Har vi helt glemt vinene fra Cahors?

Få vinområder i Europa har en lengre historie enn Cahors. Allerede for 2000 år siden var viner på malbec-druen fra Cahors godt kjent. Da produsentene i Cahors i nyere tid sendte vinene sine på båter ned elva Lot, som ender opp i Garonne i Bordeaux, måtte de betale skatt før vintønnene ble eksportert videre til England, Russland og Amerika. Noen av tønnene ble dessuten gjerne «beslaglagt», slik at vinbønder i Bordeaux kunne blende cahors-vin inn i sine egne og få dypere farge og mer struktur. Malbec-viner var på denne tiden virkelig etterspurt. Så hvorfor snakkes det så lite om Cahors-vinene i dag?

Av Ulf Dalheim, publisert 11. september 2023

Jeg har de siste dagene selv fått et spark i baken når det gjelder å få opp øynene igjen for viner fra Cahors. Det skjedde da jeg testet tre viner fra produsenten Château de Chambert, ett av vinhusene som kan skilte med en virkelig lang historie i dette utrolig spennende vinområdet sørvest i Frankrike.

«Malbec depuis 1690» (=malbec siden 1690) står det på etikettene fra vinhuset Château de Chambert. Men eiendommen, hvor Chambert-slottet troner 300 m.o.h. oppe på Floressas-åsen, har en mye lengre historie, hvor grever, hertuger og markier har bodd og hersket i minst tusen år. Blant dem grev de Beynac fra 1318, hertug Lagorce-Limoges fra 1550 og marki Brachet Peyrusse fra 1630. Etterfulgt av rojale familier, som Lalvalette i 1690 og Latheze i 1780.

Sertifisert både økologisk og biodynamisk
Château de Chambert, med slott og produksjonslokaler, ligger på rundt 300 m.o.h. på et platå hvor jordsmonnet har kalkstein, gruslagte bakker og rød leire. Vinmarken rundt slottet er på 45 hektar. Foto: Château de Chambert.

I 1854 viser et historisk dokument at Chambert-eiendommen hadde 392 hektar med vinmarker. 75 prosent av volumet som ble laget av vin gikk til eksport. I dag har Château de Chambert kun 65 hektar, hvor 93 prosent er beplantet med malbec, fire prosent med merlot og tre prosent med chardonnay. 45 hektar omkranser selve slottet. Château de Chambert er i tillegg største økologisk sertifiserte (Ecocert) produsent i Cahors og største biodynamisk sertifiserte produsent (Demeter/Biovin) i hele sørvest-Frankrike.

Mange av oss vil forbinde viner på malbec-druen med Argentina. Og de skal ha ros for det, sør-amerikanerne, at de har klart å gjøre malbec til en slags «nasjonaldrue» på hjemmebane i Argentina. Malbec er en drue som trives godt der, og som leverer imponerende mørke, saftige, tanninrike, tøffe og lagringsdyktige viner. I «gamle dager» var vinene litt slik også i Cahors, kraftfulle viner med sterk karakter. Og så mørke på farve at de gjerne ble kalt «Black wine». Den betegnelsen kan du faktisk fortsatt finne på etikettene fra noen av Cahors-produsentene.

Det er i Cahors malbec-druen ble født
Bilde av Chambert-slottet og vinmarkene fra 1907, før general Bataille døde og hans søster valgte å bli nonne og lot vinmarkene forfalle. Foto: Château de Chambert

Argentina til tross, det er utvilsomt Cahors som er hjemstedet for malbec, lokalt også benevnt côt eller auxerrois. På totalt 4600 hektar innen appellasjonen AOC Cahors, som kun omfatter røde viner, dyrkes det i all hovedsak malbec, med en mindre andel av vinmarkene beplantet med merlot og tannat. I en ekte Cahors-vin krever loven at det skal være minst 70 prosent malbec, men det er gjerne mer. 81 prosent av vinene fra Cahors er laget på 100 prosent malbec, 11 prosent er en blend av malbec og merlot, mens syv prosent er malbec, merlot og tannat. Så finnes det også noen andre druer i små mengder.

Etter at phylloxera-pandemien hadde ødelagt det meste av vinmarker også i Cahors, og eieren av Château de Chambert på denne tiden, den kjente franske generalen Bataille døde i 1914, startet et mørkt kapittel for Château de Chambert. Søsteren til generalen valgte nemlig å bli nonne, flyttet fra slottet til et kloster, og lot vinmarkene forfalle. I mange år senere ble de brukt til beitemarker.

