Colomé har tatt malbec til nye høyder

Tidligere i år feiret vinelskere verden over den internasjonale malbec-dagen. VinPuls benyttet anledningen til en digital malbec-smaking med den franske vinmakeren Thibaut Delmotte for å høre om hvordan argentinske Bodega Colomé har tatt malbec, bokstavelig talt, til nye høyder. Vinmarken deres kalt Altura Maxima ligger nemlig på 3111 (!) meters høyde i Salta-regionen i Andesfjellene. Dette regnes som verdens høyestliggende vinmark, selv om det i nyere tid er plantet vinstokker høyere i Tibet (!).

Av Ulf Dalheim, publisert 11. juni 2021

I tillegg til å drive en spesiell vinmarkskultivering på store høyder, er Bodega Colomé også et av de eldste vinhus i Argentina. Etablert så tidlig som for 190 år siden, altså i 1831. Få i «den nye verden» kan vise til en like lang vinhistorie.

Det skal ha vært den spanske guvernøren i Argentina, Nicolás Severode Isasmendi y Echalar, som begynte med vin i Salta-regionen i 1831. Og så kan vi gi hans datter Ascensión æren for at Argentina i dag har pre-phylloxera-vinstokker av bl.a. malbec og cabernet sauvignon som er over 160 år gamle. Da hun kom over fra Europa i 1854, brakte hun med seg slike planter, og fra disse høster Bodega Colomé altså den dag i dag druer fra disse skikkelig gamle vinmarkene.

Vinmarker fra 1750 til 3111 m.o.h.

Bodega Colomé og eiendommen Finca Colomé som ble etablert så tidlig som i 1831 og som sveitseren Donald Hess kjøpte i 2001 og satte i gang med rehablitering og oppgradering. Foto. Bodega Colomé

Bodega Colomé har fire vinmarksområder på forskjellige høyder i Salta-regionen. Det er La Brava på 1750 m.o.h., Finca Colomé på 2300, El Arenal på 2700 og altså Altura Maxima på 3111 m.o.h. Alle disse ligger høyere enn noen vinmark som er drivverdig andre steder. Til sammenligning kan nevnes at høyeste vinmark i Europa skal være Viña Las Monjas, som Bodega Barranco Oscuro har i Sierra Nevada-området mellom Motril og Granada i Andalucía. Og som nevnt innledningsvis: I 2012 ble det plantet en vinmark på et platå ved Cai Na Xiang i Tibet, på 3563 m.o.h. Hva slags vin som lages der har jeg ennå til gode å finne ut av…

Men nå dreier det seg om Bodega Colomé. De opprinnelige eierne, familien Isasmendi-Dávalos, beholdt gården i 170 år. Siden 2001 har vinhuset vært eid av Hess Family Wine Estates. Donald Hess er leder av et stort sveitsisk firma som har engasjert seg i vin og kjøpt opp kjente vinhus i USA (Mount Weeder, Artezin og Mac Phail) og Argentina (Colomé og Amalaya). De eide også Peter Lehmann i Barossa Valley i Australia.

Spiste godt kjøtt, forelsket seg i malbec

Historien sier at det var etter et godt kjøttmåltid hvor Donald Hess fikk smake noen svært gode malbec-viner at han bestemte seg for å finne en argentinsk bodega han kunne investere i, rehabilitere og etter hvert lage noen av verdens beste malbec-viner. Hess har brukt mye penger på å renovere og revitalisere det den gang 170 år gamle vinhuset. Resultatet er utvilsomt blitt vellykket, for nå leverer Colomé viner på både malbec og torrontès (en annen argentinsk spesialitet innen vindruer) som plasserer seg i verdenstoppen i sine sjangre.

Den franske vinmakeren Thibaut Delmotte har hatt ansvaret for vinene fra Bodega Colomé i snart tyve år. Han har vært med på å planlegge og realisere prosjektet som skule gi eieren Donald Hess verdens høyeste vinmark på 3111 meter over havet. Foto: Bodega Colomé

Vinmaker Thibaut Delmotte, som sammen med salgsdirektør Federico Nino kjørte Colomé-smakingen for VinPuls, kommer opprinnelig fra en liten by en time sør for Chablis. I tillegg til inspirasjon fra Burgund, hadde han vinmakererfaring fra Fronsac og Medoc før han kom til Argentina for 17 årganger siden. Med unntak av et lite «sidesprang» til Madiran i 2018, har han bodd med kone og barn i Argentina i alle disse årene. Nå bor han i landsbyen Colomé, mer et lite minisamfunn på 500 mennesker enn en by.

