Gulating opp i 1.etasje

Like før han kan feire femårsjubileum som driver av Gulating Ølutsalg, flytter Tommy Holen Helland butikken opp en etasje og inn i «byens beste lokale» i Byhaven kjøpesenter, bare noen få meter unna Vinmonopolets butikk. Gulating Ølutsalg tar steget opp fra en noe anonym tilværelse i Byhaven-kjelleren til en førsteklasses beliggenhet i 1.etasje.

-Jeg har hintet en stund til Byhaven-eier E.C.Dahls Eiendom om at jeg ønsket meg opp en etasje. Og nå er det altså gått i orden. Jeg har tro på langt større besøk og et utvidet publikum for alt det spennende jeg har å tilby i butikken når vi blir mer synlig og tilgjengelig, sier Tommy Holen Helland.

Bare ti prosent besøker kjelleren

Besøkstall og oversikt over hvor folk går når de er innom Byhaven, viser at kun ti prosent av de som kommer inn i kjøpesenterets 1.etasje tar turen ned i kjelleren. Så Tommy og Gulating har all mulig grunn til å forvente økt interesse.

Tommy Holen Helland er vernepleieren som har gjort hobbyen sin til et levebrød. Hans genuine interesse for øl ble vekket for fullt da han studerte i Bergen og sang i mannskoret Arme Riddere. Der møtte han en medsanger som hadde studert ved Toneheim ved Hamar, og som hadde vært stamgjest ved den lokale puben der, Siste Indre. Han fortalte Tommy at han i Hamar kunne gå på bar og smake en helt ny øl hver eneste dag.

Tommy Holen Helland er vernepleieren som valgte sin store hobby – interessen for øl – til yrke. Neste år feirer han femårsjubileum som driver av Gulating Ølutsalg i Trondheim. Denne uken flyttet butikken inn i nytt lokale i Byhaven. Foto: UD

-Det hørtes svært spennende ut for en som hadde en gryende ølinteresse. Sammen startet vi ølklubb i Bergen. Gjennom å smake 6-7 poløl hver måned, klarte vi å komme gjennom pollisten i løpet av ett år. For dette var før den helt store ølinteressen i Norge eksploderte, så utvalget på Polet var også noe begrenset. Underveis begynte jeg å legge ut notater om ølene jeg smake på Facebook, forteller Tommy.

Startet egen ølblogg

Og så smalt det skikkelig. Øl ble «den nye vin», lokale mikrobryggerier poppet opp over hele Norge og øl fra fjern og nær ble etterspurt som aldri før. Tommy Holen Helland utvidet skriveriene med sin egen «Tommys ølblogg» og ble medgründer av Ølportalen som etter hvert ble kåret til «Årets ølhund».

-Det var nysgjerrigheten min som førte til alt dette. Jeg har alltid likt «mersmak-ølet», og var hle tiden på jakt etter å utforske nye smaker, røper Tommy.

I forkant av etableringen av Mathallen i Bøndenes Hus, hadde Tommy vært i kontakt med Anne Morkemo som hadde erfaring som gründer. Hun hadde gode råd å gi, og i februar 2015 endte vernepleier Tommy Holen Helland opp med å åpne den første utgaven av Gulating Ølutsalg i et lite lokale (tidligere bl.a. fiskebutikk) nederst i Bøndenes Hus, mot Holstveita. Senere ble han en del av Mathallen.

Over 400 forskjellige øl finnes i hyllene til Gulating Ølutsalg i Byhaven, nå også i 1.etasje. Foto: UD

-Der gikk det veldig bra for oss, med god omsetning, faktisk en av de beste på landsbasis for Gulating-kjeden. Så det var et stort sjokk da jeg 14.februar 2017 fikk beskjed om at styret for Mathallen hadde bestemt at den skulle legges ned og at Bunnpris hadde fått kontrakt på å åpne dagligvarebutikk i lokalene, også der vi var, sier Tommy.

Hva skulle han gjøre? Gå tilbake til vernepleieyrket eller forsøke å få tak i et passende lokale et annet sted i byen? Han valgte det siste.

Med lua i hånda til E.C. Dahls Eiendom

-Med lua i hånda gikk jeg til Ole Eidem i E.C.Dahls Eiendom og forhørte meg om det kunne finnes et ledig lokale Gulating kunne flytte inn i. Og Eidem var veldig positiv. Jeg så faktisk på 3-4 forskjellige lokaler før jeg bestemte meg for kjelleren i Byhaven, hvor jeg fikk tilbud om en gunstig leieavtale.

I mars 2017 var driften i gang igjen. Fine lokaler og en fin butikk ble det der, men omsetningen gikk ned 25% i forhold til hva den hadde vært i Mathallen. Han hadde sin faste kundebase som jevnlig var innom utsalget, men besøket totalt kom ikke opp på tidligere nivå. Så Tommy begynte å tenke på en ny flytterunde, men denne gangen bare n etasje opp.

Tirsdag 26.november er han i gang igjen, etter ett døgns ventetid på ny salgsbevilling. Det skal ikke være enkelt å drive virksomhet i byen. Selv om man bare flytter lokale internt på samme adresse (i samme kjøpesenter), skal alle instanser vurdere aktøren på nytt, nærmest som om at det er en nyetablering som skjer.

I den nye lokalene i 1.etasje i Byhaven kan han nå tilby 400 ulike ølsorter, et bredt utvalg av spennende juleøl inkludert. I tillegg byr han på en god dose alkoholfritt, sider fra inn- og utland, et rikt utvalg av forskjellige og spesielle tonicvarianter, spennende sauser (hot sauces), spekepølse, Ølsprøtt og forskjellige typer ølglass. Samt growler, et lite tappetårn til hjemmebruk som kan ta fire typer øl.

-Jeg har vel alt fra «vanlig» pils til det mest utfordrende ølet som kan finnes. Noe for enhver smak. Målet mitt er at alle kunder som kommer innom skal finne noe de har lyst til å prøve. Jeg har en del anglofile kunder, så klassisk britisk bitter, golden og amber er alltid i hyllene. I tillegg har jeg mye samarbeid med bryggerier om øl som lages spesielt for oss. Hogna Brygg har laget «Blåtimeøl» spesielt for standen vår på Julemarkedet, og «Liverbirds» for supporterklubben til Liverpool. Også Røros og Ølve på Egge har vi laget øl sammen med. Vi har generelt et stort fokus på trøndersk øl, sier Tommy Holen Helland.

Tommy Holen Helland med julekalenderen enhver ølhund ikke kan gå glipp av. Foto: UD

I disse dager tilbyr han også sin tradisjonelle julekalender, 24 forskjellige forskjellige øl fra pils til Stout. 18 av dem er øl som er laget spesielt til Gulating i år, derav to lokale. Prisen for denne førjulsgaven til enhver ølelsker er kroner 1499,-.

-Jeg må lov til å hevde at vi i de to Gulating-butikkene i Trondheim (den andre er på Sirkus) har kompetent betjening som guider deg dit du vil. Vi er eksepsjonelt gode til å sette øl til mat. Ta med deg menyen du skal servere dine gjester, så vil vi hjelpe deg med å sette mat til, lover Tommy som selv er utdannet ølkelner.

Tommy Holen Helland er eneeier av Gulating Ølutsalg i Byhaven, og har 50 prosents eierandel i butikken på Sirkus. Gulating-kjeden består nå av 20 butikker over hele Norge, i tillegg til en del puber. Alle butikkene drives selvstendig.

(Publisert 26.11.2019)