Gjenreiste slottet og vinmarkene på 70-tallet
Foto: Château de Chambert

Den nyere historie ved slottet startet i 1973 med ønologen Marc Delgoulet som ble begeistret for det noe falleferdige slottet, og som så potensialet i Kimmeridge-jordsmonnet med mye kalkstein, rødoksid leire og gruslagte bakker. Delgoulet valgte ut de beste delene av eiendommen og startet replanting av vinmarker. I dag høstes druene fra mer enn 100 parseller. Rustfrie ståltanker er byttet ut med sementtanker, og for lagring er små barriques (225 liter) erstattet med store fat, de fleste på 30 hektoliter, men også noen som tar 10 og 12 hektoliter.  Sammen med sønnen Joel har Marc degoulet siden 1989 dessuten arbeidet systematisk mot økologisk (fra 2009) og biodynamisk (fra 2012) sertifisering. Det gjorde det enklere å oppnå dette at areal for vinmarker var brukt som beiteland i over 50 år. Det fantes ingen rester av sprøytemidler i jorden.

Om Cahors-vinene før år 2000 kanskje var vel tanniske og komplekse, er mange av dagens utgaver mer elegante og fruktige, med fløyelsmyke tanniner og modne frukter mot plommer og bjørnebær, med innslag av lakris, toast og lær. Og så viser de på en utmerket måte sitt eksepsjonelle «terroir». Noen er rett og slett elegante. Dessuten har de et høyt innhold av antioksidanter, som har dokumenterte helsemessige effekter. Malbec fra Cahors er ikke bare godt å drikke, vinene kan også ha gode effekter på helsen vår.

Ingen Cahors-viner i basisutvalget

Ni produsenter fra Cahors har viner listeført på Vinmonopolet. Ingen av dem er i basisutvalget. Så her har Vinmonopolets innkjøpere en jobb å gjøre. Totalt finnes det 67 produsenter innen appellasjonen AOC Cahors, som ble innført i 1971 og altså kun omfatter røde viner, som må inneholde minst 70 prosent malbec.

Vinmagasiner som Wine Enthusiast gir gjennomgående 93-94 poeng til de beste vinene fra Château de Chambert og i 2009 ga engelske Decanter 95 poeng til Grand Vin Château de Chambert og tok den med på sin liste over verdens 50 beste viner. Så spørsmålet innledningsvis om hvorfor det kan synes som at vi er hjemme har glemt Cahors-vinene er betimelig.

Her er VinPuls sin vurdering av de tre vinene fra Château de Chambert som er tilgjengelig i Norge:

Chambert Les Allées 2019
Rødvin
Frankrike, Sørvest, Cahors
Bestillingsutvalget – varenr. 16123501
Kr. 229,00, 0 – 3 år
Fast og fruktig, både røde og sorte bær. Fin konsentrasjon, stor saftighet. Innslag av pepper, urter og blomster. Mørk purpurfarget. Malbec i mer «moderne» stil, juicy, rund og tilgjengelig.
Produsent: Château de Chambert
Importør: B&R Wine

Château de Chambert Cahors 2016
Rødvin
Frankrike, Sørvest, Cahors
Bestillingsutvalget – varenr. 16123601
Kr. 299,00, 0 – 8 år
Imponerende vin som vil stå godt til høstens lam eller vilt. Avrundet mørk frukt med syrlige undertoner av rødbærfrukt. Kirsebær, bjørnebær og plommer. Elegant laget, rik frukt, fast, milde tanniner, solid lengde. Noe lakris, krydder, blomster og fat.
Produsent: Château de Chambert
Importør: B&R Wine

Château de Chambert Grand Vin 2017
Rødvin
Frankrike, Sørvest, Cahors
Bestillingsutvalget – varenr. 16124101
Kr. 419,00, 2 – 12 år
Laget på utvalgte druer fra parseller med tre typer jordsmonn. Gjennomsnittsalder på vinstokkene er 40 år. Rik, mørk frukt, innslag av bjørnebær, solbær og sorte plommer. Krydder mot pepper, innslag også av rød frukt og blomster, god syre, merkbare tanniner, men pent integrert og ikke for røffe. Kjøttfull og urtepreget. La den få ligge noen år. Produsenten selv antyder lagringspotensial fra 15-20 år fra årgang, så den er ennå ung. 94 poeng fra Wine Enthusiast.
Produsent: Château de Chambert
Importør: B&R Wine