rosseland, oppvokst på Ekely, kunstnerkvarteret i Oslo, står altså for designet på innpakningen/esken, med et av sine bilder fra norrøn tid.

-Det kjente bildet med «Sverdet» godt plantet i jorden, symboliserer viktige ting for oss. Jorden, som vi arbeider med hver dag og som på fransk heter Terroir, har mange fasetter. Det dreier seg om sammensetning av jordsmonnet, nedbør, vindretninger, temperatur, stedegnethet, fuktighet, soldager, lysforhold mm. Samt å bevare jorden for fremtidige generasjoner. Slagordet er “fra jord til vin”. God vin er helt avhengig av hvordan vi tolker begrepet terroir, både arbeidet som foregår før vinifiseringen, og så de spennende måneder eller år med å lage og lagre god vin.

Ble skjenket ved bryllup i 1151

Clairet har en klar skinnende rødfarge, i dag mer lik en spennende rose, med friskhet og fruktsmak fra naturen og en fylde som Rosselands bilder også er preget av. Det enkle, men gode, for de mange anledninger, mener Bente og Jon-Martin Trondalen.

En av de tidligste Clairet som ble skjenket, blir det fortalt, var ved bryllupet til Eleanora av Aquitaine og Henry den 2 allerede i 1151, og seinere ble Clairet, som engelskmenn kalte Claret, værende ved det engelske hoff i mange århundrer. England var som kjent «eier» av denne delen av Frankrike gjennom mer enn 300 år. “Okkupasjonen” ble avsluttet ved 100 års-krigen og det siste slag i Castillon, som ligger bare noen kilometer fra Chateau Bastoney. Årlig settes det opp et stort skuespill utendørs
over det gamle slaget.

Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019
Rødvin
Frankrike, Bordeaux
Bestilling – nr. 11713201
Kr. 179,90, 0 – 5 år
Om du ikke har smakt clairet fra Bordeaux, så er det her du skal begynne, skrev jeg i 2021. Nå kan du fortsette med denne jubileumsutgaven. Blenden er 89% merlot og 11 % cabernet franc, og har hatt en skallmaserasjon
på 48 timer, noe som er lengre enn for rosévin, men kortere enn for rødvin. Frisk, lys rødfarge, duft og smak av knuste bær, mot kirsebær, solbær, bringebær og plommer. Hint av blomster, urter og krydder, milde tanniner, leskende og delikat. Litt ekstra lagring har også gjort den godt.