Gjør klar for boblefesten!

Bobler hører med ved overgangen til et nytt år. Og tilbudet på Vinmonopolet er bare enestående. Du kan faktisk velge mellom hele 1881 forskjellige musserende viner i Polets prisliste. VinPuls gjør valget enklere for deg, med tips på bobleviner fra kr. 124,90 og oppover.

Vinmonopolets butikker har åpent både mandag (10-18.00) og nyttårsaften (10-15.00), så du har fortsatt muligheten til å sikre deg boblevin til nyttårsfeiringen. VinPuls har satt opp en liste over gode kjøp for både ulike lommebøker og forskjellige smakspreferanser.

Og alle disse skal du kunne finne i butikkene i dag, for de skal være i det faste utvalget til de fleste polbutikker med en viss størrelse på utvalget.

Musserende er en utmerket velkomstdrikk på nyttårsaften. Og den kan serveres både innendørs eller utendørs. Foto: Dave Lastovskiy on Unspalsh

Cava eller Prosecco

Castellblanc Brut Nature Cava (Kr. 124,90)
Spania
Dette er en musserende som er lett å like for mange. Ganske tørr i stilen (under 3 gr/l restsukker), men med moden frukt (epler og pære) som gjør at den antyder en viss fruktsødme. Innslag av kjeks og sitrus i ettersmaken.

Giol Castello Gabriel 1503 Prosecco Treviso Brut (kr. 125,00)
Italia
Prosecco lages etter charmat-metoden, som betyr etterlagring på store tanker, ikke på flaske som ved champagne-metoden. Lett dropsaktig frukt, smak av sitrus, eple og bitre urter. Ikke for søt.

Cremant

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Perle de Vigne Grand Réserve (Kr. 174,90)
Frankrike
Fyldig, litt tung frukt. Noe utviklet i stilen, smak av eple, kjeks, urter og sitrus.

Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs (Kr. 189,90)
Frankrike
Saftig, livlig, frisk. Lett bakstpreg på duft, i glasset friske gule epler og sitrus. God lengde, hint av mineraler og kjeks.

Annen musserende

Fontanafredda BollaCiao Alta Langa Brut (Kr. 199,90)
Italia
Alta Langa nord i Piemonte er det nye «in»-området for musserende i Italia. Dette er rimelig «sjampis» på italiensk. Lette bobler, frisk stil, smak av grønne epler og sitrus, lett mineralsk, med hint av kjeks.

Steenberg 1682 Pinot Noir (Kr. 219,90)
Sør-Afrika
Lys rosafarvet. Aromatisk, fruktig og leskende, lett fruktsødme, friske røde bær, pen syre, tørr stil, god lengde.

Coates & Seely Brut Reserve NV (Kr. 349,00)
England
Fruktig, saftig og kremet, preg av sitrus, eple og urter, innslag av kjeks og mineraler, god lengde.

Champagne og annen musserende vin bør serveres i høye, tulipanformede vinglass, ikke de gammeldagse brede og lave skålglassene som var i bruk før i tiden. Mange har etter hvert gått over til å bruke hvitvinsglass også. Foto: Sylvie on Unsplash

Champagne

Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs (Kr. 314,90)
Frankrike
Frisk, eplepreget duft og smak (grønne epler), en champagne som kvikker opp dette, leskende, slank og mineralsk.

Bollinger Spécial Cuvée Brut (Kr. 469,90)
Frankrike
Du vet hva du får med Bollinger (det vet 007 James Bond også!). Solid «bruks-champagne» dette, ganske frisk og fyldig, lett utviklet preg, smak av epler, kjeks/brøddeig og sitrusfrukt.

A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut (Kr. 619,00)
Frankrike
God fylde, konsentrert og frisk, med modne aromaer mot epler og sitrus og flintaktig mineralpreg i finishen.

Den eksklusive

Ulysse Collin Les Enfers Blanc de Blancs Extra Brut (Kr. 1 199,90)
Frankrike
Merete Bø i DN gir denne 93 poeng og skriver: Dufter av brødbakst og modne epler. Spenstig og frisk syre på smak med en lang og tørr fast finish. Pen lengde og fantastisk konsentrasjon.

Alkoholfritt med bobler

Himmelstund Äppelcider (Kr. 60,90)
Sverige
Denne er faktisk god. Frisk, leskende og lette bobler. Smak av grønne epler, sitrus og blomster.

Doz de Dauzanges Eplebobler (Kr. 69,90)
Frankike
Ganske mye sukker i denne. Eplearomaer med hint av honning. Innslag av sitrus og urter.

Juhlin Blanc de Blancs (Kr. 89,90)
Frankrike
Svenske Richard Juhlin er en av verdens fremste champagneeksperter. Uten alkohol blir det noe unaturlig over denne, champagne-feelen forsvinner, med lett daff frukt av modne epler, pærer og plomme.

NB! Alle disse vinene skal finnes i de fleste butikker med normalt utvalg. Jeg har tatt utgangspunkt i hva som mandag morgen var i hyllene ved Vinmonopolet City Syd i Trondheim