Han fikk muligheten, grep dagen, lanserte sine Carpe Diem-viner

Moldova har en 5000 år lang historie innen vin. Likevel er det mange rundt om i den internasjonale vinverdenen som snakker om at Moldova er «den nye vin». Grunnen er først og fremst at nye generasjoner og unge, entusiastiske vinmakere har inntatt vinmarker og produksjonsanlegg som ble frigitt da Moldova slapp løs fra Sovjetsamveldets åk og løftet vinene som nå lages opp på høyt europeisk nivå. Ion Luca ved Casa Vinicola Luca er en av disse. Han har grepet sjansen og samtidig valgt å ta i bruk begrepet «Carpe Diem» i markedsføringen av vinene sine.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. august 2024

Ion Luca er blitt en aldri så liten Norgesvenn etter å ha vært på besøk i Trondheim noen ganger, hvor han har holdt smakinger, bl.a. en Master class på en VinPuls-messe. Han har fått suksess også her i Norge med en vin han har kalt «Bad Boys».

VinPuls møter Ion og familien på hjemmebane i Codru-regionen sentralt i Moldova. Vegg i vegg med familiehuset har han bygget et sjarmerende, ikke alt for stort, men effektivt og moderne vinanlegg. Blant annet er det installert solcellepanel som gjør at Ion Luca ikke lenger har behov for å kjøpe strøm.

-Jeg har som mål å skape det mest bærekraftige vinhuset i Moldova, sier han ubeskjedent. Og forteller videre at Casa Vinicola Luca er det første vinhuset som har bedt om bærekraftssertifisering.

Ion Luca og familie tar i mot VinPuls som kommer på besøk hos Casa Vinicola Luca i Cricova syd for hovedstaden Chisinau i Moldova. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Forfedre ble sendt til arbeidsleir i Sibir

Når vi går inn i familiehistorien og hans egen bakgrunn, skjønner vi raskt at det å lage vin var det helt naturlige å begynne med for Ion Luca. Han er faktisk fjerde generasjon vinmakere i familien, med historie innen vin tilbake til 1924. Men ikke alle før ham har hatt det helt enkelt. I 1949, da også familiens vinmarker ble nasjonalisert (ekspropriert), ble hans bestefar sendt til arbeidsleir i Sibir.

-Da forsvant vinhuset vårt, det eksisterte rett og slett ikke lenger, forteller Ion. Dette betød ikke at Moldova i årene med sovjetisk jerngrep ikke hadde vinproduksjon. Volumet var faktisk enormt. Nærmere 50 prosent av all vin som ble konsumert i de ni landene lagt innunder Sovjetunionen var i mange år produsert i nettopp Moldova. Daglig gikk det store transporttog med gigantiske jernkontainere (!) inneholdende vin fra vinregionene i Moldova til Moskva.

Ett av firmaene som leverte mye vin var Cricova som er en gigant i dag også, og som ifølge Guinness Book of Records har verdens største vinkjeller. Ion Lucas far jobbet der i 40 år, senere har Ion Lucas bror fulgt opp «familietradisjonen» og også hatt jobb hos Cricova.

Seks forskjellige røde Carpe Diem-viner fra Ion Luca. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Nyte livet, gripe dagen, bygge nytt

-Moldova ble et fritt land fra 1991 og så snart det var mulig for meg, satte jeg i gang med å realisere min ambisjon om å bygge opp igjen familiefirmaet. På tross av vanskelighetene familien hadde vært gjennom, måtte vi ta vare på det positive i hverdagene, gripe dagen, nyte livet, og gjøre noe som vi fant tilfredshet med. For meg ble det å bygge et nytt vinhus, forteller Ion Luca som lanserte sin første vin i 2011.

Med innstillingen han la for dagen, falt det naturlig for ham å velge «Carpe Diem» (=grip dagen) som motto for arbeidet sitt, og som navn på vinserien han etter hvert lanserte. Det spesielle er at han på etikettene har portrettbilder av forskjellige mennesker. Noen er naboer og kjente, andre er personer designbyrået fant frem til.

-Designerbyråene jeg kontaktet kom tilbake til meg med 25 forskjellige konsepter. Men jeg valgte ideen om å bruke virkelige mennesker på etikettene. Med bilder som symboliserer forskjellige følelser, som viser hvordan folk blir når de drikker vinene mine. På hvitvinen laget på viorica-druer er det datteren til en venn, en annen etikett har bilde av en litt «gærn» venn av meg. Nå opplever jeg at folk gjenkjenner ansiktene på etikettene, ikke nødvendigvis vinen som er på flaskene. Men de skaper oppmerksomhet, og det var jo meningen, smiler Ion Luca.

