Fra Italia – med kjærlighet for vin

Lykkelig er den italieneren som kan bo på Lade i Trondheim, men ha en bestefar og et søskenbarn som lager vin i Piemonte og dessuten finne vinene fra familiens vingård på Vinmonopolet i Norge.

Eleonora Mondo er ingeniør innen stål og betong og jobber på trondheimskontoret til Dr. Techn. Olav Olsen som er et rådgivende ingeniørfirma innen fagområdene konstruksjonsteknikk, marinteknikk, geoteknikk og hydrologi. Akkurat nå er hun i mammapermisjon med sitt første barn, og har god tid til å holde kontakten med familien i Italia.

Tre generasjoner på Tenuta Ronzano

Hennes bestefar Renato Ronzano (89 år) er fortsatt familieoverhodet på Ronzano-gården i Costigliole d’ Asti hvor barbera-druen er på sitt aller beste. Da han mistet sin far under 2.verdenskrig måtte Renato, som var den eldste av fire barn, ta ansvar. Han klarte å kjøpe en gård hvor han fortsatt bor og hvor barnebarnet Marco nå har fått ansvaret for vinene, dog fortsatt under kyndig veiledning fra gamlefar sjøl.

Eleonora sammen med bestefar Renato, som begynte med vin på familiens gård etter krigen. Foto: Ronzano

Tre generasjoner i Ronzano-familien  bor i dag på gården, som ved siden av vin driver med kveg, frukt og trøffel. Det er Marcos pappa Giovanni som er «gårdbrukeren», med ansvar for kvegdriften, gårdens egen slakterbutikk og trøffelfangst. På trøffelmarkedet i Alba er Giovanni Ronzano alltid en av de som har størst besøk på grunn av utsøkt kvalitet.

-Jeg har gode minner fra oppveksten i Piemonte. Var ofte med på vinhøsten. Det var alltid god stemning på gården da, og i tillegg til familiemedlemmene var det ofte de samme folkene som kom for å hjelpe til hvert eneste år. Vi ble en stor familie. Vi hadde respekt for hverandre, og det var god plass til alle som kom innom, forteller Eleonora.

Kvegoppdrett er en viktig del av virksomheten ved Ronzano-gården. Giovanni (t.v.) har ansvar for slakerbutikken og trøffelinnhøstingen. Foto: Ronzano

Ikke noe måtte gå til spille

Hun minnes spesielt godt beskjeden fra bestefar Renato om at man skulle ha respekt for naturen.

-Vi fikk nærmest ordre om å plukke hver eneste drue, ingen ting skulle gå til spille. Han kom fra en generasjon og en tid hvor det var knapt med ressurser, så for han var det ikke riktig at noe ble liggende igjen på bakken.

Barna slåss nesten for å få sitte nærmest bestefaren når de samlet seg innendørs. Helt frem til Marco ble født var Eleonora blant de utvalgte. Men siden Marco er den yngste av de fem søskenbarna, ble det naturlig at han fikk den plassen.

Renato Ronzano har to barn, Giovanni som har ansvar for gårdsdriften og søsteren Chiara som er mor til Eleonora på Lade. Eleonoras far kom også fra en familie hvor foreldrene eide vinmarker, men de ble lagt død da ingen fra neste generasjon var interessert i å lage vin.

-Jeg skjønte vel ikke helt hvor stor betydning vin har fått i livet for mange folk før jeg opplevde vinlotteriet på jobben i Norge. Jeg tok med vin fra min bestefar og opplevde at alle ville vinne akkurat de vinene. Alle loddene ble raskt solgt ut. Da vokste stoltheten av å tilhøre en familie hvor slektningene mine lager vin. Nå er jeg svært glad for at Giovanni og Marco har valgt å videreføre tradisjonene etter Renato på familiegården, sier Eleonora.

Finnes i bestillingsutvalget

Fire viner fra Tenuta Ronzano er listeført på Vinmonopolet, alle i bestillingsutvalget. To av dem er naturlig nok på barbera-druen som er stjernen i Asti-provinsen, mens de to andre er laget på cortese og nebbiolo. Sistnevnte er Ronzano Barbaresco Bricco di Neive 2013. Forklaringen er at Marcos mor, Stella, kommer fra en familie med vinmarker i Barbaresco. Etiketten viser en stig opp mot stjernene på himmelen. Stella betyr jo stjerne på italiensk!

Eleonora innrømmer at hun har fått seg noen overraskelser innen vinkonsum siden hun kom til Norge. Selv har hun smakt vin siden hun var 5-6 år. I Italia får de unge lære seg å drikke vin over tid. Når barna er små blandes vinen ut med vann. Jo yngre du er, jo mer vannes vinen ut. Derfor kan du straks se hvor gamle barna er når du kommer inn til et måltid i Italia. Jo mørkere rødfarge i vinglasset, jo eldre er barna! Her i Norge er omgangen med vin helt annerledes enn det hun var vant med hjemmefra.

Eleonora Mondo trives på Lade i Trondheim, men har brukt litt tid på å finne ut av de norske alkoholvanene. Foto: UD

-Jeg var invitert i en bursdag til en venninne og tok med meg noe Ronzano-vin. Flaskene ble åpnet og servert, men noen i selskapet ville ikke smake, for de kjørte bil. Det var uvant for en italiener. Nå er også vi blitt så norske at vi ikke smaker vin når vi kjører bil, ler Eleonora.

