Fra drømmegård til murmeldyr-viner

Noen trodde kanskje at Frode V. Refstad var ferdig med vin da han og kona Eli-Anne Langen solgte seg ut av vinhuset Tenuta il Sogno (“drømmegården”) ved landsbyen San Marzano de Oliveto i Piemonte i 2015. Paret flyttet da til et gammelt, nyrenovert steinhus høyt til fjells på grensen mot Sveits og Frankrike. Der begynte Frode som fjellguide med selskapet Aosta Adventures, mens Eli-Anne utvidet sin virksomhet som eiendomsmegler. Men plutselig er Frode tilbake som vinbonde og vinprodusent igjen! Hans første vin fra Vallée d’Aoste har et murmeldyr på etiketten og er klar for lansering på Vinmonopolet onsdag 3.november.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. september 2021

VinPuls har smakt vinen, Cantina La Marmotta Vin Rouge 2017, og kan rapportere om en meget spennende nyhet fra Frode Refstad, laget på druene petit rouge (40%), gamay (40%), pinot noir (10%) og cornalin (10%).  Druene kommer fra eldgamle vinmarker plantet på en morenerygg ca 850 m.o.h. Alt er dyrket og produsert etter økologiske prinsipper. Produksjonen er svært begrenset, ca 700 flasker totalt, hvorav halvparten kommer til Norge gjennom importøren Vini Veri. Prisen når vinen lanseres i bestillingsutvalget (BU) blir 399 kroner.

Spent på reaksjonen fra markedet

Jeg starter samtalen med Frode V. Refstad med å gratulere ham med en veldig solid «debut»-vin fra det nye prosjektet hans. Berømmer den flotte, friske og dype frukten i vinen. Og fremholder at det er morsomt å smake en vin som er laget på så lite kjente druer som petit rouge og cornalin, i tillegg til gamay og pinot noir.

-Tusen takk. Det var svært hyggelig å høre. Jeg synes selv det er blitt en spennende vin. Men så er det alltid nervepirrende å slippe en ny vin på markedet og vente på ekspertenes reaksjoner. Jeg er veldig fornøyd med årgangen 2018. Varm, fin sommer med kjølige netter som ga sakte modning av druene. Det sørget for en fin farve og at mye primærfrukt ble beholdt. Jeg er spent på å smake denne noen år frem i tid, svarer Frode som også røper at han vil ha nok en vin klar for lansering neste år. Det blir også en blandingsvin, på minst like ukjente druer som mayolet og vien du nus, i tillegg til petit rouge. Han har også en vinmark med fumin, en annen lokal druesort.

Marmotta = murmeldyr

Den morsomme etiketten på flaskene har en tegning av et murmeldyr, og Frode Refstad har kalt sitt nye vinhus for Cantina La Marmotta (marmotta er det italienske navnet for murmeldyr). Selv bor ekteparet like ved landsbyen Verrayes, på 1200 meters høyde. Mange kjenner området som Valle d’Aosta, men nærheten til Sveits og Frankrike gjør at dalen også benevnes Vallée d’Aoste, som er navnet Frode bruker på etiketten på den første vinen.

Valle d’Aosta er Italias minste region, med totalt 120 000 innbyggere. Regionen er omgitt av fjell på alle kanter. Selv kan Frode gå opp på en høyde bak huset og se inn i Sveits og Frankrike.

-Det har vært dyrket vindruer i dalen helt fra romertiden, så det er ikke nytt å lage vin her. Men frem til for rundt tyve år siden var det kooperativene som dominerte, og 70 prosent av vinen ble konsumert lokalt, av blant annet de mange turistene som kommer til området. Nå har flere unge folk satt i gang en ny «bølge», så det kan komme mye interessant vin herfra i årene fremover. I tillegg til mange spennende lokale druer er det plantet en del pinot noir og gamay. De fungerer kjempebra her. De har for så vidt vært her hele tiden og betraktes som lokale av befolkningen. Flere av de andre druene brukes også i Sveits, forteller Frode V. Refstad.

Fant et steinhus fra 1754 på “billigsalg”

Det er naturlig å spørre Frode om hvorfor Eli-Anne og han forlot Asti-regionen i Piemonte da Tenuta il Sogno ble solgt til Vino Piemonte.

Vinmarkene i Valle d’Aosta er både bratte og små i størrelse.

-Det var litt tilfeldig at vi havnet akkurat her. Da vi holdt på med Tenuta il Sogno-prosjektet ville vi finne oss en «hytte» på fjellet. Vi er svært glade i å gå fjellturer. Vi brukte ett år på å reise rundt og se oss omkring. Det gamle steinhuset her var noe av det første vi så på, men vi slo ikke til før vi kom tilbake til stedet igjen mye senere, i 2014. Da var prisen gått ned også, så vi slo til. Egentlig var det en gammel seter fra 1754 som nå var en ruin. Vi brukte tre år på å bygge det opp til et flott bolighus, ved hjelp av en lokal arkitekt. Nå har vi tre etasjer, med solcellepanel, vann- og varmepumpe og varme i gulvet. Vi har også kjøpt nabohuset som blir produksjonslokaler for meg.

-Så du er i gang med å bygge opp et nytt vinhus?

-Jeg skulle egentlig drive med guiding i fjellet. Og Eli-Anne har etablert seg som eiendomsmegler. Hun har et firma med to ansatte nå. Men så kom det opp en liten vinmark til salgs, så da ble jeg fristet. Så ja, jeg lager vin igjen. Jeg har de siste årene kjøpt 6-7 mindre vinmarker rundt om i traktene. En i vår kommune, de andre i nabokommunene. Fortsatt har jeg ikke et helt hektar totalt, så det er ikke store volumet som lages. Og det blir ikke mer enn 5000 flasker maksimalt i fremtiden heller. Det er det jeg har kapasitet til. Men det er en ny start dette, jeg har begynte på et nytt spennende kapittel. Det blir en annen type vin enn det vi laget ved Tenuta il Sogno (der var det mest barbera, red. anm.). Jeg er veldig fornøyd så langt. Og så blir det gøy å komme inn på Vinmonopolet i Norge igjen med vinene mine, sier Frode V. Refstad.

-Forklar bakgrunnen for navnet Cantina Marmotta?

-Marmotta er det italienske navnet for murmeldyr. Det finnes mye av dem rundt her, og vi er veldig glade i dem, det er favorittdyret i alpene, så det var et naturlig navn å velge for oss. Du vil nok se mer til murmeldyret på etikettene våre.

Druesortene som dyrkes i Valle d’Aosta er ikke så alt for godt kjente. I debut-vinen fra Cantina La Marmotta finnes blant annet petit rouge og cornalin.

Hyggelige, men reserverte naboer

-Blir det bare røde viner?

-Jeg håper å lage en hvitvin etter hvert, på druen petite arvine. Den er mest kjent fra Valais i Sveits, men kom hit alt for 130 år siden og er blitt en av de beste hvite her. Jeg vil lage en tørr versjon, men den brukes også i søte viner med edelråte. Det finnes også pinot grigio, pinot bianco, muscat og gewurztraminer av hvite druer i Valle d ’Aosta.

-Mye vinproduksjon rundt dere dere har bosatt dere?

-Nei, her er det mest jordbruk og melkekyr. Det produserer mye melk, smør og yoghurt her, i tillegg til ost. Fontina er den mest kjente osten herfra. Vi bor veldig landlig til, i et rolig område med hyggelige, men reserverte naboer, avslutter Frode V. Refstad.