Film-premiere i dag, så kommer Åge-vinen

Torsdag hadde han før-premiere på konsertfilmen «Dekksgutten» i hjembyen Namsos. Nå rulles filmen ut på kinolerret over hele landet. Selv kan Åge Aleksandersen dra hjem til Trondheim og dyrke sin andre store lidenskap i livet, ved siden av musikken, nemlig mat og vin. Da kan han skjenke seg opp et glass eller tre av sin egen vin. For i neste uke lanseres også rødvinen «Åge Aleksandersen Crianza 2018». Den har han sammen med samarbeidspartnere i det trønderske vinimportselskapet North of Wine hentet hos Bodegas y Viñedos Valtravieso i Åges spanske favorittregion, Ribera del Duero.

Av Ulf Dalheim, publisert 25. november 2022

Tidligere i år lanserte North of Wine en spansk rødvin med navnet «Trondheimsnatt», som mange også vil vite er tittelen på en av Åge Aleksandersens mest folkekjære melodier. På utgivelsen fra 2002 synger han duett sammen med datteren Line, som også er med i konsertfilmen «Dekksgutten».

Vinen «Trondheimsnatt» selger godt og er i hyllene i fire butikker i Trondheim samt ved Malvik-polet. Den ble laget uten direkte medvirkning fra Åge, men da North of Wine tok kontakt for å få en slags «godkjennelse», satte det i gang en prosess som altså har ført frem til at rødvinen «Åge Aleksandersen Crianza 2018» i neste uke er klar for det norske markedet.

Ørn, hjerte, gitar – og Namsos

Etiketten er en gjengivelse av Åges “våpenskjold”, fra et papirklipp skapt av kunstner og psaligraf Karen Bit Vejle og viser en ørn som folder ut vingene slik at det ser ut som et hjerte. Det er fylt med diverse elementer som har vært viktige i Åges liv: gitaren, en seilbåt, en rose, en båtmannsknop, en ballettdanser samt postnummeret til Namsos, som var tittelen på solodebuten hans fra 1975, «7800 Namsos». Motivet brukes også av Åge i konsertsammenheng.

-Underveis i prosessen med å velge ut vinen, fikk Åge prøvesmake viner fra seks forskjellige vinhus som vi hadde fått kontakt med i Ribera del Duero gjennom spanske Imma Ljopart. Hun har svært gode kontakter i den spanske vinindustrien, så vi kunne plukke nærmest fra øverste hylle. Åge var svært opptatt at det måtte være en kvalitetsvin som fikk hans navn på etiketten, så han plukket ut den aller dyreste, forteller Frode Hofstad, medeier i North of Wine.

Da han var hotelldirektør på Britannia fra 1996 til 2009 lanserte han i flere år en hotellets «husvin» med kunstneretiketter av Håkon Bleken. Så det å samarbeide med kunstnere om viner er ikke nytt for Hofstad.

Ny stjerne og winemaker of the year

Produsenten bak Åge-vinen, Bodegas y Viñedos Valtravieso, regnes blant de nye stjernene i Ribera del Duero. Vinhuset ble etablert ved landsbyen Piñel de Arriba i Valladolid (Castilla y León) i 1985. Da plantet man vinstokker på en av de høyestliggende vingårdene i Ribera del Duero, 915 meter over havet. Det gjør at man der opplever mildere somre og lengre modningstid på druene enn ellers i Ribera del Duero. Vinene får derfor ofte økt aroma- og smaksmengde og en friskere bærsyre. Druetypene som ble plantet var tinto fino (tempranillo), merlot og cabernet sauvignon. «Åge Aleksandersen Crianza 2019» har 90% tinto fino og 10% cabernet sauvignon.

Den første vinen fra Valtravieso ble først lansert i 1996, 11 år etter at vinmarkene ble beplantet. Det var en rødvin fra 1994-årgangen. Fra 2002 har Bodegas y Viñedos Valtravieso vært eid av González Beteré-familien som har investert stort for å øke kvaliteten på vinene ytterligere.

Nylig ble vinhusets vinmaker Ricardo Velasco kåret til «Young winemaker of the year» av Master of Wine Tim Atkin. Det trekker en tråd tilbake til 1975 da Åge Aleksandersen ble kåret til «Årets norske artist» i Adresseavisens årlige leseravstemning, i dag kjent som UT-Awards. Valtravieso-viner har fått 90 poeng av både Tim Atkin (2016) og Robert Parker (2018), så det er internasjonal enighet om at vinhuset lager flotte viner.

Kan også bli en eksklusiv Reserva-vin

«Åge Aleksandersen Crianza 2019» er lagret i 12 måneder på franske (85%) og amerikanske (15%) eikefat. Vinhuset Bodegas y Viñedos Valtravieso lager ikke Gran Reserva-viner, kun Crianza og Reserva. North of Wine har tanker om å lansere også den mer eksklusive Reserva-utgaven som Åge-vin. Det blir i så fall som en vin i begrenset antall flasker og med nummererte etiketter.

Men først nå altså «Åge Aleksandersen Crianza 2018». Den blir tilgjengelig som spesialbestilling eller i tilleggsutvalget på Vinmonopolet. Det betyr at den må bestilles enten i butikk eller via Vinmonopolets kundeservice, altså ikke direkte fra Vinmonopolets nettsider.

VinPuls har hatt gleden av å smake på en av de første flaskene som er kommet til Norge. Dette er vår vurdering:

Åge Aleksandersen Crianza 2018
Rødvin
Spania, Castilla y León, Ribera del Duero
Tilleggsutvalget – nr. 15085201
Kr. 370,00, 0 – 6 år
Dyp, mørk rødblå farve. Konsentrert duft av mørk bærfrukt. Modne sorte kirsebær, bjørnebær, blåbær og plommer. Pent avrundet, hint av frisk rødbærfrukt, noe mørk lakris, røyk, krydder og fat. Milde tanniner, god lengde.
Produsent: Bodegas y Viñedos Valtravieso
Importør: North of Wine

P.S. Vinen ble smakt av både Zalto Universal og Zalto Burgund-glass. Testpanelet syntes den fremsto med best konsentrasjon i førstnevnte glass.