Her er 71 nye godbiter i Polets basisutvalg

Vinmonopolet lanserte i begynnelsen av november et stort anlagt nyhetsslipp hvor mange av produktene pekte mot mat vi spiser og koser oss med i mørketiden og rundt jul og nyttår. Musserende viner fra Frankrike, England og Australia, saftige røde viner til julemat, dessertviner fra Østerrike, Canada, Sør-Afrika og Italia. Samt tre hvite 10 Year Old White Port fra Portugal. Pluss dessuten på med Tenerife-viner, grüner veltliner fra Wachau og viner på chenin blanc-druen høstet i Loire og Sør-Afrika, så har du en av de mest varierte nyhetslanseringene på mange år. VinPuls har omtale og vurderinger av dem alle.

Av Ulf Dalheim, publisert 16. november 2022

Noen ganger må man bare berømme Vinmonopolets produktansvarlige for både å treffe planken og å hoppe høyt når det kommer til lansering av nye produkter i basisutvalget, altså varer som skal inn i hyllene i de fleste av de over 300 butikkene som nå selger vin rundt om i Norge. Novemberslippet 2022 er en slik anledning. Her både utvides sortimentet betydelig med viner fra nye områder, samt at man plusser på i kategorier som kanskje har vært litt underrepresentert.

Litt for mange partivarer?

Nå skal det sies at man bruker partiutvalget, altså produkter som kjøpes inn i begrenset kvanta, litt mer enn ønskelig. Det betyr både at produktene er tilgjengelig bare i utvalgte butikker, og at de blir borte igjen når innkjøpt volum er solgt ut. For den “vanlige” kunde av Vinmonopolet er det derfor produkter som lanseres i basisutvalget som er mest interessante. De skal man kunne finne i hyllene i de fleste butikkene.

Så forstår vi godt at partiutvalget brukes for viner som det er vanskelig å få et større volum av til Norge. Men altså, er det nå for mange partilanseringer i de vanlige nyhetsslippene? Vinmonopolet har jo også sine jevnlige spesiallanseringer for mange av de samme varene.

Av 111 nye produkter totalt i novemberslippet er det 48 basislistinger, 41 partinyheter og 22 produkter som de private importørene selv har meldt opp til testlansering. Det er produkter som får en begrenset salgsperiode og som kun videreføres hvis de selger mer enn produkter som allerede er listeført innen samme prissegment.

Høstlige vinmarker i Østerrike, hvor Vinmonopolet har hentet gode grüner veltliner-viner til sitt novemberslipp. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Mange hvite nyheter også i november

Det har ikke vært normalt at hvite viner utgjør nærmere 35 prosent av vinene som lanseres i “rødvins-måneden” november. Men det er en viss logikk bak mange av hvitvinene denne gangen, for dette er viner som er svært matvennlige. Viner på den østerrikske “nasjonaldruen” grüner veltliner er på full fremmarsj også her hjemme, denne gangen kommer et knippe viner under betegnelsene Federspiel og Smaragd fra Wachau. Vinene fra Wachau klassifiseres etter alkoholnivå, ikke sukkermengde ved innhøsting som er vanlig ellers i Østerrike (og Tyskland). Steinfeder kalles viner med opp til 11,5 % alkoholstyrke, Federspiel er betegnelsen for viner mellom 11,5 og 12,5%, mens viner over 12,5% kalles Smaragd.

De andre hvitvinene som absolutt må kalles matviner, er laget på chenin blanc-druer fra Loire, hvor de har sin opprinnelse, og Sør-Afrika som er blitt de moderne chenin blanc-ekspertene. Flere av vinene er noen skikkelige lekkerbiskener.

Bredt utvalg av spennende søte viner

Blant de røde er det spennende nyheter fra Kanariøyene (=Tenerife), samt at Vinmonopolet plusser på en allerede rikholdig portefølje av pinot noir-viner, denne gangen både franske, amerikanske og new zealandske.

Nevnes må også en god bredde av dessertviner, godt egne både til juleknask og desserter. Beerenauslese fra Østerrike, Ice Wine fra Canada, Vin Santo fra Toscana/Italia og ikke minst to Constantia-viner fra Sør-Afrika kommer inn i basisutvalget. Blant dem den berømte Vin de Constance som Napoleon i sin tid hadde blant sine favoritter. Tre hvite portviner, 10 Years Old, komplementerer et meget bredt utvalg innen søte viner denne gangen. Absolutt cred til Polet!

