Henter opp gull fra Weinert-kjellerne

Få vinprodusenter, om noen, har en større samling av eldre viner liggende på fat og flasker for en fremtidig lansering enn det argentinske vinhuset Bodega y Cavas de Weinert. Da er det en Guds lykke at Iduna Weinert klarte å redde disse vinskattene fra det hun betegner som en «gangster». Han kom inn på eiersiden i vinfirmaet da Idunas far, Bernardo Weinert, som 85-åring begynte å trappe ned, og hadde kun som mål å selge ut all vinen i bulk, ta gevinsten og så slå firmaet konkurs. Men Iduna tok kampen, vant over «gangsteren», og er nå klar for å sende eldre godbiter fra Weinert-kjelleren ut på markedet.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. juni 2022

Jeg møter Iduna i Oslo noen dager etter at hun har avsluttet et besøk på den store vinmessen ProWein i Düsseldorf. Med seg har hun sin nye partner i firmaet, finansmannen Antonino Virzi. Sammen med Weinerts sveitsiske vinmaker Hubert Weber, allerede en liten legende, har de et klart mål om å bringe Weinert tilbake der vinhuset hører, blant de aller, aller beste. De ønsker rett og slett å befeste Weinerts posisjon som et vinhus den internasjonale vinverdenen igjen rangerer svært høyt. I bagasjen har de to tatt med seg et utvalg eldre viner for å vise både hva Weinerts viner tåler av lagring, og hva som kan komme på markedet i årene fremover.

Eldre viner – fordelaktige priser

Egentlig er vi her i Norge allerede blant de heldige i Weinert-lotteriet, for den norske importøren av Weinerts viner har over tid hentet hjem mange eldre perler, til meget fordelaktige priser. Akkurat nå selger Momentum Wines f.eks. Weinert Malbec 2012 på magnumflaske til den latterlige lave prisen av kr. 359,90. Det må vel være Polets aller beste rødvinskjøp for tiden? På vanlig flaske koster den kr. 249,90, ikke en gang det er en «normal» pris for en ti år gammel kvalitetsvin. Rimelig er det i hvert fall!

Fra Iduna Weinerts vinkiste, som hun pakker opp for oss i Oslo, henter hun frem ni årganger av Cavas de Weinert Gran Vino, flaggskipet i Weinert-kolleksjonen, sammen med de spesielle Estrella-utgavene, spesielle fat fra helt spesielle årganger. Årgangene Iduna har tatt med av Gran Vino er 1977, 1983, 1994, 1997, 2004, 2006, 2007, 2009 og 2011! Og faktisk skinner noen av de eldste aller best, så bedre bevis på lagringskapasiteten til Weinert-vinene kan vi ikke få.

Iduna Weinert hadde med seg en strålende samling eldre Weinert-viner da hun nylig besøkte Norge. VinPuls fikk bl.a. smake Cavas de Weinert tilbake til første årgang i 1977. I november lanserer den norske importøren denne årgangen samt også de åtte andre Gran Vino-vinene på Vinmonopolet. Men det blir kun 6-12 flasker av hver vin! Foto. UD

Magisk 1977-årgang

1977 er helt vidunderlig, magisk er vel det korrekte ordet. Lys rød med lett brunkant, herlig liten syresnert, smak av søtlig tørket frukt, hengt kjøtt, tobakk, hostesaft og krydder. Besnærende lengde. 1983 er mer mot plommer og svisker, fastere og strammere, med fin syre også her, og tydelige tegn av solmodne solbær, sigarkasse og krydder. Mens 1994 fremstår bløtere og rundere, mer moden frukt, mer treverk, igjen fin syrefriskhet og masse søtlige kryddertone. I likhet med de neste årgangene vi smaker har den fortsatt lang levetid foran seg. 1997 er ungdommelig og tett, 2004 generøs, frisk, litt rustikk, aromatisk, mens 2006 er den mest imponerende av vinene fra 2000-tallet. Wow, tenkte jeg da den ble skjenket. Hva kan denne bli til med tiden? Noe stort, er nok svaret.

