“Hele” Burgund fra ett vinhus

Når familien har vinhuset sitt og vinmarker i selveste Vosne-Romanée, midt i hjertet av Burgunds berømte Côte d’Or, og du i tillegg har parseller i 35 forskjellige appellasjoner i en av verdens fremste vinregioner, så har du vunnet gull i livets lotteri. Vinene fra Domaine Mongeard-Mugneret dekker det meste av det Burgund har å by på.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. januar 2021

Ekteparet Vincent og Anne Mongeard er de lykkelige eierne av Domaine Mongeard-Mugneret, med adresse Rue de la Fontaine i landsbyen Vosne-Romanée. Nå er ti av vinene deres endelig tilgjengelig i Norge igjen.

Måtte steppe inn som 16-åring

Det finnes mange berømte Mugnerets i Vosne-Romanée. Edmée Mugneret var en av dem. Sammen med ektemannen Eugène Mongeard bygget hun opp familiens vinmarksareal, men solgte druer og ferdig vin til andre.

Da faren døde i 1945 måtte den 16 år gamle sønnen Jean lage vinen, som ble solgt på fat til Baron le Roy, Marquis d’Angerville og Henri Gouges. Sistnevnte oppmuntrert Jean Mongeard til å tappe vin under eget navn, og slik ble grunnlaget for eiendommen som i dag er kjent som Domaine Mongeard-Mugneret lagt.

Sønnen Vincent begynte å jobbe sammen med sin far Jean i 1975, og fikk bl.a. gjennomført at de i det store og hele, med få unntak, skulle tappe vinene uten filtrering. Jean Mongeard pensjonerte seg i 1995, og etter det har dagens eier og vinmaker, Vincent Mongeard, ført vinhuset opp i de øverste Burgund-divisjoner. Han er kjent som en lidenskapelig pinot noir-elsker.

Vin fra 35 appellasjoner, men begrenset volum

Med 30 hektar vinmarker er Domaine Mongeard-Mugneret en forholdvis stor produsent i Burgund, der gjennomsnittsstørrelsen på eiendommene ligger på rundt 12 hektar. Men med disse 30 hektarene spredt på totalt 35 appellasjoner, blir det uansett ganske få flasker av hver vin.

Domaine Mongeard-Mugneret har vinmarker i 35 forskjellige appellasjoner i Burgund. Men uttaket av frukt er lite, og volumet på flaske begrenset. Foto: Mongeard-Mugneret

I tillegg begrenser Vinvent Mongeard utbyttet til kun 30 hektoliter per hektar for Grand Cru-viner og maks 40 hektoliter for 1er Cru og Villages-viner. Pinot noir-vinplantene er i gjennomsnitt 50 år gamle.

I tillegg til parsellene han har i Vosne-Romanée, kan Vincent Mongeard høste druer i Clos de Vougeot, Richebourg, Grand Echezeaux og Echezeaux, for å ta de mest berømte appellasjonene. I tillegg har han vinmarksandeler i bl.a. Fixin og Nuits-St-Georges, og har i nyere tid handlet inn en rad eller to også i Beaune, Pernand-Vergelesses, Chambolle og Gevrey-Chambertin. Det må også nevnes at familien står bak det berømte hotellet Le Richebourg, som drives av datteren Lucie Mongeard.

Vinbønder siden 1620, åtte generasjoner med vin

De to familiene som er forent i Domaine Mongeard-Mugneret har vært involvert i dyrking av vindruer helt tilbake til 1620. Vin har en eller flere i familien laget gjennom åtte generasjoner. Det er skiftlige kilder på at en vinbonde ved navn Mongeard jobbet hos Domaine de la Romanée-Conti i 1786. Så det er litt av en familiearv som nå foredles videre.

Vincent Mongeard er opptatt av at alt arbeid i vinmarkene og på vingården er bærekraftig, og har parseller i Vosne-Romanée som er fullt og helt økologiske. I kjelleren har han en god miks av gamle og nye fat, på eik kjøpt fra Allier eller Nievre. Eikestavene tørker de selv, før fatene lages, med så finmasket eik som mulig.

-Kvalitet kommer gjennom å drive godt jordbruk, ta godt vare på vinplantene og når du vinifiserer, som bare skjer en gang hvert år, så må du huske på hva du har gjort riktig tidligere, og ta med deg det videre. Vi ønsker å lage burgundere som er klassiske i stilen, og med konsistent kvalitet, melder Vincent Mongeard.