De 111 nyhetene på Vinmonopolet i november omfatter, viner, akevitt, whisky, spansk brandy, øl og alkoholfrie produkter. VinPuls bringer deg her omtale og vurderinger av 71 nye viner:

Her er noen av novembervinene som har fått terningkast 6 av VinPuls og som nå er å finne som nyheter i basisutvalget, dvs. at de skal være på plass i de fleste polbutikker med respekt for seg selv og kundene sine.

Hvite viner

Avondale Anima Chenin Blanc 2020
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Paarl
Basis – nr. 14793901
249,90, 0 – 4 år
Økologisk sertifisert. Gjæring både på store franske fat og i amforaer/kvevri. 12 måneder på bunnfall. Leskende, fruktig stil, fin syrlighet.Smak av eple og fersken, hint av anis, kamfer, nøtter og fat.
Produsent: Avondale
Importør: Palmer Wine

Le P’tit Paysan Jacks Hill Chardonnay 2020
Hvitvin
USA, California, Monterey
Parti – nr. 14585701
265,00, 0 – 6 år
Delikat duft, med innslag av moden frukt, blomster og fat. Rik, smøraktig undertone, lett urtepreg, innslag av melon, lime, moden tropefrukt, krydder og nøtter, hint av fat.
Produsent: I. Brand & Family
Importør: Vinarius

Inniskillin Riesling Icewine Reserve 2019
Hvitvin
Canada, Ontario, Niagara
Parti – nr. 14881502
359,90, 0 – 15 år
Inniskillin er “verdensberømt” for sin icewine, lenge på druen vidal. Her er en versjon på riesling, som blir enda mer europeisk i stil. Intens, fet, konsentrert. Så mye som 244 gr/l restsødme, så dette er skikkelige søtsaker. Her er både aprikos, syltet eplemarmelade, appelsin og honning. Hint av rosiner, urter og krydder, lett floral, solid lengde.
Produsent: Inniskillin Wines
Importør: Strøm

Tegernseerhof Ried Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd 2019
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Basis – nr. 14877801
360,00, 0 – 4 år
Imponerende, smaksrik og lang gründer. Fin fedme, smak av modne epler, aprikos, sitron og lime og fersken. Innslag av nøtter, pepper og honning.
Produsent: Weingut Tegernseerhof
Importør: Moestue Grape Selections

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2011
Hvitvin
Italia, Toscana, Santo Chianti Classico
Basis – nr. 6390802
369,90, 0 – 20 år
Fantastisk å få denne i basisutvalget! Vin Santo er bare sååå godt, hvis man liker søte viner. Smak av søte druer, rosiner, aprikosmog søte sitroner. Innslag av marsipan, honning, fatvanillin og karamell. Solid lengde.
Produsent: Fèlsina
Importør: Good Beverage

Vin de Constance 2018
Hvitvin
Sør-Afrika
Parti – nr. 14831902
589,00, 0 – 25 år
Dessertvin som kjennere har elsket siden Napoleons tid (var visst hans favoritt, også!). På muscat frontignan-druer. Intens, smakfull vin med aromaer mot fersken, litchie, aprikos, honning og vanilje. Innslag av mandler, saltkaramell, søt sistron, sopp og fat.
Produsent: Klein Constantia Estate
Importør: Moestue Grape Selections

Zantho Beerensauslese 2018
Hvitvin
Østerrike, Burgenland,
Basis – nr. 4944502
149,90, 0 – 10 år
Rimelig, pent priset dessertvin du garantert har sett på restaurantlister. På druen scheurebe, modnet uten fatbruk, som gir en fin, lett friskhet oppe i all sødmen (158,9 gr/l). Smak av søte frukter, aprikos, rosiner og honning. Hint mot sopp og marsipan, lett blomsterpreg.
Produsent: Zantho
Importør: Symposium Wines

Selbach Riesling Feinherb 2021
Hvitvin
Tyskland, Mosel, Saar
Basis – nr. 14803501
163,80, 0 – 3 år
Halvtørr riesling (11,4 gr/l sukker) med flott syre som balanserer syre/sødme fint. Smak av epler og tropisk frukt, innslag av urter, nøtter, blomster og mineraler.
Produsent: J. & H. Selbach
Importør: Moestue Grape Selections

