Havfruen får rumensk hjelp

Etter at han kjøpte Havfruen-brygga i Kjøpmannsgata i 2018, har investor Bjørn Olav Aungjerdet pusset opp, latt forskjellige aktører prøve seg, blitt rammet av koronapandemien og så denne sommeren jaktet på drivere som kunne gi en av Trondheims mest kjente og eldste gjenværende restauranter både en ny giv og en ny profil. Nå tror Aungjerdet at han har funnet løsningen – i Romania.

Av Ulf Dalheim, publisert 26. august 2021

I nærmere 30 år var Havfruen en av Trondheims mest kjente restauranter. På 90-tallet kanskje også regnet blant en av de beste i Norge, sammen med Bryggen. Ikke minst skrei, lever og rogn i februar og mars, samt tonnevis med lutefisk servert med et omfattende og variert tilbehør før jul hvert år, sørget for at Havfruen hadde en spesiell posisjon i mange fiskeelskeres hjerte. Restauranten utmerket seg også ved å være først ut i Norge med røykfritt lokale, ett år før røykeloven ble innført.

Bjørn Olav Aungjerdet er også på eiersiden til den kjente restaurantbrygga Øvre Bakklandet 66, som i dag huser restaurantene Rive Gauche, Sabrura Bakklandet og Den Gode Nabo.

-Vil dere komme til Norge?

De siste årene har det gått tråere for forskjellige konsepter og drivere av Havfruen. Aungjerdet har derfor både lett etter og hatt dialog med flere aktuelle aktører. Men han havnet til slutt på en løsning han selv hadde kommet over i Romania, litt tilfeldig egentlig.

-Jeg er engasjert i et selskap som skaffer sykepleiere til norsk helsevesen. En av mine kolleger i dette selskapet hadde litt tilfeldig kommet over en restaurant i byen Iasi i Romania. Han syntes menyen der var vanvittig bra, og at personalet var utrolig hyggelige folk. Dessuten hadde de mye bra vin fra Romania, Moldova, Georgia m.m. Så han anbefalte meg å sjekke ut denne restauranten, som heter Toujours (fransk for «alltid»), forteller Bjørn Olav Aungjerdet.

Han sjekket ut restauranten, ble like begeistret som kollegaen sin, og endte opp med en forespørsel til driverne om de kunne tenke seg å etablere en avdeling i Trondheim. Det viste det seg at de var åpne for.

En uke i juli var nok

Havfruen-lokalene i Kjøpmannsgata har kanskje byens beste utsikt – mot Nidelven og Bakklandet. Foto: UD

6. juli i år kom ekteparet Bogdan og Claudia, han kokk, hun en av Romanias beste servitører, til Trondheim for å se på Havfruen-lokalene sammen med et annet par som også er involvert i restauranten Toujours. Da de reiste hjem en uke senere hadde de blitt enige med Aungjerdet om at de i høst skal flytte til Trondheim og fra 1.oktober drive Havfruen – nå under navnet «Havfruen by Toujours». Det ene ekteparet tar med seg tre barn til Norge.

Det er restaurantdrivere med internasjonal erfaring som står bak Toujours. Rumenerne har bl.a. jobbet i USA og på cruiseskip og snakker godt engelsk. I tillegg til de to ekteparene kommer også et team på fire ansatte fra Toujours i Iasi for å bistå under etableringen i Norge. Men Tone Klomsten, som en tid har vært daglig leder ved Havfruen vil fortsatt være involvert i restauranten, så gjestene vil fortsatt møte også norsktalende i restauranten.

-Var behov for fornyelse

-En overraskende og tøff satsning dette, Aungjerdet?

-Ja, du kan godt si at det er en tøff avgjørelse å gjøre dette med Havfruen. Men Havfruen slik den en gang var er «brukt opp», så hvorfor kan man ikke prøve noe helt nytt. Det blir en forsiktig åpning gjennom oktober, de ønsker å prøve seg frem. Og så vil de kjøre full meny slik de har den i Romania fra nyttår. Kokkene ved Toujours er allerede utrolig dyktige med fisk og sjømat, så når de får se hva de kan finne av ferske råvarer i Ravnkloa, tror jeg de kan lage brilliant sjømat. Menyen de har i dag er internasjonal og svært innholdsrik. Blant annet har de en løksuppe som fører tankene tilbake til Eriksen på Nordre. Den bruker de 14 timer på å lage!

Bjørn Olav Aungjerdet forteller at i tillegg til utfordringen med å starte noe nytt i Norge, så var lovnaden om at alle ansatte får norsk tarifflønn så attraktivt at mange ville bli med på det norske eventyret.

-Det er mye som må ordnes når du gjør et eksperiment som dette. Bogdan og Claudia ville også være med på å fornye designet i Havfruen-lokalene. Det blir nye vegger, farver og stoler. Restauranten skal bli bedre og bedre etter hvert som de får ting på plass. Men det må den også bli. Da kan dette blir magisk, mener Aungjerdet.