Fyller på med “trønder-viner”, nå også med “Trondheimsrosa”

Først lanserte de en spansk rødvin under navnet «Trondheimsnatt». Så fikk de med seg selveste kongens av trønderrock til å velge seg en egen vin fra sin favorittregion, som ble til «Åge Aleksandersen Ribero del Duero Crianza». Nå følger den trønderske vinimportøren North of Wine opp med en tredje vin med lokalt tilsnitt, denne gangen hentet fra Italia og gitt navnet «Trondheimsrosa». Det er en hvitvin, men så spesiell på farve og smak at den godt kan gå for å være en rosévin også.

Av Ulf Dalheim, publisert 28. mai 2024

«Trondheimsnatt» er blitt en brukbar suksess for den lokale vinimportøren, der tidligere Britannia-direktør og nå driver av P-hotels, Frode Hofstad, er på eiersiden. Rundt 3000 flasker er solgt så langt, og selv om vinen er listeført i bestillingsutvalget, er den å finne i hyllene på fem pol i Trondheim, samt også i Stjørdal. Også Åge-vinen er i bestillingsutvalget, men er tatt inn av butikksjefene ved fem pol, fra Namsos i nord til Oslo (CC Vest) i syd.

Hvitvin laget etter gammel historisk metode

Etter noen få uker i markedet har også «Trondheimsrosa» blitt tatt inn av lokale polbutikker, fem i Trondheim samt også i Malvik og Oppdal. I Vinmonopolets lister er den oppført under kategorien hvitvin. Men det er en sannhet med visse modifikasjoner. Dette er nemlig en Pinot Grigio Ramato, som springer ut fra en historisk måte å lage viner på denne druen på i regionen som i dag har det noe spesielle navnet Friuli-Venezia Giuli. Ramato er utledet av ordet rame som betyr kobber(farvet).

North of Wine-selger Petter A. Aune er den som har hentet Friuli-vinen til Norge fra produsenten Vinicola Stocco, som ligger i Bicinicco i Udine Friuli, og er en familiebedrift som har laget vin for lokalt salg siden 1910. Aune bodde mange år i Italia, og hadde en tid et distribusjonsselskap for italiensk vin hvor han solgte viner til horeca-markedet i Lazio og Toscana.

-Jeg møtte dagens eier av Vinicola Stocco, Andrea Stocco, på min aller første messe hvor jeg kjøpte og ikke solgte, og forelsket meg i hans stil, med renheten, friskheten og det at han fikk fram en fin, lett mineralitet og behagelig munnfølelse til en god pris i alle hvitvinene sine. Denne vinen ble mitt mestselgende produkt i alle år der nede. Da jeg gikk til en strandbar eller restaurant langs kysten om sommeren, så kjøpte nesten alle inn Pinot Grigio Ramato, forteller Petter A. Aune.

-Sommervin med munnfølelse som en rosé

-Da vi i North Of Wine lette etter en herlig sommervin, falt valget ganske lett på denne, som har fulgt med meg, og nå oss, i North of Wine til aperitiff, grilling og i glasset til frisk sjømat i noen år nå. «Er det en rosè eller hvitvin med farge?», vil noen kanskje spørre? Ja takk, begge deler får jeg lyst til å si. Jeg synes den har renheten, fruktigheten og den friske nerven til hvit pinot grigio, med litt ekstra fylde fra skallet, som gir den fløyelsmyke munnfølelsen vi ofte leter etter i en rosè, mener Aune.

En Ramato fra Friuli er utvilsomt en hvitvin som gir noe ekstra. Som Aune nevner vil nok noen tro/mene det er en rosévin, andre igjen vil snakke om oransjevin. Årsaken er produksjonsmetoden, hvor druemosten gjennomgår en utvidet maserasjon (farveuttrekk) ved at den tilbringer to uker sammen med drueskallet, mens det vanlige er ett døgn. Denne ekstra tiden med skallkontakt tilfører vinen en ekstra dimensjon, som utvider aromabildet og tilfører vinen struktur, kompleksitet og litt tanniner. Som igjen gjør at disse vinene er spesielt matvennlige.

Og siden pinot grigio er en farvemutant av pinot noir, er drueskallet grårosa på farve, som også gir vinene som lages etter den historiske ramato-metoden en helt annen farve enn de lyse friske, unge pinot grigio-vinene som de fleste av oss er mest vant med.

Andrea Stocco hentet frem igjen Ramato-viner i 2011

Produsenten bak «Trondheimsrosa» er som nevnt Viticola Stocco. Pinot Grigio Ramato var i lang tid den faste, og gjerne eneste, måten å lage pinot grigio på i Nord-Italia. Så da Stocco begynte å utvikle seg mot det de er i dag, og tappet sine egne viner for første gang i 1975, var det Pinot Grigio Ramato som var blant de første vinene de introduserte. Så tok friske, unge og helt hvite pinot grigio’er helt over, fordi dette var blitt populært i de absolutt største markedene for nord-italiensk vin som var Tyskland og Østerrike. Men Ramato-vinene ble aldri helt glemt, og i tillegg til Stocco, er produsenter som Scarbolo, Le Vigne di Zamò, Specogna, Damijan og ikke minst Radikon blant produsenter kjent for gode Ramato-utgaver.

I dag drives familiegården Viticola Stocco av Andrea Stocco, som har vært med siden han som liten gutt sprang rund i Cinema Paradiso-aktige kortbukser og plukket druer og satt på traktoren på 70- tallet. Men han jobbet ikke aktivt på gården før i 1991. Etter ønologistudiet flyttet han hjem og tok over driften helt i år 2000. I 2011 ville Andrea ta tilbake Ramato i produksjon, for virkelig å vise fram potensialet til druen pinot grigio. For som han sier: «Tar du bort skallet, har du tatt bort noe av fylden og druens karakter».

Trondheimsrosa Friuli Pinot Grigio 2023
Hvitvin
Italia, Friuli-Venezia Giuli
Bestilling – nr. 17095401
Kr. 178,10 – 0-2 år
En pinot grigio som gjennom Ramato-metoden fremstår langt mer kompleks enn de lyse, lette ukompliserte hvite vi gjerne forbinder med denne druen. Farvetoner mot både rosa og oransje, spenstig aromabilde med god struktur og fylde. Innslag av markjordbær, blomster, tropisk frukt, sitrus/lime, urter og mineraler. Fin friskhet. Kan godt gå som en rosévin også denne.
Produsent: Soc. Agr. Stocco di Stocco Andrea
Importør: North of Wine