Domaine Wachau Grüner Veltliner Federspiel Loiben 2021
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Basis – nr. 14825001
169,90, 0 – 4 år
Pent priset, godt laget grüner veltliner. Frisk syre, mineralsk, noe sutrus, tropisk frukt, epler, samt lett pepperpreg. Innslag av urter og krydder og noe floralt.
Produsent: Domaine Wachau
Importør: Best Cellars

District 7 Chardonnay 2020
Hvitvin
USA, California, Monterey
Basis – nr. 14585201
174,80, 0 – 5 år
Rik, lett sødmefull amerikanske chardonnay. Mest lagring på stålfat, men 35% har åtte måneder på amerikansk og fransk eik. Smak av moden tropisk frukt, gule epler, fersken, nøtter, smør, krydder og fat.
Produsent: Scheid
Importør: Hand Picked Wines

Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel 2021
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Basis – nr. 14878801
205,00, 0 – 4 år
Konsentrert, rik grüner med mest moden tropisk frukt, men også eple, lime og grape. Kryddertone mot hvitpepper, god syrefriskhet, hint av blomster og mineraler.
Produsent: Weingut Tegernseerhof
Importør: Moestue Grape Selections

Kracher Beerenauslese Cuvée 2018
Hvitvin
Østerrike, Burgenland,
Parti – nr. 4473002
205,90, 0 – 10 år
Kan godt bli julens søtvin, dette. Lett, delikat druepreg koblet med tørket frukt mot aprikos og rosiner. Innslag av fersken, mange, søte sitroner, appelsinmarmelade og honning. Bra fedme, fine kryddertoner.
Produsent: Alois Kracher
Importør: Vinarius

Kleine Zalze Vintner’s Choice Chenin Blanc 2021
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Basis – nr. 14832201
237,80, 0 – 5 år
Sør-Afrika leverer virkelig på chenin blanc. Denne er spontangjøret på fat, og gitt åtte måneder på fransk eik. Saftig, juicy stil, leskende, men fast og strukturert. Fin syre, sitrus, grape, grønne epler og blomster. Innslag av kvede, nøtter og fat.
Produsent: Kleine Zalze
Importør: Exciting Wines

Knorhoek Chenin Blanc 2020
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Simonsberg-Stellenbosch
Basis – nr. 14558101
249,90, 0 – 4 år
Smaksrik, fyldig men også leskende chenin blanc-vin. Modne tropiske frukter, sitrus mot grape og sitron, noe epler, plommer og kvede. Lett kryddertone, noe urter og nøtter. Fatpreg fra at 75% av mosten har vært fermenert på franske fat.
Produsent: Knorhoek
Importør: Concealed Wines

Ten Minutes by Tractor 10X Pinot Gris 2021
Hvitvin
Australia, Victoria, Mornington Peninsula
Basis – nr. 14586601
265,00, 0 – 5 år
Rik, ren frukt, bra fylde, god mineralitet. Kremet, nesten litt lett mousse, innslag av epler, sitrus, nøtter og krydder.
Produsent: Ten Minutes by Tractor
Importør: Excellars

La Haya Blanco Seco 2020
Hvitvin
Spania, Kanariøyene, Valle de la Orotava
Basis – nr. 14794301
265,00, 0 – 3 år
Morsomt med spanske øyviner. 60 år gamle vinstokker, konsentrert frukt, mye blomster og urter på duft. Frisk stil, sjø og vulkansk jordsmonn merkes. Frukt med stor modenhet, nesten marmeladepreg. Eple og sitrusfrukt, nøtter og krydder. Laget på palomino-druer.
Produsent: Bodega La Haya
Importør: Selected Wine Partners

Ried Kollmütz Weissenkirchen Grüner Veltliner Smaragd 2020
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Parti – nr. 14835401
278,80, 0 – 3 år
Avdempet fruktpreg på nese, noe moden tropisk frukt, lett peppertone, hint av urter. Innslag av stikkelsbær, epler, grønne urter, krydder og mineraler.
Produsent: Toa Gmbh
Importør: Holst Wines