Trøsten for dere alle som bare må lese om denne unike smakingen får være at det kan bli mulig å få tilgang på flere av disse årgangsvinene i tiden fremover. Samt at flere eldre Weinert-viner allerede er tilgjengelig på Vinmonopolet: som f.eks. Weinert Cabernet Sauvignon 2011 (kr. 249,90), Cavas de Weinert Gran Vino 2011 (kr. 300,00) og Weinert Merlot 2015 (kr. 249,90).

Fikk hjelp av Émile Peynaud

Bodega y Cavas de Weinert er et familiefirma som ble startet av brasilianske Bernardo Weinert i 1975, da han kjøpte et nedlagt tidligere «spansk» vinhus, etablert i Mendoza allerede i 1890. Fra dag en hadde han et ønske om å lage vin i «Bordeaux-stil», og han hentet ekspertise hos en av de fremste ønologer i Frankrike, Émile Peynaud, ofte benevnt «the forefather of modern oenology», født i Madiran i 1912. Peynaud fikk i oppdrag, sammen med en av Argentinas mest renommerte vinmakere på denne tiden, Don Raul de Mota, oppgaven med å sette sammen «Weinert-blenden». Slik ble den første Cavas de Weinert Gran Vino skapt i 1977, med 60% cabernet sauvignon, 30% malbec og 10% merlot. Vinen feirer altså 45-årjubileum i år, og det er imponerende at første årgang smaker så bra som den gjør. De fant tydeligvis superblenden fra dag én.

Don Bernardo Weinert der han trivdes alle best, i vinkjelleren hvor gamle viner lå på gamle fant og ventet på flasketapping, ny lagring og så lansering.

-Vi har protokoll på denne aller første årgangen, at dette var blenden. Så vet vi ikke helt om Don Raul justerte noe på den underveis, men det er i så fall lite fra år til år. Drueblenden har vist seg å være optimal. Det sies at denne vinen «gjenoppbygger» seg selv hele tiden, for hvis en av druene er på vei ned, så tar de andre over og holder vinen oppe. Cavas de Weinert Gran Vino får 3-4 år på fat, resten av tiden lagres den på flasker som hentes opp og etiketteres først når de skal lanseres, forteller Iduna Weinert.

Beholdt flasker for studier og for bibliotek

-Fra starten av har det handlet om respekt for hver enkelt drue i blenden. De plukkes på helt optimalt tidspunkt og vinifiseres hver for seg, også når de kommer fra forskjellige vinmarker. Og grunnen til at vi har så mange årganger liggende i kjelleren er at Don Raul beholdt flasker fordi han ville studere hvordan vinen utviklet seg. Mens min far i tillegg la unna 200-600 flasker for å bygge opp et bibliotek. Nesten alle årgangene våre er derfor tilgjengelige for spesielle lanseringer. Vi sjekker korkene og fyllingen på flaskene jevnlig, sier Iduna.

Don Raul de Mota holdt det gående til 1996, da sveitiske Hubert Weber ankom Mendoza og Weinert. Han hadde smakt Cavas de Weinert Gran Vino hjemme i Sveits og blitt helfrelst, så da han skulle ut i praksisperiode etter ønologistudiene, valgte han å be om å få komme til nettopp Weinert.

Språkmektige Hubert ankom Argentina med fem språk under vesten, men ikke spansk. I dag er han godt etablert i Mendoza med argentinsk kone og barn. For etter at han hadde vært bare ett år i Argentina fikk han hovedansvaret hos Weinert da Don Raul pensjonerte seg. Fra 1997 er det Hubert som har hatt ansvaret for Weinert-vinene. I løpet av sine første 45 år har vinhuset Bodega y Cavas de Weinert faktisk bare hatt disse to vinmakerne, Don Raul de Mota og Hubert Webert. Det sier mye om tradisjoner og langsiktighet, om viljen til å holde på det som funger, det også!

