Fresk ny, norsk snaps

Two Grumpy Old Bastards
Norge
Herbal Snaps, handcrafted digestif
Bestillingsutvalget
Varenr. 8314102, kr. 369,90
Produsent: Det norske brenneri

Synes du Gammel dansk er for søt, og at andre urtedrammer som for eksempel Unterberger kan fremstå som for bitre eller med for mye hostesaftpreg, så har du fått et skikkelig alternativ i «Two Grumpy Old Bastards», laget av bransjeveteranene Jon Bertelsen og Calle Fegth.

Urtedrammen deres er langt unna å være gammel og gretten, som navnet henleder mot, men er en frisk og  tiltalende snaps, eller digestif som det heter blant kjennere. Denne er smaksrik, men ikke overdreven kompleks eller aromatisk. Jeg finner den mer leskende, ja, sitrus og myntepreget gjør den egentlig så «lett» at den fungerer utmerket  både alene som en digestif eller mot øl, som gjerne er måten vi nyter slik snaps på.

«Two Grumpy Old Bastards» er tappet på halvliters flasker, med en alkoholstyrke på 41,3%. Krydder- og urteblandingen er spennende, med alt fra balsam, kvann, ryllik og malurt til kinabark, kanel, mynte, tysk karve og pommeransskall. Dette er en digestif du kan sitte og lukte og smake på lenge, for nye aromaer åpenbarer seg utover i glasset. Spriten er fra Hoff (potetsprit), og det er ikke brukt destillater av urter, men urteuttrekk med sprit tilsatt. Med bare rundt to gram sukker per liter, er dette en av de tørreste bitterdrammer som er tilgjengelig.

Urtedrammen er i bestillingsutvalget, men syv Vinmonopol-butikker har den inne i hyllene, deriblant fire i Trondheim og en i Molde.