Fra business til bobler

Fredag lanserer Vinmonopolet hele åtte nye viner fra England (!). To hvite, to røde og fire musserende. Jeg har digital-smakt tre musserende sammen med winemaker Charlie Holland hos Gusbourne for å ta tempen på hva som skjer i engelsk vinbransjen generelt og «british sparkling» spesielt akkurat nå.

Først noen historiske data: Romerne plantet vinstokker i England alt 50 år før Kristus. I en bok fra 1086 er det nevnt at det eksisterte 47 registrerte vinmarker, noe som var steget til 140 på Henry VIIIs tid (engelsk konge fra 1509 til 1547). I dag finnes det 522 registrerte vinmarker og 164 produsenter, spredt rundt, men med hovedvekt i sørøst (Kent) og sørvest (Sussex). Årlig produksjon nærmer seg 13 millioner flasker, men det er et mål å øke til 40 millioner flasker innen 2040.

Den nye engelske «vinrevolusjonen» startet forsiktig på 70- og 80-tallet, men tok av på 90-tallet med mange som bestemte seg for å plante samme druer som i Champagne. Siden har det bare økt og økt. De siste ti årene har vinmarksarealet i England blitt utvidet med 194 prosent. Av produksjonen i dag er 68 prosent musserende viner og 32 prosent hvite og røde viner.

Gusbourne Rosé er en av de tre musserende vinene fra dette engelske vinhuset som ertilgjengelig i Norge. Foto: Gusbourne

Hvem skal drikke all vinen?

England eksporterer bare 8% av volumet som produseres, så et naturlig spørsmål å starte med til Charlie Holland er hvem de tror skal kjøpe og drikke all vinen man tar sikte på å lage frem mot 2040?

-Det er et spørsmål vi stiller oss selv også, sier han lattermildt. Og fastslår at allerede nå så selger ikke vinprodusentene alt som årlig lages i de over 160 vinhusene som driver kommersielt. Hovedsatsningen har vært på musserende viner, og det er det som er mest etterspurt i de 40 landene som kjøper engelsk vin. Men selv ikke engelskmenn styrtdrikker hjemlandets bobler. Fortsatt selges det 60 millioner flasker ekte champagne årlig i England. Klarer man å ta over noe av dette markedet, er fremtiden straks mye lysere…

Gusbourne holder til i nærheten av Appledore i Kent, og har hovedvekten av sine vinmarker der (61 hektar, 11 vinmarker), i et jordsmonn preget av leire og sand. Men de har også 32 hektar (fire vinmarker) i Sussex hvor kalk, flint og sand dominerer i grunnen. På denne måten kan de kombinere druer som gir fyldige, runde og muskuløse viner med druer som leverer delikate, parfymerte viner med mer struktur.

-Alt vinifiseres for seg, så når vi blender har vi opp mot 200 forskjellige komponenter å «leke med». Vi trodde kanskje at chardonnay-druene ville trives best i Sussex, hvor jordsmonnet er mer mineralsk, men faktum er at vår beste chardonnay-vinmark nå er Boot Hill i nærheten av vinhuset her i Kent. Det er en vinmark som ble plantet i 2006. Nå planter vi mer og mer pinot noir i Sussex, forteller Charlie.

Artikkelforfatteren gjennomfører digital smaking og intervju med head winemaker Charlie Holland ved Gusbourne. Foto: GB

Fra business til ønologi

Selv kom han inn i vinbransjen nærmest ved en tilfeldighet. Han hadde gjort ferdig sine businesstudier i 2000 og ville ha en liten ferie før han begynte å se seg rundt etter jobb. Derfor dro han til Australia for å besøke sin søster som holdt til i vindistriktet McLaren Vale der.

Men dermed var det gjort, for søsterens mann holdt på med vin og Charlie Holland var raskt fanget i vindrømmen han også. De neste årene jobbet han, kun avbrutt av studier for å få formell ønologutdannelse, ved ulike vinhus i New Zealand, USA (California), Tyskland og Frankrike.

-Jeg hadde egentlig aldri tenkt på at det var vin jeg skulle jobbe med, og i hvert fall ikke at jeg skulle bli winemaker i hjemlandet mitt. Men slik ble det altså, og jeg elsker alt ved dette hver eneste dag, sier Charlie. Han kom til Gusbourne som head winemaker i 2013.

Bølge nr. to av etablerere innen vin

Grunnlegger Andrew Weeber var kirurg både i Sør-Afrika og England. På sine eldre dager kjøpte han Gusbourne-eiendommen og begynte med vin i Kent. Foto: Gusbourne

Vinhuset Gusbourne ble etablert så sent som i 2004 av den sør-afrikanske kirurgen Andrew Weeber etter et besøk i Kent, et område benevnt som «Englands hage». Datteren bodde i et hus hvor en mann ved navn John de Goosborne hadde hatt tilhold. Weeber hadde noen år tenkt på å involvere seg med vin, nå tok han skrittet fullt ut og kjøpte en eiendom på 143 hektar som hadde historie tilbake til 1410.

Og navnet ble Gusbourne. På en måte kom Andrew Weeber med den andre bølgen av etablerere innen vin i Sør-England.