Brukte vinhuset for å vise seg frem i kjendispressen

Dagens winemaker hos Bodega y Cavas de Weinert er sveitiske Hubert Weber, som kom dit som “lærling” under Don Raul de la Mota i 1996, og so m tok over hobvedansvaret året etter. Hans første Gran Vino var blendingen av 1994-årgangen.

Nettopp derfor var det så viktig at Iduna Weinert og Antonino Virzi seiret i kampen om Bodega y Cavas de Weinert. Bernardo Weinert hadde blitt 85 år gammel da han gikk i kompaniskap med finansielle investorer som kort tid etter satte i gang et skikkelig råkjør. De hadde verken peiling på kvalitetsvin eller interesse for å bygge Weinert videre.

Det fortelles at lederen blant dem datet datteren til ex-presidenten, og at det for henne var viktig å si i intervjuer med skandalepressen at hun var sammen med en kjæreste som var vinprodusent, at han eide et eget vinhus. Akkurat det dro faktisk ut prosessen han hadde satt i gang med å avvikle Weinert. Han kunne ikke gjøre det så lenge pressen ville ha bilder av dem mens de holdt mottakelser på vinhuset.

-Jeg hadde på ett tidspunkt flyttet tilbake til Brasil og hadde min egen jobbkarriere der. For å være helt ærlig så hadde jeg kommet litt på kant med pappa, slik at jeg ikke så for meg at jeg skulle tilbake til vinindustrien. Også mine to brødre var ute av bildet. Men lidenskapen min for vin var ikke slukket, så da jeg ble oppfordret av bl.a. min norske importør om å dra tilbake til Mendoza for å «redde» Weinert, tok jeg utfordringen, forteller Iduna Weinert.

Økonomen Antonio Virez så også potensialet, og de to startet sammen arbeidet med å vinne tilbake markedet og skape organisk vekst for Weinert igjen. De siste to årene har de bygget om infrastrukturen ved anlegget, ominnredet kjellerne og brakt bygningen fra 1890 opp til en mer moderne standard. Stolt forteller Iduna Weinert at hun i løpet av Europa-oppholdet denne gangen også har handlet inn 230 eikefat fra en topprodusent i Italia. Hun mener virkelig alvor med sitt engasjement i Weinert.

Henter gamle Weinert-viner til Norge i november

Vi har utvilsomt mye å se frem til når det gjelder både gamle og nye viner fra Bodega y Cavas de Weinert fremover. Og Petter Wulff hos importøren Momentum Wines lover at alle de ni årgangene som Iduna Weinert lot noen utvalgte vinjournalister få smake skal bli tilgjengelig for publikum på novemberslippet, også 1977-årgangen. Det blir et begrenset volum, naturligvis, fra 6-12 flasker av hver årgang. Prisene vil ligge fra 900 til ca 5000 kroner per flaske.

Dette er vinene som er tilgjengelig fra Weinert i Norge i dag:

Pedro del Castillo Red Blend 2021, varenr. 111512001, kr. 124,90
Pedro del Castillo Red Blend BiB, varenr. 11151206, kr. 409,90

Carrascal Chardonnay 2020, varenr. 11474201, kr. 134,90
Carrascal 2019, varenr. 3240401, kr. 184,90 (blant Polets beste kjøp under 200 kroner!)

Weinert Cabernet Sauvignon 2011, varenr. 2144201, kr. 249,90
Weinert Malbec 2012, varenr. 4304201, kr. 249,90
Weinert Malbec Magnum 2012, varenr. 9494305, kr. 359,90
Cavas de Weinert Gran Vino 2011, varenr. 9494401, kr. 300,00
Weinert Merlot 2015, varenr. 5700201, kr. 249,90