Gode bobler til nyttårsaften

Vi har knapt rukket å bære tomflaskene ut gjennom bakdøra før en ny høytidsstund står for tur, selveste nyttårsaften! Det er altså tid for å tenke på bobleinnkjøpet. VinPuls gir deg tips om gode musserende vinerfra hele verden.

Av Ulf Dalheim, publisert 28. desember 2020

VinPuls har sett på hva du kan finne av godsaker i basisutvalget i siste liten, altså musserende viner som er listeført i de fleste butikkene. Her er noe for enhver smak, og enhver lommebok, fra spansk cava til kr. 124,90 til fransk champagne til 625,00 kroner.

Sjekk også ut VinPuls Julekalender 2020:

VinPuls har tatt utgangspunkt i utvalget i en butikk som tilhører kategori 5 blant Vinmonopolets 330 butikker. Vinmonopolet har som kjent delt opp alle sine utsalg i ulike kategorier ut ifra størrelsen på sortimentet som føres. Kategori 1 har kun noen få varer på hylla, mens den største kategorien, 7, har det største vareutvalget. Alle polets basislisteføringer finnes både i kategori 6 og 7, mens det i de lavere kategoriene bare er et utvalg av basisvarene som føres. En butikk i kategori 5 har vanligvis rundt 1500 varelinjer i sitt sortiment, inklusiv det butikksjefen har tatt inn på butikkens lokale prisliste.

Se VinPuls-oversikten over 100 gode kjøp i basisutvalget:

Åpningstider på Vinmonopolet i mellom-jula.

Det finnes mange muligheter når man skal velge en musserende vin. Musserende betyr egentlig at vinen har kullsyre, eller bobler som er et mer folkelig uttrykk. Innen dette begrepet har vi alt fra perlende vin til ekte champagne. Og mange forskjellige måter å skape bobleeffekten på.

Perlende vin kan være alt fra de halvsøte moscato-vinene fra Piemonte, som vi bruker til desserter eller frukt, til pét nat-viner som er noe av det naturligste du finner innen vinens verden. Pét nat er kort og godt vin som er tappet på flaske før den er gjæret ferdig. Med vinen følger både levende gjær og sukker. Inne i flasken spiser gjæren opp resten av sukkeret og lager bobler og smak. De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner.

Men først og fremst er musserende vin et resultat av at vanlige, stille viner får en annengangsgjæring, hvor boblene skapes. Det finnes også, og det er ofte svært rimelige utgaver av musserende viner, hvor boblene er skapt ved at man rett og slett sprøyter inn kullsyre. Noen prosecco-viner kan være i den kategorien, men vanligvis skapes prosecco gjennom det som heter charmat-metoden, som innebærer at vinen fylles på store tanker og – enkelt forklart – tilsettes gjær og sukker, som fører til en annengangsgjæring inne i tankene, dog uten at boblene slipper ut igjen før flaskene åpnes.

Her finner du oversikt over spesielle godbiter:

Mange mener at «ekte» musserende viner kun kan lages ved bruk av «Méthode traditionelle», ofte også benevnt «Méthode champenoise» eller «Champagne-metoden». Da foregår all annengangsgjæring inne i den flasken som vinen er på når den ankommer butikkene. Franciacorta-vinene fra Italia benytter denne metoden, det samme gjør crémant-produsentene i Frankrike, cava-produsentene i Spania, de beste sektprodusentene i Tyskland og andre som lager «sparkling wines» på høyt nivå i f.eks. England, Australia og Sør-Afrika.

Det er etter hvert kommet utrolig mye spennende musserende på markedet, og stadig flere mener at noen av de beste produsentene i Italia, Spania og Tyskland, samt de «nye» boblevinene, som de engelske, nærmer seg et nivå som gjør at de kan konkurrere med «ekte champagne.

Som innen alle varekategorier er det gjerne prisen som avgjør hva du får av kvalitet. Men det finnes gode kjøp innen de fleste prisnivåer, eller «value for money» som det også kan hete. Noen av oss vil få like stort utbytte av en god cava eller crémant til under 200 kroner som en champagne til fem ganger prisen. Det gjelder å finne en vin som passer til din smak og ditt erfaringsnivå. Og din lommebok!

Her er VinPuls-guiden til viner du kan servere på nyttårsaften. Og husk at en god musserende kan være alt fra en ypperlig velkomstdrikk til noe du kan ha i glasset under måltidet. Og ikke minst avslutte kvelden på en fin måte. Gjerne ved midnatt når du skal ønske dine nærmeste «Et Godt Nytt år»!

Rimelige, men gode nyttårsbobler

Rimelige bobleviner fra Spania, Frankrike og Italia.

Spania

Castellblanc Organic Cava Brut Nature
(kr. 124,90 – varenr. 1126801)
Saftig, leskende stil. Lett kremet, gode bobler, smak av modne epler, hvitrips, sitrus og brødbakst/kjeks. Laget av UVE for Castellblanc i regionen Utiel-Requena sør-øst i Spania. Druene er økologisk dyrket, fra vinmarker 800 m.o.h. i et veldig frisk og sunt klima. Produksjonen er etter «Metodo tradicional». Drueblenden er 50% macabeo og 50% chardonnay.