Bois-Brincon Le Clos des Cosses 2020
Hvitvin
Frankrike, Loire, Anjou
Basis – nr. 14832001
284,90, 0 – 4 år
Økologisk og biodynamisk produksjon. Tett, aromatisk, saftig stil, fin mineralitet. Fersken, blomster, modne epler og sitrusfrukt. Innslag av krydder, nøtter og fat.
Produsent: Chateau Bois Brincon
Importør: Blend Wines

Schwarz Grüner Veltliner Dürnsteiner Schreiberberg Smaragd 2019
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Wachau
Parti – nr. 14639201
399,00, 0 – 4 år
Klar lys gulgrønn farve. Leskende stil, avrundet frukt, innslag av urter og hvitpepper. Modne epler, sitrusfrukt, grønne urter og krydder. Kun lagret på ståltank.
Produsent: Weingut Schwarz
Importør: Concealed Wines

Groot Constantia Grand Constance 2017
Hvitvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Constantia
Parti – nr. 7746402
438,90, 0 – 12 år
Laget på muscat frontignan, med herlig sødme, fedme og nesten kremet preg. Masse søt tørket frukt, mest aprikos, fersken, appelsiner. Innslag av honning, nypesyltetøy, urter, krydder og fat.
Produsent: Groot Constantia
Importør: Winepartners Nordic

Cecilia Beretta Soave Classico 2019
Hvitvin
Italia, Veneto, Soave Classico
Test – nr. 5065001
179,90, 0 – 2 år
Moden frukt, avdempet og avrundet, noe frisk bærfrukt. Fersken, grape, epler og blomster i smaksuttrykket. Hint av mandler, mineraler og fat.
Produsent: Cecilia Beretta
Importør: Urban Wines

1000 Stories Chardonnay 2020
Hvitvin
USA, California
Test – nr. 12324201
179,90, 0 – 2 år
Hvitvin med inspirasjon fra akevitt og whisky. Lagret på både fransk og amerikansk eik, deretter (40%) videre på bourbonfat (!). Heldigvismikke for mye røykpreg, derimot smør, vanilje, moden fersken og tropiske frukter. Uvanlig? Ja!
Produsent: 1000 Stories Vineyard
Importør: Concha y Toro Norway AS

Blanco D Crater 2021
Hvitvin
Spania, Kanariøyene, Tacoronte-Acentejo
Parti – nr. 14795701
285,00, 0 – 4 år
Det lokale navnet på druen er listan, vi kjenner den fra sherryområet som palomino. Flott syre og mineralitet (sjø). Modne sitroner, steinfrukter, nøtter, urter og krydder. Hint av noe floralt.
Produsent: Bodegas Crater
Importør: Selected Wine Partners

Château de Targé Les Fresnettes 2020
Hvitvin
Frankrike, Loire, Saumur
Basis – nr. 14649701
299,90, 0 – 4 år
Intens, nesten litt “røff” stil. 100% chenin blanc. Lett vegetal, med grønne urter, smak av fersken, grape og epler. Noe krydder, nøtter og fat.
Produsent: Château de Targé
Importør: Concealed Wines

Musserende viner

Paul Berthelot Blanc de Noirs 1er Cru 2016
Musserende
Frankrike, Champagne, Montagne de Reims
Basis – nr. 14561501
428,90, 0 – 10 år
Pent utviklet, rik og intens champagne på 100% pinot meunier. Fem år på bunnfall, fortsatt ungdommelig, med dyp, saftig frukt. Smak av epler, sitrus og honning, innslag av brøddeig, sopp, krydder. Fin mineralitet. Fatgjæret basevin.
Produsent: Champagne Paul Berthelot
Importør: LaMarc Wines

Champagne Larnaudie-Hirault Premier Cru Blanc de Noirs Brut
Musserende
Frankrike, Champagne, Montagne de Reims
Parti – nr. 14831801
439,90, 0 – 6 år
Dette er value for money-champagne. 100% pinot noir, 50% fra 2017-årgangen, resten fra 2018. henholdsvis 18 og 20 måneder på store fat. Moden, fet stil, fine bobler, god lengde. Både gule epler og røde bærm hint av fat, kjeks, urter og krydder.
Produsent: Champagne Larnaudie-Hirault
Importør: House of Wine

