Fem norske restauranter med nye Michelin-stjerner. Re-Naa fikk 3***

Norden flommer nærmest over av Michelin-stjerner, etter at 13 restauranter hentet nye stjerner under utdelingen i Helsinki mandag. Restaurant Re-Naa i Stavanger, med mesterkokk og trondhjemmer Sven Erik Renaa i spissen, ble noe overaskende tildelt sin tredje stjerne. Også Jordnær i København fikk tre stjerner. Nye norske stjernerestauranter ble Iris i Rosendal (Hardangerfjorden), Hermetikken i Stavanger og Bar Amour i Oslo. Kontrast i Oslo hentet hjem stjerne nr. to.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. mai 2024

Det er nå seks restauranter i Norden som har 3 *** Michelin-stjerner, to av dem i Norge: Maaemo i Oslo og altså fra og med i dag også Re-Naa i Stavanger. Den tredje stjernen kom overraskende på ekteparet Torill og Sven Erik Renaa som hadde dratt til Helsinki for å heie frem og hedre kolleger.

Sven Erik feiret først beskjeden om at han skulle komme opp på scenen og ikle seg kokkejakka med tre stjerner med flere heftige kyss til «kjæresten og også kona mi» Torill. Deretter ble det kyss og klem til de fleste han hadde rundt seg. Og en klar melding til hele teamet som satt i Stavanger og fulgte TV-sendingen: «Ta frem den beste champagnen dere kan finne»!

To stjerner til Kontrast i Oslo

13 nordiske restauranter sitter med 2 ** Michelin-stjerner etter utdelingen i Helsinki. To av dem fikk stjernene mandag. Kontrast i Oslo rykket opp fra en til to stjerner, mens Vyn i Simrishamn i Sverige fikk direkte to stjerner.

Og så ble det ni nye 1* Michelin-restauranter, blant dem tre nye norske: Iris i Rosendal (Hardangerfjorden), Hermetikken i Stavanger og Bar Amour i Oslo. Kjøkkensjef Anita Madsen ved Iris ble også utnevnt til «Young chef», sammen med Nicky Arentzen ved Restaurant Aure i København. Totalt er det nå 66 1* Michelin-restauranter Norden.

Årets Service Award gikk til teamet ved Lyst i Velje, Danmark, mens årets Sommeler Award, som i fjor ble tildelt Henrik Dahl Jahnsen ved Speilsalen, nå Tollbua, for 2024 gikk til italieneren Damiano Alberti ved Enomania i København.

Norden har nå også 37 restauranter med BIB Gourmand (anbefalt for god meny med fine priser). Dessuten har 36 restauranter får Michelin Green Star.

Sven Erik Renaa og kona Torill jublet hemningsløst på scenen i Helsinkis Savoy Theatre under utdelingen av Michelin-stjerner mandag 27. mai 2024. Foto: Skjermdump fra You Tube

Her er listen over årets nye utmerkelser:

3*** Michelin-stjerner:
Re-Naa, Stavanger, Norge
Jordbær, København, Danmark

2** Michelin-stjerner:
Kontrast, Oslo, Norge
Vyn, Simrishamn, Sverige

1* Michelin-stjerne:
Iris, Rosendal, Norge
Bar Amour, Oslo, Norge
Hermetikken, Stavanger, Norge
Restaurant Aure, København, Danmark
The Room by Kozeen Shiwan, Helsinki, Finland
Tapio, Ruka, Finland
Celeste, Stockholm, Sverige
Seafood Gastro, Stockholm, Sverige
Dashi, Stockholm, Sverige

Michelin Green Star:
Kontrast, Oslo, Norge
Tri, Agger, Danmark
Nokka, Helsinki, Finland
Alimentum, Aalborg, Danmark

Nye BIB Gourmand-restauranter:
Frances, Oslo, Norge
The Little Pickle, Oslo, Norge
Paesàno, København, Danmark
Gabrielle, København, Danmark
Bobe, København, Danmark
No. 2, København, Danmark
Plein, Helsinki, Finland
305, Helsinki, Finland

Young chef Award:
Anita Madsen, Iris, Rosendal, Norge
Nicky Arentzen, Restaurant Aure, København, Danmark

Service Award:
Lyst, Vejle , Danmark

Sommelier Award:
Damiano Alberti, Enomania, København