Italia

Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2019
(kr. 149,90 – varenr. 8020901)
Fruktig, lett sødme, smak av søte pærer og epler, litt dropsaktig, hint av urter og sitrus. Fungerer best som ren drikkevin (servert godt avkjølt) eller i drinker. Opphavsbetegnelsen/appellasjonen er Veneto, Conegliano Valdobbiadene Prosecco, som regnes som det beste stedet for å dyrke druen glera, som er råstoffet i prosecco-vinene.

Frankrike

Château Grand Housteau Crèmant de Bordeaux Brut
(kr. 149,90 – varenr. 865401)
Musserende fra Bordeaux er ikke blant de mest kjente og anerkjente. Denne har noe restsødme (12 gr/l) og smaker av søte epler og eplesaft av modne, melne epler, med innslag av blomster, sitrus og gjær. Drueblenden er 70% semillon og 30% muscadelle.

Mer påkostede nyttårsbobler

Gode bobler fra Italia, Spania, Frankrike og England.

Spania

Mas Candí Segunyola Corpinnat Brut Nature
(kr. 259,40 – varenr. 12266801)
Dette er en spennende «nykommer» fra cavaland i Pènedes i Katalonia i den forstand at den er en av de første Corpinnat-viner lansert i Norge. Dette er et nytt kvalitetsbegrep skapt etter initiativ fra produsenter som ville ha høyere kvalitet på spansk cava. Ett av de viktigste kravene til Corpinnat-produsenter er at opprinnelsen til druene skal være veldig spesifikt til et bestemt avgrenset område eller enkeltvinmark i Penedes. Det er også definert hvordan innhøstingen skal skje og hvor lang tid vinene må lagres på bunnfall. Dette er en vin med bra dybde, god fylde og fruktighet og et pent lagringspreg. Laget 100% på den lokale druen xarel-lo. Lette, fine bobler, smak av melne epler, aprikos, sitrus, urter og krydder, god munnfølelse.

Italia

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
(kr. 325,00 – varenr. 3310601)
Tiltalende, flott musserende fra området som er Italias svar på Champagne, Franciacorta i Lombardia. God kompleksitet, mineralsk og tiltalende, med god dybde i smaksbildet, innslag av brødbakst, nøtter, gule steinfrukter, eple, fersken, blomster og urter. Laget på 80% chardonnay, 18% pinot noir og 2% pinot blanc.

Frankrike

Roger Manceaux Champagne Cuvée de Réserve Brut
(kr. 300,50 – varenr. 11098001)
Rimelig champagne, ganske tørr i stilen (5,5 gr/l sukker). Innslag av moden frukt, noe epler og sitrus, kjeks, nøtter og krydder. Fin mousse, hint av tørket frukt. Bruk den gjerne til mat. Laget på 45% pinot noir, 30% chardonnay og 25% pinot meunier.

England

Gusbourne Blanc de Blancs 2015
(kr. 400,00 – varenr. 11756101)
Stilig, superslank, stor friskhet, med sylskarpe sitrusaromaer. Elegant blanc de blancs, med kremet mousse og stor finesse. Smak av grønne epler, sitrusfrukter, urter, toast/brødbakst, mineraler og fat. 42 måneder eller mer på bunnfall før degosjering. 100% chardonnay-druer.

De eksklusive nyttårsboblene

Pol Roger Brut Vintage 2013
(kr. 625,00 – varenr. 256101)
God dybde og lengde, spenstig. Plutselig er vi på et helt annet nivå innen musserende drikke! Pent utviklet, men fast, med flott mineralitet og stor fruktighet. Smak av epler, gule og røde, sitrus, urter, nøtter og kjeks/brødbakst. Laget på 60% pinot noir og 40% chardonnay.

Spennende Pet Nat-viner

Portugal:
Folias de Baco Uivo Pet Nat Branco 2020
(kr. 209,90 – varenr. 11974101)

Østerrike:
Biokult Pet Nat 2019
(kr. 169,90 – varenr. 7480801)

Frankrike:
Domaine Huet Vouvray Pétillant Brut 2014
(kr. 283,80 – varenr. 169701)

Fra Brut Nature til Doux

De mest anvendelige, og ofte de beste musserende vinene, er enten helt tørre eller ganske tørre i stilen. Betegnelsen Brut Nature (eller Zero Dosage) angir den tørreste typen, med under 3 gr/l restsukker. Det kan også stå Extra Brut på en flaske som er helt tørr.
Er betegnelsen Brut, så kan sukkernivået være helt opp til 12 gr/l.
Bruker produsenten begrepet Extra Sec eller Sec, er det en god del sødme i vinen. Enda søtere varianter får betegnelsen Demi Sec eller Doux. Den sistnevnte er en helt søt vin.