Gaia + Ekjord = Sant!

En ny importørkonstellasjon har sett dagens lys i norsk vinbransje. Gaia Gruppen utvides nå kraftig når Ekjord Brands med sine seks underselskaper kommer inn i familien.

Ekjord ble etablert i 1962 av Nils Ekjord som i mange år var en av de sterkeste aktørene blant norske vinagenter, som var betegnelsen på importørene før Polets importmonopol ble avviklet i 1996.

Ekjord Brands bringer selskapene Fine Wines AS, Quality Brands AS, ABC Wines AS, Better Brands AS, Ekjord AS og Ekjord Sweden AB inn i Gaia Gruppen. På eiersiden i den “nye” Gaia Gruppen blir det nå 50/50 Ekjord og Gaia. I det opprinnelige Gaia-selskapet satt gründerne Knut Aanonsen, Lars Geir Rein-Helliesen og Christine Rein-Helliesen med aksjene. Gaia Gruppen har frem til nå bestått av importselskapene Gaia Wine & Spirits og Chaeos Wine & Spirits.

-Vi har over tid søkt å skape en solid bransjeplattform for videre vekst, gode synergier, bredde i utvalg, og en kompetansebase med medarbeidere med god, faglig styrke i alle ledd. Og jammen fant vi det, sier Lars Helliesen i Gaia Gruppen om oppkjøpet av Ekjord-selskapene.

Synergier og optimalisert drift

Bak Gaia og Chaeos står som nevnt ekteparet Lars Geir og Christine Rein-Helliesen samt Knut Aanonsen, som er daglig leder i begge. Eierselskapet er Chaeos Holding, hvor Aanonsen har 35 % av aksjene, og Lars Geir og Christine Rein-Helliesen 32,5% hver. Ekjord Brands var eid 100 % av Ekjord Holding. På eiersiden der er Ekjord-gründer Nils Erik Ekjord og kona Vivi, samt sønnene Nils Nicolay og Erik Magnus Ekjord. Største eier i Ekjord Holding er imidlertid Harald James Otterhaug gjennom selskapene HJO Invest og HJO Holding.

Gaia har flere sterke italienske produsenter i sin portefølje, som Col d’Orcia, Planeta, Giovanni Rosso, Elio Altare, Poliziano, Ca’Rugate, Bruno Giacosa, Terre Nere, Bellavista og Accordini. samt naturligvis vinene (og nylig også øl) fra OMA (Ole Martin Alfsen) og norsk-italienske Bibi Graetz. Chaeos har gjort størst suksess med vinene fra Gaia på Santorini, men har bl.a. Besserat de Bellefon (Champagne) i porteføljen.

Ifølge Lars Rein-Helliesen vil Gaia Gruppen med innlemmelsen av Ekjord-selskapene bli en mer komplett leverandør til det norske markedet.
 
-I Gaia Gruppen kombineres to av bransjens mest erfarne aktører i et unikt partnerskap for å bygge en felles plattform for fremtidig vekst, skape synergier og optimalisert drift, og stå styrket i møtet med så vel kortsiktige som langsiktige bransjeutfordringer.

Spesialist på italienske viner

Gaia Gruppen ble etablert av Lars Geir og Christine Rein-Helliesen i 1997 og består av firmaene Gaia Wine & Spirits (1997), en av landets ledende importører av italiensk kvalitetsvin, og Chaeos Wine & Spirits (2006), importør av utvalgte produkter fra resten av verden.

Ifølge Helliesen skal Gaia tilføre den nye konstellasjonen bred kvalitetskompetanse, sterkt horeca-fokus, noen av bransjen beste hoder og et unikt internasjonalt kontaktnett.

Ekjord AS, som er morselskap for Quality Brands, Fine Wines, ABC Wines og Better Brands, ble etablert av Nils Ekjord i 1962 og er et av landets lengst drevne vinimportselskaper. Firmaets lange historie, solide internasjonale erfaring, lange vinmonopol-erfaring og brede kompetanse skal gjennom sine ulike importfirmaer tilføre Gaia Gruppen nye kvaliteter, komplementerende kunnskap, spennende produkter, know-how og vinøse vitamininnsprøytinger.

Vekst og vinglede

«Våre samlede team, bestående av noen av bransjens beste, skal med sin kompetanse og solide bransjeerfaring søke å skape en dynamisk og utfordrende arbeidsplass, og sammen jobbe for vekst og vinglede på alle arenaer. Vi lover å fortsette å begeistre og berike, og å glede nye og gamle kunder, vinnytere og glassløftere i det ganske land. Vi gleder oss til veien videre», heter det i en uttalelse fra Lars Geir, Christine og Knut i Gaia Gruppen.

Bordeaux-slottene Château Coufran (t.v.) og Château Verdignan

Ekojord-selskapene har bl.a. de to Bordeaux-slottene Château Verdignan og Château Coufran blant sine mest kjente merkevarer. I tillegg har de hatt stor kommersiell suksess med viner fra tyske Schmetterling.

I 2017 hadde de to importselskapene i Gaia Gruppen 104,3 millioner kroner (Gaia 54,0 og Chaeos 50,3) i samlet omsetning, men oppnådde bare et ubetydelig overskudd, så gjennom 2018 var det nødvendig med en omstrukturering og nedskalering av antall ansatte.

Bakgrunnen var at en av de ansatte, Hege Pedersen-Frøjd, gikk ut og dannet Signature Wines. Hun tok samtidig med seg en stor del av porteføljen, bl.a. mange produsenter som hadde basislisteføringer på Vinmonopolet. Signature Wines hadde i 2018 en omsetning på 66,2 millioner og et plussresultat før skatt på 1,2 millioner. Blant investorene i Signature Wines er trønderne Kolbjørn og Karl Selmer og Endre Kolbjørnsen.

To selskaper med utfordringer

I 2018 omsatte Gaia for 51.1 millioner med et negativt resultat på -2,9 millioner, mens Chaeos hadde med bortfallet av en rekke gode produsenter en dupp ned til 27,3 millioner og et negativt resultat på -1,1 millioner, viser tall VinPuls har hentet fra proff.no. Regnskapstallene for 2019 foreligger ikke i Brønnøysundregistrene.

Også Ekjord Gruppen har vært gjennom en konsolidering de siste årene, med tilhørende nedbemanning. Ekjord Brands, som omfatter de fem norske selskapene, var i 2018 registrert med en samlet omsetning på under 10 millioner kroner.