-Alle lager vin på sin måte

Mens Anne Mongeard har svart dette på spørsmålet om hvordan det er mulig at kvaliteten på vinene fra samme vinmark ut fra hvem som lager vinene kan være forskjellig:

Vincent og Anne Mongeard ønsker velkommen til Domaine Mongeard-Mugneret i landsbyen Vosne-Romanée. Foto: Mongeard-Mugneret

-Du kan gi et stykke biff og noen gulerøtter til forskjellige kokker, så vil de alle garantert komme opp med noe som er deres eget. Slik er det også med vin. Utgangspunktet kan være det samme, men resultatet vil variere.

Her er syv av de ti vinene fra Domaine Mongeard-Mugneret som nå er tilgjengelig i Norge. De dyreste er det kun 60-80 flasker tilgjengelig av, de andre fra 120-200 flasker. Den rimeligste er det bedre tilgjengelighet på. Gevrey-Chambertin 2016 og Nuits-St-Georges 1er Cru Aux Boudots 2016 skifter snart årgang til 2017.

Domaine Mongeard-Mugneret Bourgogne Hautes Côtes de Nuits La Croix 2018
Rødvin
Frankrike, Burgund, Bourgogne Hautes Côtes de Nuits
Bestilling – nr. 12158501
Kr. 349,90, 0 -6 år
Saftig og ungdommelig frukt, mest syrlige bringebær og modne, søte jordbær, lette tanniner, hint av tre og krydder, litt bitre urter, pen syre.
Produsent: Domaine Mongeard-Mugneret
Importør: Better Wines

Domaine Mongeard-Mugneret Fixin 2017
Rødvin
Frankrike, Burgund, Fixin
Bestilling – nr. 12157801
Kr. 489,90, 0 – 9 år
Ganske rustikk og lukket. Fine bringebær-aromaer i kombinasjon med både røde og sorte kirsebær, litt tranebær og bjørnebær. Lett animalsk, bra med urter, integrerte tanniner, noe eik. Tåler nok noen års lagring.
Produsent: Domaine Mongeard-Mugneret
Importør: Better Wines

Domaine Mongeard-Mugneret Nuits-St-Georges «Les Plateaux» 2016
Frankrike, Burgund, Nuits-St-Georges
Bestilling – nr. 12158101
Kr. 699,90, 0 – 12 år
Strukturert, elegant og balansert vin. Hint av parfymert frukt, men mest røde og mørke bær, mot bringebær, kirsebær og solbær. Noe lakris, krydder, hengt kjøtt, tobakk og vanilje.
Produsent: Domaine Mongeard-Mugneret
Importør:           Better Wines

Domaine Mongeard-Mugneret Gevrey-Chambertin 2016
Rødvin
Frankrike, Burgund, Gevrey-Chambertin
Bestilling – nr. 12157701
Kr. 729,90, 0 – 12 år
Starter med stor saftighet, krystede røde kirsebær, så litt mørkere frukt, noe lett jordlig, nesten mot skogsbunn og sopp. Pen syre, krydder og fat.
Produsent: Domaine Mongeard-Mugneret
Importør: Better Wines

Domaine Mongeard-Mugneret Nuits-St-Georges 1er Cru Aux Boudots 2016
Rødvin
Frankrike, Burgund, Nuits-St-Georges
Bestilling – nr. 12158201
Kr. 1149,90, 0 – 15 år
Her spiller hele orgelet opp! Dype, rene og komplekse aromaer, møke bør og sorte plommer, en aning modne jordbær, krydder, sjokolade, fioler, kjøtt og eik. Fine tanniner og solid lengde.
Produsent: Domaine Mongeard-Mugneret
Importør: Better Wines

Domaine Mongeard-Mugneret Echezeaux Grand Cru 2016
Rødvin
Frankrike, Burgund, Echezeaux
Bestilling – nr. 12157901
Kr. 1659,90, 5 – 20 år
Fra røde kirsebær til modne solbær, hint av lakris og mocca, solid dybde i midtpartiet, mye krydder (pepper og kanel), sedertre, trøffel og hengt kjøtt. Mrekbare tanniner, lang og mektig.
Produsent: Domaine Mongeard-Mugneret
Importør: Better Wines

Domaine Mongeard-Mugneret Grands-Echezeaux Grand Cru 2016
Rødvin
Frankrike, Burgund, Grands-Echezeaux
Bestilling – nr. 12158001
Kr. 2399,90, 5 – 30 år
Muskuløs, kompleks og stram vin. Mye mørk frukt her, mot mørke kirsebær og sorte plommer, med hint av bringebær og røde kirsebær. Tydelig fatpreg og tanniner, absolutt ikke i ferd med å åpne seg ennå. Innslag av sjokolade, røyk, vanilje, urter og krydder. Solid lengde og dybde. Kan man bruke et begrep som «svært lovende»?
Produsent: Domaine Mongeard-Mugneret
Importør: Better Wines