Har skreddersydd rødvin til kvinner

I anledning kvinnedagen introduserer norske Rebel Group en helt ny rødvin med lite garvestoff, histamin og sukker, spesielt laget for og av kvinner. Vinen er tilpasset vinelskere som opplever ubehag og hodepine selv ved å drikke bare 1-2 glass vin. Den såkalte «lav på»-kategorien på Vinmonopolet har hatt bra vekst i de siste årene. I 2020 solgte Vinmonopolet 3,4 millioner liter rødvin i «lav på»-kategorien, opp 47,5 prosent fra 2019.

Av Redaksjonen, publisert 8. mars 2021

-Vi tror definitivt norske kvinner ønsker et større utvalg i denne kategorien. Derfor lanserer vi nå «Mañana», vår første rødvin skreddersydd kvinner. Der konkurrentene sender vinen gjennom en avansert teknisk prosess på laboratorium for å redusere nivået av garvestoff og histamin, oppnås dette i denne vinen ved en unik og naturlig prosess, sier Wine activist Marianne Tyldum Friis i Rebel Group i en pressemelding.

“Mañana” på monastrell fra Jumilla

Navnet på vinen er «Mañana» (=i morgen/dagen derpå), og den er basert på monastrell-druen fra Jumilla sørøst i Spania. Ved hjelp av bevisste valg, samt målrettet arbeid både i vinmarken og i vinkjelleren, oppnås reduserte nivåer av garvestoff, histamin og sukker.

-Kort fortalt er hovedelementene som sikrer lave nivåer av disse ingrediensene at druene får en skånsom behandling og en noe annerledes vinifikasjon enn vanlig rødvin. Druene vokser i området Espaldera, hvor man har vanningssystemer i vinmarkene. Det vannes bevisst for å skape mindre konsentrasjon i druene. Druene håndplukkes for å få en så skånsom behandling som mulig, og høstes før de er fullmodne. Deretter lages denne rødvinen stort sett som en hvitvin, det vil si at den har lite kontakt med drueskallet og stilkene på druen, noe som til vanlig avgir både farge og tanniner. Vinen er spontan-fermentert og har veldig lite kontakt med bunnfallet. Dette gir lite tanniner og ingen histamindannelse. Mañana er en naturlig vin laget på druer som er dyrket under økologiske prinsipper og som sertifiseres økologisk neste år, sier Tyldum Friis.

Marianne Tyldum Friis hos Rebel Group har vært sentral i utviklingen og lansreingen av “lav på”-vinen Mañana som nå kommer som bag-in-box.

Hun mener resultatet er en silkemyk rødvin skreddersydd kvinner uten at det går på bekostning av den gode smaksopplevelsen og kvaliteten.

-Generelt ser vi at de lette og friske rødvinene foretrekkes nå, mens de tunge rødvinene hos mange ikke er like populære lenger. Derfor har vi gitt «Mañana» en frisk og fruktig smak vi tror mange vil like godt. Og fordi den har lite tanniner og er saftig, kan den gjerne serveres avkjølt, tipser Tyldum Friis.

Av kvinner, for kvinner

Hun utdyper hvorfor dette er en vin av kvinner, for kvinner:
-Kvinners smaksopplevelse kan ofte variere fra menns. Derfor har så å si kun kvinner vært involvert fra idé til ferdig produkt. Gjennom analysen av land, produsent og drue, til utviklingsprosessen i tett dialog med vår spanske produsent, via norske testpanel hvor kun kvinner har fått smake og til endelig produkt nå er klart. Mañana er med andre ord en vin av kvinner for kvinner.

Den anerkjente norske grafiske designeren og kunstformidleren Nina Ansten har designet bag-in-box’en Mañana kommer i. Hun er kanskje spesielt kjent for sine bokillustrasjoner. Den første boken hun utformet var for Yoko Ono-utstillingen ved Astrup Fearnly Museet i 2005. Senere har hun blant annet laget profiler og bøker for utstillinger med kunstnere som Damien Hirst, Andy Warhol og Morten Viskum.

-Vi er svært stolte over at Ansten takket ja til denne muligheten og med dette har signert sin første vin-design, sier Tyldum Friis.

Info: Mañana inneholder svært lite histamin (1 milligram per liter mot normalt 5-10 milligram/ liter) og garvestoffer (2 gr/l mot normalt 2,5 – 4 gr/l). I tillegg er sukkerinnholdet 6 gr/l , mens den per nå mest solgte «lav på»-rødvinen har nesten det dobbelte. Dessuten har den et lavere miljøavtrykk. I tillegg er mengden plast redusert ved at plasthåndtaket er fjernet. Mañana fås i BU på Vinmonopolet (3-liter bag til kr. 429,90 kroner).