-Familien hans mente han var sprø, og det var det vel også en del andre som tenkte, for akkurat på denne tiden var ikke engelsk vin særlig i skuddet, selv om svært mange hadde begynt å lage vin. Men Andrew hadde visjoner, og jord var ennå svært rimelig, minst 50 ganger rimeligere enn om man ville kjøpe i f.eks. Champagne, sier Charlie Holland.

Andrew Weeber svarte på skepsisen fra omgivelsene med å fastslå at «det er muligens fullt på bunnen (les: mange aktører), men på toppen vil det alltid være plass (les: kvalitet vinner frem uansett)».

Satset på champagne-druene

Glimt fra en av vinmarkene Gusbourne har plantet i Sør-England. Foto: Gusbourne

De første tyve hektar med vinmarker ble plantet ved Gusbourne i 2004, og valget var enkelt: Det måtte bli champagne-druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Et annet valg som har vært retningsgivende for Gusbourne var at man bare skulle lage årgangs-musserende (vintage). Og vinene lagres minst 36 måneder før de degosjeres.

-Vi er veldig bevisst på at kun kvalitet teller. Vi selekterer strengt ute i vinmarkene, har både green harvest og velger bort frukt. Vinplantene må ikke bli «overloaded», poengterer Holland.

Ettersom de har en stor eiendom, har Gusbourne valgt å plante sine vinmarker med dobbelt bredde mellom vinrankene. Og de kommer ikke til plante mer med det første, nå skal alt finpusses og forbedres.

-Vi er muligens blant de fem største vinmarkseierne i England. Alt druemateriale vi bruker kommer fra våre egne vinmarker. Men vi har ikke noe mål om å være størst. Vi ønsker å være den beste, proklamerer Charlie.

Nå er vekstsesongen på 100 dager

England har nå samme klima som man hadde i Champagne for 30-40 år siden. Med en vekstsesong på 100 dager får man godt modne druer. Foto: Gusbourne

Metrologiske data viser at gjennomsnittstemperaturen i Sør-England nå ligger på det nivået Champagne hadde fra 1970-1990. På denne tiden var det vanskelig å få helt modne druer i England. Men med en temperaturstigning på +0,28 grader hvert tiår siden 60-årene, er det blitt mer og mer naturlig å betrakte England som et vinproduserende land.

-Hvilke utfordringer gir klimaendringene?

-Klimaet er en utfordring for oss alle. Nå har vi fått en naturlig modningssesong på 100 dager, og det var dit vi ville komme. Men vi vil ikke ha det så mye varmere enn det er nå. Men solfylte dager er det aldri galt å ha! Med unntak av 2012, som var et stormfylt år, bokstavelig talt, har vi hatt greie årganger i det siste. Fra 2015 har vi hatt stabile årganger med fine muligheter for å lage gode musserende viner. Stille viner lager vi ikke hvert år. Men 90 prosent av produksjonen er uansett musserende, forteller Charlie Holland.

Etter USA er Norge det største markedet av de 17 landene Gusbourne eksporterer sine viner til. Head winemaker Charlie Holland er fornøyd med at flere av vinene er på plass i Vinmonopolets butikker, selv om de frem til nå har vært bestillingsutvalget. Fra fredag er Gusbourne Blanc de Blancs tatt inn i basisutvalget.

Gusbourne på det norske markedet

Tre varianter fra porteføljen er nå lansert i Norge; Gusbourne Blanc de Blancs 2015, Gusbourne Brut Reserve 2013 og Gusbourne Rosé 2015.

Gusbourne Brut Reserve 2013
Musserende
England, Kent
Bestilling – nr. 7684501
Kr. 399,90, 0 – 8 år
Aktuell årgang er 2013, men 2014 er på vei inn. Er oppført i BU, men finnes i en del butikker (Bergen og Sandefjord har faktisk noen flasker av årgang 2009 i hyllene!). Hovedvekt av pinot noir (55%) og pinot meunier (27%), med 18% chardonnay. Rik og kompleks, kandiserte sitroner, en liten frukthage med syrlig rødbærfrukt (jordbær og kirsebær), epler og pærer, lett kryddertone, hint av brødbakst. Relativt muskuløs, god lengde.
Produsent: Gusbourne
Importør: Strøm

Gusbourne Blanc de Blancs 2015
Musserende
England, Kent
Basis – nr. 11756101
Kr. 400,00, 0 – 8 år
Stilig, superslank, stor friskhet, med sylskarpe sitrusaromaer. Elegant blanc de blancs, med kremet mousse og stor finesse. Smak av grønne epler, sitrusfrukter, urter, toast/brødbakst, mineraler og fat. 42 måneder eller mer på bunnfall før degosjering. Basislistet fra fredag 8.mai.
Produsent: Gusbourne
Importør: Strøm

Gusbourne Rosé 2015
Musserende
England, Kent
Bestilling – nr. 8340301
Kr. 419,90, 0 – 6 år
Hele 94 prosent pinot noir (52% ) og meunier (42%), seks prosent chardonnay. En tiltalende, fruktig rosé med smak av rips, markjordbær og kirsebær. Fin middels mørk lakserosa farve. Kremet mousse, smaksmessig er det hint av røde epler, mynte, blomster (roser) og urter, i tillegg til kjeks. Minimum 30 måneder på bunnfall, men sjekk degosjeringsdato på etiketten.
Produsent: Gusbourne
Importør: Strøm