Pierre Gimonnet Cuis 1er Cru Brut
Musserende
Frankrike, Champagne
Test – nr. 4004401
479,70, 0 – 5 år
Lette bobler, rund og aromatisk stil. Ganske stram og tett, noe kjeks og brøddeig, mineralsk. Innslag av friske epler og sitrusfrukt. 100% chardonnay.
Produsent: Pierre Gimonnet
Importør: Winetailor

Bluestone Blanc de Blanc 2018
Musserende
England
Parti – nr. 14824901
579,90, 0 – 6 år
Lys gul, fave, god rikhet i aromabildet, brødbakst, bitre urter, epler og sitrus. Innslag av sopp, sjømineraler, krydder og kjeks. 36 måneder på bunnfall.
Produsent: Hambledon
Importør: Hand Picked Wines

Tribaut Schloesser Vallée du Brunet Blanc de Chardonnay Extra Brut
Musserende
Frankrike Champagne
Parti – nr. 14832305
599,00, 0 – 6 år
Magnumflaske. Lys flaske, klar lys farve på innholdet også. Delikat, avrundet fruktig duft. Smak av epler. Sitrus, tropisk frukt (ananas, fersken), lette fine bobler, kremet, innslag av kjeks og bakverk, mineraler og urter. 36 måneder på bunnfall.
Produsent: Tribaut
Importør: Salud

Bernard Lonclas Blanc de Blancs Extra Brut
Musserende
Frankrike, Champagne, Côtes des Blanc
Basis – nr. 14612805
679,90, 0 – 8 år
Kommer på magnumflaske, hovedsakling 2018-base, nesten fire år på bunnfall. Vinhuset etablert i 1976. 25-40 år gamle vinstokker, 100% chardonnay. Frisk og saftig i uttrykket, godt avrundet, moden frukt. Lett kremet stil, smak av eple og grønne urter, noe sitrus. Onnslag av nøtter,kejsk og mineraler.
Produsent: Champagne Bernard Lonclas
Importør: Autentico

Corvezzo Prosecco
Musserende
Italia, Prosecco
Test – nr. 11674001
138,90, 0 – 1 år
Frisk, ikke for tørr og sukkertøy-aktig prosecco. Lette pære- og eplearomaer, sakftig, nesten myk stil. Økologisk laget, 100% glera-druer, noe blomster og drops, hint av urter.
Produsent: Corvezzo
Importør: Edstrøm Chris Wine

Sussurranti Durello Lessini
Musserende
Italia, Veneto, Lessini Durello
Test – nr. 10275201
150,00, 0 – 1 år
Blek gul farve, lette bobler. Laget på durella-druer etter charmat-metoden. Mye pære, epler og steinfrukter (grape og fersken). Innslag av nektariner, nøtter, blomster og urter. God friskhet, fin balanse sødme/syre.
Produsent: Urban Beverages
Importør: Craft Drinks

Philip Shaw Wines The Edinburg Palace
Musserende
Australia, New South Wales, Orange
Basis – nr. 14798801
229,00, 0 – 3 år
Fin syre, lett urtepreg, hint av eple og blomster. Noe krydder, kjeks og nøtter. God saftighet. 63% chardonnay, 37% pinot noir.
Produsent: Philip Shaw Wines
Importør: World Wines

Mauler Cuvée Blue Label Brut
Musserende
Sveits, Nauchâtel
Test – nr. 1929301
292,60, 0 – 3 år
Sveitsisk (!) musserende på druene chardonnay, chenin blanc og colombard. Lett kremet stil, frisk, bra smaksbredde med modne epler, pære og sitrusfrukt. Innslag av urter, brødbakst, nøtter og mineraler. Noe høyt priset, kanskje…
Produsent: Mauler & Cie SA
Importør: Bare Vin

Harrow & Hope Brut Blanc de Blancs Brut 2018
Musserende
England
Parti – nr. 13060701
485,00, 0 – 6 år
God bredde, fin syrefriskhet. Smak av epler, tropisk frukt, mineralske undertoner, noe kjeks og urter, lime og krydder. 40 måneder på bunnfall før degosjering.
Produsent: Harrow & Hope
Importør: Holst Wines

Portviner

Quevdo 10 YO White Porto
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Parti – nr. 14832801
299,90, 0 – 10 år
Lys karamellfarve, mørke aromaer, tydelig mandel og mandelkjerner, noe tørket frukt og marmelade, mer nøtter utover, både hassel og valnøtter. Innslag av aprikos, fersken, honning, krydder og fat.
Produsent: Vinhos Oscar Quevedo
Importør: Palmer Wine