-Under koronapandemien har det vært en fordel å bo i Colomé, som har vært et «trygt» sted. Men jeg har følt meg litt innestengt her. Men innhøsting og produksjon av vinen gikk greit både i 2020 og nå i 2021 (Argentina har «vinhøsten» sin i februar/mars). Problemet vårt ble nedstengt etikettrykkeri og ikke minst flaskefabrikken som var stengt og ikke kunne levere nye flasker med landet var nedstengt i åtte måneder, forteller Thibaut Delmotte.

To årganger under koronapandemien

Majestetiske Andes-fjell i bakgrunnen, sunne og friske vinmaker på store høyder i forgrunnen. Foto: Bodega Colomé

-Hvordan ble de to årgangene vinmessig?

-2020 ble veldig bra. Fin modning av druene og generelt god kvalitet. Bra volum også. I 2021 ble det store variasjoner i Argentina. Mendoza hadde f.eks. mye regn. Her i Salta var det tørt, og vi høstet gode, sunne druer. Men volumet var mindre enn normalt.

-Har klimaendringene påvirket tidspunktet for når dere høster druene?

-I år hadde vi innhøsting fra 10. februar til 20. april. For 10-15 år siden kunne vi holde på til 10. mai. Vi har gått fra å ha godt modne druer til å søke mer friskhet. Før kunne man vente og vente til man syntes druene var modne nok. Av og til førte det til overmodne og søte druer som ga viner på opp mot 16 prosent alkohol. Nå har vi endret på filosofien. Det hjalp å få høytliggende vinmarker, så alkoholprosenten er nede på 14,5 prosent. Men vi må høste enda tidligere fremover. Riesling til og med før vi høster druer til musserende viner, allerede fra rundt 15. februar.

-Dere spesialiserer dere på malbec og torrontés, hva med andre druer?

-Jeg er veldig fornøyd med å jobbe med malbec her i Salta-regionen. Druen har tilpasset seg klimaet her veldig bra. Det samme med torrontés som jo er en lokal argentinsk drue (krysning av mission/criolla og muscat de alejandria). Når vi ser etter nye druer å dyrke her, så tenker vi i første rekke på tannat, pinot noir og sauvignon blanc. Men vi må tenke annerledes enn om plantene hadde vært dyrket andre steder, pga høyden. Vi er forsiktig med å bruke vann, men i noen grad er det rett og slett nødvendig med irrigasjon. Det var faktisk et problem med vann ved vinmarken El Arenal (2700 m.o.h.). Ingen trodde det var mulig å finne vann, dere er «loco» (=gale) sa folk. Men Hess-familien ga seg ikke og boret og boret, helt til de fant vann – på 200 meters dybde. Colomé er faktisk nå en oase «in the middle of nowhere», fastslår Thibaut Delmotte.

Designer ikke viner

Vinene fra Altura Maxima, Bodega Colomés høyeste vinmark som regnes blant verdens 25 beste vinmarker, får ofte mellom 94-97 poeng når de bedømmes av de fremste internasjonale vinjournalistene. Dette er distinkte viner som skiller seg ut fra den jevne mengden av argentinske malbec-viner.

-Vi er ingen masseprodusent. Vi designer ikke viner, vi bare lager dem. Vinene er oss. Det er nok ikke alle som forstår dem, hvordan de er laget. Så de er ikke for alle, dette er «limited edition wines». Vinmarken Altura Maxima ligger 2-2,5 times kjøretur fra Colomé-samfunnet, og veiene er ikke akkurat asfaltert. Men vi bringer alle druene ned hit til hovedanlegget hvor de blir presset, forteller Thibaut.

Jeg spør om hva slags viner som ble laget der fra 1831 og frem til eierens datter i 1854 kom med vinstokker fra Europa. Thibaut Delmotte tror det var lette utgaver på mission-druen, kanskje også noe torrontés. I dag har man igjen åtte hektar av vinmarkene som ble plantet i 1854, med vinstokker som misset hele phylloxera-epidemien. De eldste plantene har en rot som er en halv meter i diameter.

