Heder til kokkeveteraner

Flere av Trondheims absolutte kokkeveteraner ble hedret med æresmedlemskap da Norske Kokkers Landsforening Trondheim feiret sitt 70-årsjubileum i Prins Olav Grill ved Royal Garden lørdag kveld. Foreningen ble stiftet 14. april 1953 under navnet Trondheim Kokkenes Mesterlaug, med sterke fagfolk som Rolf Svendsen og Magne Aakvik som pådrivere. Gjennom 70 år har lauget/foreningen vært en viktig pådriver for kokkefaget i Trondheim, men også på nasjonalt og nordisk plan. I dag er foreningen i Trondheim landets nest største i antall medlemmer, etter Bergen.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. mars 2023

Publikum i Trondheim vil huske Trondheim Kokkenes Mesterlaug som arrangør av mange store arrangementer i Trondheim opp gjennom årene, ikke minst det store matgildet i Munkegata under byens 1000-årsjubileum i 1997. Der dekket man opp et gedigent langbord og serverte mat med inspirasjon fra alle de ti hundreårene som hadde gått siden byens grunnleggelse i år 997. 2,5-3 tonn med råvarer gikk med for å beskrive trønderhovedstadens matvaner gjennom 1000 år og servere smaksprøver til 30 000 mennesker.

Også det årlige «Havets festbord», med sjømat presentert og servert i alle tenkelige varianter, har satt sine spor blant byens innbyggere. Høydepunktet var da man i 1993 kunne invitere 1200 festkledte gjester til historiens til da største sjømat-fest i i Nidarøhallen.

Det første Havets Festbord ble arrangert i 1969, som et lukket kokkeball for kollegaer og bekjente, et slags «nachspiel» for den første Fiskerimessa i Trondheim. Senere utviklet det såkalte kokkeballet seg til et svært så populært festbord som ble arrangert på forskjellige steder i byen, bl.a. i Handelsstanden, på Prinsen, Frimurerlogen, Britannia, Nidarøhallen, Royal Garden og i nyere tid, Pirsenteret og DNB-bygget på Solsiden.

Under 70-årsfestmiddagen lørdag fortalte nyvalgt styreleder Bjørn Erik Vangen at han gjerne vil «gjenopplive» Havets festbord igjen, etter flere års pause. Vangen hadde på årsmøtet tidligere på dagen overtatt styreledervervet etter Camilla Johansen som ble behørig takket av lørdag.

Fire av veteranene i den lokale kokkeforeningen ble utnevnt til æresmedlemmer lørdag kveld. Det var Gustav Olsen, Terje Moen, Morten Flenstad og Thor Erik Rosvold. I tillegg ble fire tidligere ærsmedlemmer også hentet frem og applaudert. Det var Roar Fredlund, Geir Rune Larsen, Svein Magnus Gjønvik, Geir Krogh Albertsen og Erik Møbius. Sistnevnte har nå rundet 50 år som medlem av Trondheim Kokkenes Mesterlaug/Norske Kokkers Landsforening Trondheim. Også Monica Jacobsen, NKL-æresmedlem, ble hedret.

Kokkelauget i Trondheim har lenge vært en pådriver for rekrutteringen til kokkefaget, og bidrar også med støtte til kokker som konkurrerer nasjonalt og internasjonalt. Lørdag benyttet de festmiddagen til å utdele Norske Kokkers Landsforenings hederstegn Cordon Bleu til den unge konkurransekokken Nils Flatmark, til daglig sous chef på Britannia. Flatmark er både vinner av NM i kokkekunst og innehaver av tittelen Årets grønne kokk (sammen med kokk Espen Laumann ved Le Bistro), samt at han er medlem av det norske kokkelandslaget som skal forsvare sitt gull i OL i februar 2024.

P.S. Også artikkelforfatteren ble hedret under festmiddagen lørdag, for som journalist å ha fulgt kokkeforeningen på nært hold gjennom flere tiår. Han var også forfatteren bak jubileumsboken «Håndverk, arbeide, kunst – 50 år med Trondheim Kokkenes Mesterlaug 1953-2003» som utkom i 2003.