Hele Norges matmor er død

Ingrid Espelid Hovig døde tidlig fredag formiddag 3.august, 94 år gammel. Det bekrefter Gyldendal forlag overfor NRK.

Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen og ble i 1964 programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff i NRK. Hun ble landskjent som programleder for Fjernsynskjøkkenet som hun spilte inn 300 episoder av i perioden 1965 til 1998. «Alle» husker hennes to mest kjente replikker – «…og så har me juksa litt» og « og så treng me ein liten kvast persille».

Ingrid Espelid Hovig har også gitt ut over 50 kokebøker og vært en stor inspirasjon for de fleste som har valgt kokkeyrket i Norge.

Ifølge Wikipedia vokste Hovig opp på Kleppestø på Askøy og var elev ved Bergen katedralskole fra 1938. Hun tok eksamen ved Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk i 1950 og arbeidet deretter som hustellærer og var tilknyttet Opplysningskontoret for fisk. Hun var gift med arkitekten Jan Inge Hovig. Hun var søster til Venstre-politikeren Mons Espelid. Broren Halldor Espelid ble henrettet etter rømning fra Stalag Luft III under andre verdenskrig. I 1968–69 deltok hun i Fredskorpset i Uganda.[3]

Tidlig på 1960-tallet ble hun programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff i NRK. Best kjent er Ingrid Espelid Hovig som programleder for Fjernsynskjøkkenet fra 1964 til 1996, ofte i tospann med ernæringsekspert Kaare Norum.

Hovig ga ut sin første kokebok i 1967, «Ingrid Espelid ber til bords» (Det Norske Samlaget). Den inneholdt oppskrifter fra Fjernsynskjøkkenet. Siden har hun skrevet og bidratt til over femti kokebøker.

Hovig var et av de aller første TV-ansiktene i Norge. Hun opptrådte på NRK allerede i 1956 da de kun hadde prøvesendinger: Torsdag 22. mars 1956 tilberedte Hovig «Sild og silderetter» for seerne.

Hovig har mottatt en rekke priser i Norge og internasjonalt for sitt arbeid med mat og ernæring, og ble i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 1986 fikk hun Kringkastingsprisen og i 1999 ble hun tildelt Gullrutens hederspris for sin mangeårige karriere. Hun var gift med arkitekten Jan Inge Hovig som døde i 1977.

.