Fra hvit “fjellvin” til saftig barbera

Ukens utvalgte viner her på VinPuls er en original og flott hvit «fjellvin» fra Andalucía, og en herlig saftig og bærfruktig Barbera fra Piemonte. Med disse to i glasset har du viner til de fleste matvarianter.

Den tidligere entreprenøren Horacia Calvente Almendras i den lille byen Jete i Valle Tropical i Granada-provinsen er blitt en aldri så liten «stjerne» innen den nye bølgen av annerledes viner fra hittil ganske så ubemerkede vinområder i Spania.

På druen Moscatell de Alejandria, som vanligvis brukes i søte viner, bl.a. Malage Dulce og Moscato d’Asti, lager han en helt tørr variant som til og med Ferran  Adríà på El Bulli satte på vinkartet sitt.

Her er de utvalgte vinene i uke 33:
Dette var ukens viner i uke 34:

Vin du må smake før du dør

Denne hvitvinen er også tatt med i Hugh Johnson og Neil Becketts bok «1001 wines you must try before you die». Nå kan du altså kjøpe den igjen i Norge (var inne på Polet en kort periode for 5-6 år siden).

Rundt om i Granada-fjellene, og mange steder ellers i Spania, er det de siste tiårene gjenopplivet mange små vinmarksparseller med vinstokker som både er 100 og 150 år gamle, altså pre-phylloxera-vinmarker. Mange spanjoler har opp gjennom årene plantet vinstokker på sine små fritidseiendommer, cortijos. Nå kommer disse til almen nytte, for her finner du druemateruiale som er helt unikt på grunn av vinstokkenes alder og det faktum at vinmarkene er høytliggende.

Horacio Calvente har mange slike små plots hvor han henter druer med ekstrem konsentrasjon. Noen av vinmarkene som leverer råstoffet til ukens utvalgte vin ligger helt opp på 1200 meters høyde, i et bratt fjellområde kalt La Guindalera.

Horacio Calvente Almendros på befaring i en av sine “fjell-vinmarker”, La Guindalera ovenfor landsbyen Itrabo. I bakgrunnen den berømte Sierra Nevada-fjellkjeden. Foto: UD

Begynte med vin til eget bruk

Horacio Calvente Almendras begynte å lage vin til seg selv og gode venner i 1983, og  tok skrittet fullt ut og etablerte Bodegas Horacio Calvente på begynnelsen av 90-tallet. Siden har han vokst fra en årlig produksjon på 90 000 flasker til nærmere 200 000 flasker det siste året. Han lager både musserende, rosé, hvite og røde viner. Nylig ble to av de hvite importert til Norge, men noen røde er visstnok også på vei og kan bli lansert i løpet av vinteren.

De to hvite er en ny økologisk variant som Norge er ett av de første markedene til å få, samt hans klassiske Guindalera Mountain Wine, som er den som gjorde Horacio berømt. Den har en smakspalett du ikke finner så mange tilsvarende av.

Calvente Guindalera Mountain Wine 2017
Hvitvin
Spania, Granada
Bestilling – nr. 10892101
Kr. 225,50, 0-3 år
Dette er en helt spesiell tørr, hvitvin på muskatelldruen (Moscatell de Alejandria). Vinstokkene er fra 50-120 år gamle, fra vinmarker på 700-1200 m.o.h. Mosten har kun vært på ståltank, men har fått lagring på bunnfall i åtte måneder. En svært aromatisk vin, med innslag av muskatelldruer og mange ulike tropiske frukter, som fersken, grapefrukt, ananas, chirimoya (dyrkes kun i Valle Tropical i Europa) og forskjellige former for sitron (bakt og confitert) samt honningknekk og mineraler.
Produsent: Bodegas Horacio Calvente
Importør: JP Wine

Tre generasjoner – med vin trøfler og kveg

Ukens utvalgte røde er fra Tenuta Ronzano, en familiegård i Piemonte, nærmere bestemt i nærheten av Costigliole d’Asti, i Asti-provinsen. Ronzano-familien, som består av bestefar Renato, sønnen Giovanno og deres barn igjen (Paola, Chiara og Marco), der yngstemann Marco er winemaker, lager både vin, driver kvegoppdrett og slakteri, samt storstilt trøffeljakt.

Marco er den som er ansvarlig for vinene, men med god hjelp av far og bestefar. Hans far, Giovanni Ronzano, regnes som en av de beste «trøffeljegere» i hele Piemonte. Det hører også med til historien at søskenbarnet til Marco, Eleonora Mondo, bor og arbeider i Trondheim, så dette er et vinhus med en viss tilknytning til Norge.

Renato Ronzano (over 90 år gammel) mistet sin far under 2.verdenskrig og måtte, som var den eldste av fire barn, ta ansvar for familiens videre skjebne. Han klarte å kjøpe en gård hvor han fortsatt bor og hvor barnebarnet Marco nå har fått ansvaret for vinene, dog fortsatt under kyndig veiledning fra gamlefar sjøl.

Tre generasjoner Ronzano sammen med en del av kveget de oppdretter og slakter på gården Tenuta Ronzano i Asti-provinsen. Fra venstre Marco, Renato og Giovanni. Foto: Ronzano

Tre generasjoner av Ronzano-familien  bor altså i dag på gården, som ved siden av vin driver med kveg, frukt og trøffel. Det er Marcos pappa Giovanni som er «gårdbrukeren», med ansvar for kvegdriften, gårdens egen slakterbutikk og trøffelfangsten. På trøffelmarkedet i Alba er Giovanni Ronzano alltid en av de som har størst besøk på grunn av utsøkt kvalitet. Ofte har han også funnet årets største trøfler i Piemonte. Da DN for en tid tilbake laget reportasje fra trøffelmarkedet i Alba, var det nettopp Giovanni, med en diger hvit trøffel i hendene, som var avbildet.

Barbera er hoved-druen i Asti

Tenuta Ronzano lager naturlig nok mest Barbera-viner, som er den store stjernen blant druene som dyrkes i Asti-provinsen. Men også hvitvin på cortese, samt viner på nebbiolo og moscato d’asti, er i porteføljen. Der finnes også en god Barbaresco. Sistnevnte er Ronzano Barbaresco Bricco di Neive. Forklaringen på at de også lager Barbaresco er at Marcos mor, Stella, kommer fra en familie som eier vinmarker i nettopp Barbaresco. Etiketten viser en stige opp mot stjernene på himmelen. Stella betyr jo stjerne på italiensk!

Terningkast 5

Ronzano Piemonte Barbera 2018
Rødvin
Italia, Piemonte
Bestillingsutvalget – nr. 5499001
Kr.159,00, 0-3 år
Dette er bre så saftig og godt at du gjerne vil drikke ett glass til, og ett til etter det! Duft av blomster og friske røde bær. Saftig og ren på smak med en klassisk lett og floral rødbærfrukt som er typisk for Asti-barberaer. Tanninene er milde og lette. Absolutt en vellykket og ukomplisert barbera. Bløt og moden med finstemt syre og frukt, lett sødme, god lengde.
Produsent: Tenuta Ronzano
Importør: Evento