-Det gjelder å ha respekt for historien og arven vi har overtatt når du jobber her. Respekterer du stedet, respekterer det deg. Kjemikalier er bannlyst. Du kan ikke drepe over 150 år gamle vinplanter!

Lama, puma og andeskondor

Bodega Colomé lager sin egen kompost/gjødsel. Innbyggerne i «byen» holder sauer, hester, griser, kyr og geiter, så gjødsel kan skaffes. Rundt i fjellområdene er det dessuten lama, rev og puma. Samt den majestetiske andeskondoren sombokstavelig talt flyr høyt på store vinger.

-Det er et stort mangfold og en biodiversitet som vi både må respektere, balansere og ta vare på. Som nevnt er det ikke mye vann her, vi har ikke mer enn 120-150 mm regn per år. Men vi har en liten elv som faktisk produserer strøm.

-Vi kan forstå vinmarker på 2300 m.o.h. der Colomé-samfunnet er, men 3111 meter, hvordan i alle dager havnet man der?

-Det skyldes ene og alene Donald Hess. Han er en ekte pioneer. Etter at han hadde kjøpt Bodega Colomé, oppdaget han El Arenal på 2700 meter som var et fantastisk sted for vinmarker. Etter hvert utviklet det seg til en ide og et mål om å være den første til å etablere vinmarker høyere enn 3000 m. o.h. Området som ble til Altura Maxima-vinmarken ble kjøpt i 2004. Først prøvde vi ut forskjellige typer druer på ett hektar. Cabernet sauvignon var ikke aktuelt, men testen inneholdt druetyper som tannat og petit verdot, samt naturligvis malbec, og dessuten pinot noir og sauvignon blanc, forteller Thibaut.

Utfordrende prosjekt på 3111 meters høyde

I 2007 bestemte Bodega Colomé for å satse fullt ut på Altura Maxima-prosjektet. Men det var ikke helt enkelt, midt i «ødemarken» nesten.

-Det var virkelig utfordrende, for ingen ting av infrastruktur var på plass. Det var ikke en gang eier opp dit, og jordsmonnet var svært «rocky» og tungt å jobbe med. Vi opplevde også at ville esler kom og spiste opp vinplantene, rapporterer Thibaut.

Når beplantningen var ferdig og vinplantene vokste opp, opplevde man at hele vekst- og modningssesongen var mye kortere enn det man var vant til å jobbe med. Frost og hagl er et problem. Dessuten blir avlingene redusert. Det normale er maksimalt 4-5000 kg per hektar i gode vekstår. Men om volumet er lavt, så er kvaliteten høy. I dag har man klart å dyrke opp hele 36 hektar i Altura Maxima-vinmarken på 3111 meters høyde. Totalt har Bodega Colomé 190 hektar med vinmarker fordelt på de fire vinmarksarealene som inngår i prosjektet.

Forskjeller i jordsmonnet

Det er ekstremt tørt og krevende klimatiske forhold i de høyeste vinmarkene, men jordsmonnet er velegnet for å dyrke vindruer. her fra Finca Colomé hvor sand og leire er mest fremtredende. Foto: Bodega Colomé

Thibaut sier dette om forskjellen på jordsmonn i de fire:

La Brava på 1700 m.o.h. har mest sand og store granittsteiner. Druene derfra viser stor fruktighet, friskhet og modne, søte tanniner.
Colomé på 2300 m.o.h. er preget av sand og leire, noe som gir komplekse, fyldige viner med balanserte tanniner. Spesielt tannat-druen trives der.
El Arenal på 2700 m.o.h. kan ha 20 grader forskjell på dag og natt. Her har jordsmonnet stort innslag av sand. Det gir fruktige, florale viner med frisk og fin syrestruktur.
Altura Maxima på 3111 m.o.h. er preget av vulkansk stein og stort kalkinnhold. Profilen på vinene er preget av god rødbærfrukt, flott mineralitet og en levende syre.
Generelt har druer dyrket på så store høyder skall som både er mørkere og tykkere enn det som er vanlig.

