Har laget årets beste kokebok

Tidligere Ylajali-sjef Even Ramsvik har laget årets beste kokebok i Norge. Juryen mente “Ny norsk mat” var i en klasse for seg.

32 norske kokebokutgivelser ble vurdert i kåringen av Beste Norske Kokebok 2017.

I følge aperitif.no har Even Ramsvik (34) jobbet med ideen til denne kokeboken i seks år, de to siste årene på fulltid. Juryen mener at det bærer også kokeboken preg av. De fant ingen ting å sette fingeren på.

Juryen begrunner sitt valg slik:

«Det sier mye om bokprosjektets grundighet når stjernekokken fra nå nedlagte restaurant Ylajali i Oslo bruker 432 sider på å presentere bare 33 retter. Evens Ramsviks ambisjon er å vise frem de beste ingrediensene Norge har å by på, tilberedt og servert med Michelin-finesse. Dette er Ramsviks debutbok, som også utmerker seg med begripelige forklaringer og gode bilder som dessuten oser godt designhåndverk og sans for estetikk. Slik har du aldri før sett verken røkt kolje eller svele fra Sunnmøre på en tallerken.»

Om dette er hans første kokebok, har han lang fartstid i teten av norsk kokeelite. Faktisk siden han som 22-åring vant sin første større kokkekonkurranse i 2006. Med nå nedlagte Ylajali oppnådde han alle kokkers drøm, nemlig å få belønning i form av en Michelin-stjerne.

Det er 10. gangen at Beste Norske Kokebok kåres. Prisen er et samarbeid mellom Apéritif og Norli.

10 vinnere av Beste Norske Kokebok:
Stiansen inviterer til fest (Font)
Morten Schakenda om boller og brød (Aschehoug)
Sverre Sætre . Den store bakeboka (Press)
Gastronomisk Institutt . Den Beste Sjømaten (Drivkraft)
Eyvind Hellstrøm – Hellstrøm Jr. (Aschehoug)
Arne Brimis store kokebok fra Vianvang (Gyldendal) + Lise Finckenhagen – Slikkepott (Font)
Bodil Nordjore – Lefseboka (eget)
Tom Victor Gausdal – Kokkelære (Press)
Kok & Stek (Gursli Berg)
Even Ramsvik – Ny Norsk Mat