Fem hvite Carpe Diem-viner med venner og kjente fjes for Ion Luca på etikettene. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Sier i dag: “Thank you, Putin”!

Før pandemien hadde han en årsproduksjon på rundt 100 000 flasker i året. Men da forsvant et salg på 30-40 000 flasker som årlig gikk til Kina. Sakte, men sikkert har han bygget seg opp igjen. Nå eksporterer han vinene sine til rundt 15 ulike land.

-Frem til 2006 gikk det meste som ble laget av moldovsk vin til Russland. Men da Moldova dette året signerte på sin medlemssøknad til EU ville ikke Russland ha vinene våre lenger. Det førte til at mange produsenter gikk konkurs. Uansett måtte vi se oss om etter andre markeder. I dag sier vi «Thank you, Mr. Putin». For vi er selvstendige og sterkere enn noe gang. For det var heldigvis andre markeder som ønsket vinene våre. Nå eksporterer produsenter i Moldova vin til 70 land, forteller Ion Luca.

Moldova har som nabolandene Romania og Ukraina sine egne lokale druer: viorica, feteasca regala og feteasca alba har Ion Luca brukt i hvitvinene har kaller Femme Fatale og Femme Incredible. For røde viner bruker Ion Luca lokale druer som feteasca neagra, saperavi og rara neagra, noen av disse i kombinasjon med cabernet sauvignon og merlot, i tillegg til pinot noir.

Ion Luca i kjeller og smakerom i sitt anlegg ved Casa Vinicola Luca. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Tre vinhus laget Manifest – for Ukraina

-Jeg er opptatt i å bruke de lokale druene, men ut fra vår historie er det nødvendig å introdusere også viner med internasjonalt kjente druer. Når publikum kjenner at vi f.eks. lager gode cabernet sauvignon-viner, skjønner de at vi kan lage kvalitetsvin i Moldova. For meg føles det naturlig å blende cabernet og merlot med våre egne druer, forklarer Ion Luca.

Når vi kommer til smakingen av de røde vinene jeg blir presentert for, er den første med nettopp 100% cabernet sauvignon, årgang 2019. Deretter følger en 100% feteasca neagra fra 2019. I Carpe Diem-vinen Bad Boys er blenden feteasca neagra, saperavi samt 5% cabernet sauvignon og 5% merlot. Breaking Bad-vinen har feteasca neagra, merlot og cabernet sauvignon.

Den samme blenden har også Manifest, en vin laget i et samarbeid mellom tre vinmakere for å støtte frihetskampen i nabolandet Ukraina. Den er laget med druer dyrket hos tre produsenter i tre forskjellige moldovske regioner. Da flyktningestrømmen ut av Ukraina var som sterkest rett etter invasjonen i 2022, tok Ion Luca og kona imot ti ukrainske flyktningfamilier.

-Min vin på 100% feteasca neagra oppnådde gull i konkurransen Berliner Wine Trophy. Denne druen har en 2000 år lang historie i denne regionen. At en internasjonal jury velger ut en vin laget på en av våre lokale druer er et klapp på skulderen, fastslår Ion Luca. Også hans Bad Boys-vin har vært vurdert i ni ulike smakskonkurranser. Resultatet: Syv gull og en sølvmedalje.

God mat hører til når Ion Luca dekker opp for vininteresserte som kommer på besøk til vinhuset.
Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Laget premiert vin ved et “uhell”

Ingen moldovske familievinhus har kapret så mange medaljer for vinene sine som Ion Luca. Han er også premiert for sin søte versjon av Viorica Late Harvest fra 2019.

-Det var vel egentlig et lite uhell, eller mer korrekt meg som ikke hadde tilpasset meg klimaendringene. Jeg kom hjem to uker for sent for å kunne høste den med normal modning. Så jeg valgte å vente for å lage en late harvest-versjon. Så druene til denne ble høstet i slutten av oktober, mot normalt de to første ukene i august. Men det ble et bra resultat ut av det. Vinen ble valgt til «Best in show» på Mundus Vini-messen, forteller Ion Luca.

-Frem til nå har mange ment at Codru-regionen er best egnet for å dyrke hvitvinsdruer. Men med global oppvarming og klimaendringer ser vi at også rødvinsdruene leverer bedre og bedre her.

Ion Luca forteller at 70 prosent av druene han bruker er de lokale druesortene. I tillegg til de vinmarkene han selv eier, kjøper han også druer fra lokale druedyrkere. Både fordi han trenger det for å øke volumet, men også for å gi dem inntekter, rett og slett hjelpe små bønder med å overleve i et land hvor fattigdommen er stor. Totalt disponerer han 10,5 hektar totalt, hvorav halvparten er hans egne.