-Som du ser har jeg mange «verktøy» som jeg kan bruke i min vinlaging. Den største utfordringen er å til den aller beste blenden, mener Thibaut Delmotte.

Bodega Colomé-viner tilgjengelig i Norge:

Colomé Estate Torrontés 2020
Hvitvin
Argentina, Salta, Calchaqui Valley
Bestilling – nr. 9629501
Kr. 199,90, 0 – 4 år
Viner på torrontés-druene kan ofte bli for aromatisk og utflytende. Denne er frisk, fast og strukturert. Saftig, fersk sitrusfrukt, mest grapefrukt, med innslag av fersken, hyllebær, roseblomster og jasmin. God fylde, lang, med en herlige syreslutt. Imponerende! Prøv den til sjømat, ikke minst peruansk mat som chevice. Men også sushi, asiatisk generelt og argentinske empanadas.
Produsent: Bodega Colomé
Importør: Stenberg & Blom

Colomé Lote Especial Sauvignon Blanc 2019
Hvitvin
Argentina, Salta, Calchaquí Valley
Bestilling – nr. 12690101
Kr. 389,90, 0 – 6 år
Fet, typeriktig sauvignon blanc, mest mot det fruktige, ikke så vegetal som denne druen kan fremstå. Delikat og elegant. Kun noen tusen flasker produseres, i gode år. Kompleks, flott syre, innslag av sitrus, asparges, urter og bærhage. Fin mineralitet, lett kremet fatpreg.
Produsent: Bodega Colomé
Importør: Stenberg & Blom

Colomé Estate Malbec 2018
Rødvin
Argentina, Salta, Calchaquí Valley
Bestilling – nr. 9629701
Kr. 259,90, 0 – 6 år
Et slags «flaggskip» for Bodega Colomé, introdusert på markedet i 2002, den gang som en blend med malbec, cabernet sauvignon og tannat. Nå 100% malbec, hentet fra alle fire eiendommene (mest fra Colomé, 25% fra El Arenal, 16% fra Altura Maxima og 5% fra La Brava). Kompleks, men harmonisk. Syrefriske, modne røde og mørke bær (kirsebær, bjørnebær og solbær), krydder (hvitpepper), lett floral undertone, god mineralitet. 15 måneder på fat, 15% på ny eik.
Produsent: Bodega Colomé
Importør: Stenberg & Blom

Colomé Auténtico Malbec 2019
Rødvin
Argentina, Salta, Calchaquí Valley
Bestilling – nr. 7919801
Kr. 379,90, 0 – 8 år
Kun druer fra Colomé-vinmarken. Helt uten eik, lagret utelukkende på stål og sementegg. Elegant, bløt og fokusert frukt, lette tanniner. Mange lag her, god dybde og kompleksitet. Mest mørk, kjølig bærfrukt, mot bjørnebær og blåbær. Hint av fiken og kløver
Produsent: Bodega Colomé
Importør: Stenberg & Blom

Colomé Lote Especial Malbec 2019
Rødvin
Argentina, Salta, Calchaquí Valley
Bestilling – nr. 12689801
Kr. 269,90, 0 – 6 år
Druer fra La Brava-vinmarken. Fruktdrevet. Moden rød frukt, lett kryddertone, milde tanniner og fin fruktsyre. Langt fra de ofte overmodne, plommeaktige malbec-vinene vi også får fra Argentina. Dette er en fresk og drikkevennlig malbec. Moden frukt, men ikke mot mørke bær og syltetøy. 18 000 flasker laget av denne årgangen.
Produsent: Bodega Colomé
Importør: Stenberg & Blom

Colomé Altura Maxima Malbec 2016
Rødvin
Argentina, Salta, Calchaquí Valley
Bestilling – nr. 12689901
Kr. 1100,00, 0 – 15 år
Herlighet, malbec i en egen klasse (også prismessig)! 24 måneder på brukte fat (3-4 år gamle).  Dyp blårød farve, smak av blåbær og solbær, plommer, sorte oliven, kokte grønnsaker (hint av tomat), lakris, lett balsamisk. Floral, god syre, mye kryddertoner, fin mineralitet. 8000 flasker produsert.
Produsent: Bodega Colomé
Importør: Stenberg & Blom