Vista Alegre 10 YO White Porto
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Basis – nr. 14796202
249,50, 0 – 10 år
Nesten halvtørr hvit portvin (84 gr/l restsødme), lys karamellfarvet, intens frukt, rik. Smak av nøtter, mandler og mandelsteiner, rosiner, brent karamell, sitrus, fat, te og urter.
Produsent: Vallegre Vinhos do Porto S.A.
Importør: Holst Wines

Andresen 10 YO White Porto
Portvin
Portugal, Douro e Porto
Parti – nr. 5926802
249,80, 0 – 10 år
Hvit portvin er ikke på alles lepper, men du verden så godt det kan være. Her med lokalt brennevin tilsatt (aguardente). Smak av tørket frukt (aprikos, rosiner), noe appelsinmarmelade, sitron, nøtter, knekk, karamell og fat.
Produsent: J. H. Andresen Sucrs. Lda
Importør: Red & White

Røde bagviner

Barone Ricasoli Formulae 2020
Rød bagvin
Italia, Toscana
Test – nr. 4526806
469,90, Drikkes nå
3-liters bagvin. Klassisk toskansk rødvin. Mye friske kirsebær, urter, mandler og tørket frukt. Lett og saftig, noe fruktsødme (5,1 gr/l). Innslag av lakris, te og krydder.
Produsent: Barone Ricasoli
Importør: Bacchus Wines

Radici e Filari Piemonte Barbera 2021
Rød bagvin
Italia, Piemonte
Basis – nr. 14815806
519,90, Drikkes nå
Frisk, ren og saftig bag-barbera. Fin kunstertegnet innpakning, druer kun fra egne vinmarker. Syrlig rødbærfrukt, noe modne mørke bær, kirsebær og kjerner.
Produsent: Azienda Agricola Renato Buganza
Importør: Amka

Saam Pinotage 2021
Rød bagvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Paarl
Basis – nr. 14584301
129,70, Drikkes nå
Kommer på 1,5 liter pouch-forpakning. God saftighet og rene fruktaromaer, men litt daffere enn flaskeutgaven. Innslag av urter, krydder, plommer og syltet frukt.
Produsent: Saam Mountain Vineyards
Importør: Exciting Wines

Cantine di Ora Amicale Veneto Rosso 2019
Rød bagvin
Italia, Veneto
Test – nr. 5472406
529,90, Drikkes nå
3-liters bagvin. Noe fruktsødme i anslaget, moden kirsebær, litt rosiner og tørket frukt. Innslag av lakris, urter, skogsbunn, krydder og fat.
Produsent: Cantine di Ora
Importør: Mjodur

Røde viner

COS Frappato 2021
Rødvin
Italia, Sicilia, Terre Siciliane
Basis – nr. 5178901
259,80, 0 – 6 år
Umiddelbar og saftig, ren frukt. 100% frappato som både gir rødbærfrukt og blomsterpreg (roseblomst). Innslag av krydder, grønne urter,te og mineraler.
Produsent: Az. Agr. Cos
Importør: Non Dos

Domaine Decelle Chorey-Les-Beaune Les Poiriers 2020
Rødvin
Frankrike, Burgund, Chorey-lès-Beaune
Parti – nr. 14613701
365,00, 0 – 8 år
Herlig, delikat duft med blomster og modne frukter. Intens fruktighetbog sor saftighet også i glasset. Jordbær, bringebær og kirsebær ifullt monn. Innslag også av fat, krydder, blomster, urter. Burgundsk pinot på sitt mest sjarmerende.
Produsent: Dom. Decelle & Fils
Importør: Hans A. Flaaten

Emeritus Hallberg Ranch Pinot 2019
Rødvin
USA, California, Russian River Valley
Parti – nr. 14524301
388,90, 0 – 6 år
Intens mørk farve, rik og konsentrert ungdommelig frukt, masse røde og mørke bær over friske urter. Noe blomster, syltet frukt, kirsebær, sopp, krydder og fat. Lang og god avslutning.
Produsent: Emeritus Vineyards
Importør: LaMarc Wines AS