Hun ble også overrasket over at når man hadde med vin til et selskap, så satt alle og drakk bare sin egen vin, ingen delte med andre. Helt annerledes fra det hun var vant til hjemmefra i Italia.

-Nå har jeg fått alle med på at vi skal dele på vinene når vi møtes, røper hun.

Skiglede viktig for sosialisering

Da hun var ferdig utdannet som ingeniør, med siste del av utdannelsen i Stockholm, ville hun og mannen, som også er italiener, gjerne fortsette å bo i Skandinavia. Han hadde vært skilærer hjemme i Italia, så da Eleonora fikk tilbud om jobb i Trondheim var valget på nytt bosted enkelt, selv om de begge trivdes godt også i Stockholm. Mannen Michele Baravalle jobber nå for Sweco Norge.

Eleonora Mondo og sønnen Carlo har funnet seg godt til rette i Trondheim. Familiens skiglede har vært viktig i solialiseringsarbeidet. Foto: UD

-Vår glede over og interesse for ski har vært viktig for oss når det gjelder å sosialisere seg her i Trondheim. Vi har vært på ski i Bymarka nesten hver eneste helg i hele vinter. Carlo har allerede fått seg noen turer i pulken, sier Eleonora og klemmer sin lille sønn. Michele har fått med seg deltakelse i skirenn som Birkebeineren og Skarverennet.

På jobb som snart 90-åring

Renato Ronzano nærmer seg 90 år, men er fortsatt på jobb hver dag i vinhuset. Planene for hvordan vinmarkene skal stelles og vinene skal lages legger han sammen med barnebarnet Marco.

-Vi forsøker å si til bestefar Renato at han ikke må jobbe så mye, men det bare preller av. Gården og vinene er livet hans. Han følger også godt med på hva sønnen Giovanni holder på med i slakterbutikken og i jakten på hvite trøfler.

Som nevnt er Giovanni berømt på trøffelmarkedet i Alba for sine trøfler. Da New York Times laget en større reportasje om Alba og trøfler, var det Giovanni som ble avbildet på forsiden. Han har en stor karakteristisk bart som nok fenget fotografen.

Sto på vinmesse for Ronzano-vinene

Eleonora Mondo er ikke bare opptatt av å nyte vinene fra bestefar Renato og søskenbarn Marco. Hun er også ivrig med på å promotere vinene fra Tenuta Ronzano. Da vinene ble listeført på Vinmonopolet i Norge i september 2016, deltok Eleonora sammen med Marco på en stand de hadde på en større vinmesse i Oslo.

Eleonora har deltatt på vinmesser for Tenuta Ronzano sammen med sitt søskenbarn Marco som nå er ansvarlig for vinproduksjonen ved familiegården. Foto: Ronzano

-Det var mange som var overrasket over at jeg kunne snakke norsk. Men det var utrolig hyggelig å skjenke familiens vin til interesserte nordmenn. Nå har jeg funnet ut at jeg vil lære enda mer om vin. Jeg ønsker å ta vinkurs og kanskje også gjennomføre vinkelnerutdannelsen. Jeg hjelper Tenuta Ronzano med Facebook-sidene deres, sier Eleonora.

Hun forteller at det var en viss spenning knyttet til Marcos inntreden i vinhuset etter at han hadde gjennomført ønologiutdannelsen sin. Bestefar Renato hadde jo alltid bestemt absolutt alt, nå kom det inn en unggutt (22 år) som ønsket å investere og tenke nytt.

-Men det har gått bra. Marco har jo alltid vært der under oppveksten, og han har bistått bestefar med mye. Han var nok tidlig bestemt på at han ville lage vin. Han er dessuten en moden ung mann, så han blir behandlet med respekt, også av bestefar, sier Eleonora Mondo.

Viner fra Tenuta Ronzano i Norge:

Ronzano Piemonte Cortese 2016
Hvitvin
Italia, Piemonte
Bestillingsutvalget – nr. 5498801
Kr. 159,00, 0 – 2 år
En frisk, lett og leskende hvitvin på cortese-druen, som er mest kjent fra Gavi, men mye brukt også i Asti-provinsen. Smak av grønne epler og syrlig sitrusfrukt, hint av blomster og urter.
Produsent: Tenuta Ronzano
Importør: Evento

Ronzano Piemonte Barbera 2016
Rødvin
Italia, Piemonte
Bestillingsutvalget – nr. 5499001
Kr. 159,00, 0 -2 år
Frisk og rund rødbærfrukt, god saftighet. Smak av bringebær og røde kirsebær, lett floral, hint av urter.
Produsent: Tenuta Ronzano
Importør: Evento

Ronzano Barbera d’Asti 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, DOCG Barbera d’Asti
Bestillingsutvalget – nr. 5498601
Kr. 170,00, 0 – 6 år
Dyp rød på farve, fin kompleksitet, med syrlig og frisk frukt av røde og mørke bær, som kirsebær og plommer. Lett hint av lakris, innslag av krydder og urter.
Produsent: Tenuta Ronzano
Importør: Evento

Også tilgjengelig:

Renzano Barbaresco Bricco di Neive 2013 (BU)

Jeg har også smakt denne:

Ronzano Langhe Nebbiolo 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, DOC Langhe Nebbiolo
Ikke importert til Norge
Fremstår som et veldig bra kjøp blant viner benevnt Langhe Nebbiolo. Flott frukt, stor bærmengde, delikat laget, fin snert og kompleksitet.
Produsent: Tenuta Ronzano