-Det er en del av min «mission», at jeg jobber med så mange lokale druedyrkere som mulig. Etter 2006 kan heller ikke druebønder selge noe til Russland. Det berørte svært mange små dyrkere.

Hadde praksistid helt syd i Tyskland

I lagringskjelleren til Luca ser jeg både nye og brukte barriques, og noen større fat. Ion Luca forteller at han skifter ut de minste fatene etter fem år. Vanligvis lagrer han vinene kort tid på nye fat, men lenger på de som er brukt ett eller to år. Spesielt viner på druen saperavi har godt av lengre tid på fat.

I tillegg til familietradisjonene med forfedre som har laget vin, har Ion Luca ved siden av ønologutdannelsen også hatt praksistid hos Weingut Engelhof i delstaten Bad Wurttemberg i Tyskland, som faktisk er det sydligste vinhuset i hele Tyskland.

Dagen etter besøket hjemme hos Ion Luca, treffer jeg han igjen i Vinoteca Carpe Diem i hovedstaden Chisinau, drøye to mil lenger syd i Moldova. Ion Luca var den første som etablerte en kombinert vinbar og vinbutikk i Chisinau, i et lite intimt lokale med mye spennende vin i hyllene. Absolutt verdt et besøk om man er på de trakter!

Fem viner fra Casa Viticola Luca er tilgjengelige i Norge:

Casa Vinicola Luca Brut Nature
Musserende
Moldova, Codru
Bestilling, varenr. 1563201
Kr. 329,50 – 0-3 år
Frisk, med preg av grønne epler og sitrusfrukter. Helt tørr stil, lette fine bobler, sprekt aromabilde med innslag av sitron, markblomster, urter og fersken.
Produsent: Casa Vinicola Luca
Importør: Regala

Carpe Diem Femme Fatale 2021
Hvitvin
Moldova, Codru
Bestilling, varenr. 15642801
Kr. 239,50 – 0-2 år
Laget på de to lokale druene feteasca alba og feteasca regala, 50/50%. Bra fedme, lett hint av bitterstoffer, tett og aromatisk, mye smak. Innslag av bakte sitroner og gule epler, fersken og modne urter.
Produsent: Casa Vinicola Luca
Importør: Regala

Carpe Diem Femme Incredible 2021
Hvitvin
Moldova, Codru
Bestilling, varenr. 15643101
Kr. 239,50, 0-2 år
Drueblend er feteasca regala, viorica og sauvignon blend. Aromatisk og balansert, innslag av tropisk frukt, modne sitroner, gule og grønne epler, lime og fersken. Annerledes, original og smakfull hvitvin.
Produsent: Casa Vinicola Luca
Importør: Regala

Carpe Diem Rara Neagra 2019
Rødvin
Moldova, Codru
Bestilling, varenr. 17104101
Kr. 249,90, 0-4 år
Smaksrik, kompleks vin, tørr stil, med masse bærfrukt. Hint av bjørnebær, bringebær, granateple, innslag av sjokolade, lette kryddertoner, myke tanniner, god lengde. Viser godt frem hva rara neagra-druen kan tilby.
Produsent: Casa Vinicola Luca
Importør: Regala

Carpe Diem Bad Boys 2019
Rødvin
Moldova, Codru
Bestilling, varenr. 15643001
Kr. 329,50, 0 – 6 år
Ion Lucas mest suksessfulle vin, opplag rundt 10 000 flasker. Drueblenden er feteasca neagra, saperavi, cabernet sauvignon og merlot. Rik, med rene, men komplekse, modne bæraromaer. Bjørnebær, villbringebær, sorte kirsebær. Hint av lakris og krydder (pepper), vanilje og kakao. God lengde, spenstig fruktbilde.
Produsent: Casa Vinicola Luca
Importør: Regala

Fakta

Moldova har sitt navn etter elva Moldau. Det skal ha vært bosettinger i det området som i dag utgjør republikken Moldova for 44 000 år siden. Men arkeologer har funnet redskaper i flint som er datert 800 000 til 1,2 millioner år tilbake. Fra 1350 til 1812 var Moldova et fyrstedømme, som etter hvert ble innlemmet i det russiske storriket og senere Sovjetunionen. Landet fikk sin uavhengighet i 1991, og har vært en parlamentarisk republikk fra 1994. Moldova, med 2,4 millioner innbyggere, ble kandidat til EU-medlemsskap i 2022, og har også gått fra å være nøytralt militær til å støtte Nato.