Igjen blir det mulig for reisende med Hurtigruten å smake på «Havets bobler», en musserende vin som har vært lagret på havets bunn utenfor kysten av Nord-Norge. For er drøyt år siden lanserte Hurtigruten sin første musserende havvin, engelske Rathfinny Classic Cuvée 2018. Den hadde da vært lagret på 34 meters dyp utenfor Sandnessjøen i syv måneder. Nå er et nytt parti av samme vin hentet opp, 4500 flasker som har ligget åtte måneder på 34,10 meters dyp utenfor Bugøynes i Kirkenes, det nordligste stedet for havlagring noen gang. «Havets bobler» har blitt en stor suksess blant Hurtigrutens gjester, og fått internasjonal oppmerksomhet.
Av Ulf Dalheim, publisert 6. juli 2024
Ifølge Tani Gurra, Front of House & Beverage Director på Hurtigruten har de jobbet dedikert med mat- og drikkekonseptet «Norway’s Coastal Kitchen» i et tiår. De har som ambisjon at så mye som mulig av maten og drikken skal være kortreist og norskprodusert.
-Enkelte ting på menyen, som vin, er det imidlertid ikke mulig å produsere i Norge i stor skala, og det var derfor vi kom opp med konseptet «Havets bobler» – for å kunne gi et norsk og i særdeleshet nordnorsk særpreg på vinen. Selv om selve metoden ikke er helt ny, er det første gang noen modner vin ved å bruke det arktiske havet som vinkjeller, forteller Tani Gurra.
Havets Bobler er en Rathfinny Classic Cuvée Brut i 2018-årgang, laget etter den tradisjonelle champagne-metoden, på håndhøstede druer av Champagne-druene pinot noir, pinot meunier og chardonnay.
Et begrenset antall flasker av denne vinen produseres for Hurtigruten av Rathfinny Wine Estate, en familiedrevet vingård som ligger i Sussex, England. Vingården, som ble grunnlagt i 2010 av ekteparet Mark og Sarah Driver, produserer svært gode musserende viner. Det milde klimaet, som preges av nærheten til havet, samt den krittrike jorden, gjør dette til et svært egnet sted for produksjon av musserende viner.
Lagret på dypet på 70 grader nord
Nå er det altså et nytt parti med musserende vin som har tilbrakt tid på havbunnen som er hentet opp. Denne gangen lå flaskene på havbunnen i åtte måneder. 4500 flasker har vært lagret på 34,10 meters dyp, 70 grader nord, utenfor Bugøynes i Kirkenes siden november i fjor. Aldri før har vin blitt modnet i havet så langt nord.
De 4500 flaskene er fordelt på 4200 flasker i standard volumstørrelse (0,75 l) og 300 flasker i magnum format (1,5 liter). De importeres til Norge av Haugen Gruppen.
-Det er alltid nervepirrende å være med på hevingen, først for å se om kassene er der, og deretter sjekke at flaskene er uskadet. Heldigvis ha det gått veldig bra, og jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Gurra.
Tanken er at lagring i kaldere hav med en temperatur på fem grader, høyere trykk og konstant mørke vil gi en helt særegen modning av vinen. Ved å lagre musserende vin på havets bunn under gunstige forhold har vi klart å skape en unik smaksopplevelse som skiller seg ut fra andre produkter på markedet.
Senker ned 5000 nye flasker i september
-Da det første partiet ble hentet opp fra Helgelandskysten i 2023, var internasjonale medier fra seg av begeistring, og tilbakemeldingen fra gjestene har vært formidabel. Innovasjon og kreativitet er nøkkelen til å lykkes i bransjen vår, og vi skal fortsette å utforske nye og spennende måter å skape unike produkter på, opplyser Tani Gurra.
I september skal selskapet igjen senke ned et nytt parti med Havets bobler, denne gangen hele 5000 flasker på en ny, hemmelig destinasjon langs kysten.