Finske Altia overtar Arcus

En stor nordisk fusjon innen vin og brennevin er på gang. Planen er at finske Altia, som overtakende selskap, skal fusjonere med norske Arcus ASA. Begge de to selskapene er blant markedslederne i sine land. Aksjonærene i Arcus er innkalt til ekstraordinær generalforsamling 12. november for å ta stilling til fusjonsplanene.

Av Ulf Dalheim, publisert 4. oktober 2020

Målet med fusjonen er ifølge en børsmelding å etablere det ledende merkevareselskapet innen vin og brennevin i Norden og de baltiske stater. Det “nye” Altia vil ta navnet Anora Group og få en unik portefølje avvin- og brennevinsprodukter, ha store ressurser til å utvikle nye produkter, bli mer attraktiv for internasjonale partnere og merkevareeiere samt ha større ressurser for å investere også utenfor Norden, heter det i meldingen.

Får hovedkvarter i Finland

Hovedkvarteret vil bli i Helsingfors, og finske Pekka Tennilä er påtenkt som administrerende direktør, mens norske Michael Holm Johansen blir styreleder. Han er i dag styreleder i Arcus ASA. Sigmund Laszlo Toth blir finansdirektør. Det anslås at selskapet vil ha 1100 ansatte og få en årlig omsetning på 640 millioner euro. Arcus ASA hadde i 2019 et resultat før skatt på 173,5 millioner kroner av en omsetning på  2,8 milliarder.

Arcus er selskapet som oppsto etter at Vinmonopolet i 1996 gikk over til å bli kun et salgsselskap, med monopol på salg til privatmarkedet i Norge. Arcus fikk med seg store deler av den produksjonsvirksomheten som Vinmonopolet hadde drevet, blant med tapping av egne merkevarer samt ikke minst produksjon av norske akevitter.

Den foreslåtte fusjonen vil ifølge opplysninger i aksjonærpapirene gjennomføres som en fusjon over landegrensene, og alle Arcus sine eiendeler, rettigheter og forpliktelser overføres til Altia som det overtakende selskapet. Arcus som eget selskap vil oppløses ved gjennomføringen av fusjonen.I 2019 hadde Altia et salgsvolum på 64 millioner liter, mens Arcus solgte 46 millioner liter.

Tre av de største eierne i Arcus, Canica (Stein Erik Hagen), Geveran Trading Co Ltd og Hoff SA, skal ha forpliktet seg å stemme for fusjonen i den ekstraordinære generalforsamlingen. De tre eier ca 59 prosent av aksjene i Arcus. Eierne i Arcus vil motta aksjer i Altia som fusjonsvederlag, 0,4618 aksjer i Altia for hver Arcus-aksje. Største aksjonær i Altia, Vake Oy (ca 36%) har også gitt samtykke til fusjonen.

Det legges opp til en intern reorganisering i Arcus-konsernet hvor det mest av eiendelene og virksomheten overføres til et nytt datterselskap. Det blir da en ny holdingstruktur med en underkonsernmodell i Norge. Arcus Holding blir et holdingselskap for hele den norske virksomheten etter at fusjonen er gjennomført.