Peter Franus Merlot 2018
Rødvin
USA, California, Napa Valley
Basis – nr. 14584801
389,90, 0 – 10 år
Imponerende amerikansk merlot. Masse kraft, rik og sødmefull frukt, mest plommer og solbær, menn ogsåmskogsbær, som krekling. Fin kryddertone, noe fat, god lengde.
Produsent: Peter Franus Wine Company
Importør: Servco

De Wetshof Nature in Concert 2018
Rødvin
Sør-Afrika, Breede River Valley, Robertson
Test – nr. 9293701
429,00, 0 – 6 år
Konsentrert, fruktdrevet og intens sør-afrikansk pinot noir. Flott frukt og bærpreg, rene aromaer, noe jordbær, kirsebær, innslag av krydder og tørket frukt. Nensomt eiket.
Produsent: De Wetshof Estate
Importør: Vinhav Geir Skeie

Thomas Fogarty Santa Cruz Mountains Pinot Noir 2019
Rødvin
USA, California, Santa Cruz Mountains
Basis – nr. 14612601
499,90, 0 – 6 år
Estate-pinot fra et familiehus med historie tilbake til 1978. Naturgjær, noe helklasegjæring, høytliggende vinmarker. Solid frukt, fra jordbær og kirsebær til sorte plommer. Noemkrekling, fioler og grønne urter, hint av lakris og fat.
Produsent: Thomas Fogarty Winery
Importør: Winemarket

Pinha Ribeiro Santo 2020
Rødvin
Portugal, Dão
Test – nr. 12136801
137,90, 0 – 2 år
Rimelig vin, mye smak. Både røde og mørke bær, saftig og fruktig stil. Innslag av blåbær, bringebær, urter, lakris og paprika.
Produsent: Magnum Carlos Lucas Vinhos
Importør: Fine Brands

Domaine des Grands Rocs Juliénas Vieilles Vignes 2020
Rødvin
Frankrike, Burgund, Juliénas
Basis – nr. 14793801
185,00, 0 – 5 år
Ungdommelig, greit priset. Bløt, saftig og syrlig rødbærfrukt, mot rips og bringebær. Fast, innslag av mørke, modne bær (bjørnebær og krekling), grønne urter, mineraler, krydder.
Produsent: Domaine des Grands Rocs
Importør: Moestue Grape Selections

Seifried Old Coach Road Nelson Pinot Noir 2020
Rødvin
New Zealand, Nelson
Basis – nr. 843901
198,90, 0 – 4 år
Mye pinot noir for pengene her. “Tøff” i trynet (mye på duft), modne bærfrukter, fin kryddertone, hint av lakris og noe floralt. Litt syltet jordbær og bringebær, urter og fat.
Produsent: Seifried Estate
Importør: Einar A Engelstad

Sonnenmulde Blauer Zweigelt Alte Reben 2020
Rødvin
Østerrike, Burgenland, Neusiedlersee
Basis – nr. 14799001
199,90, 0 – 4 år
Leskende, med myke bærtoner, nesten bløt stil, men god friskhet bærer den godt. Blåskjær i farven, i tullegg til mørke kirsebær og plommer, kjenner d blåbær, lakris, pepper og paprika.
Produsent: Sonnenmulde
Importør: House of Wine

Ca’ Botta Valpolicella Superiore Alta 2019
Rødvin
Italia, Veneto, Valpolicella
Test – nr. 11277901
210,00, 0 – 4 år
Heftig, smaksrik Valpolicella. Druene er tørket 30 dager, og har hatt lagring på amerikanske fat. Noe tørket frukt, en del krydder, smak av modne kirsebær, med innslag av urter, rosiner, tobakk og fataromaer.
Produsent: Ca’Botta
Importør: Divinus

Trinity Hill Hawkes Bay Syrah 2020
Rødvin
New Zealand, Hawke’s Bay
Basis – nr. 10150201
217,50, 0 – 4 år
Litt Rhône-stil over denne. Saftige røde og mørke bær, lett kryddertone, noe syltetøypreg, god fruktmengde. Innslag av blomster (fioler), kamfer, lakris og fat.
Produsent: Trinity Hill
Importør: Exciting Wines

Zorzettig Schioppettino 2019
Rødvin
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Friuli Colli Orientali
Basis – nr. 14814801
219,80, 0 – 5 år
Bra trøkk i denne, på den lokaledruen schioppettino. Tørr stil, fruktig og krydret, moden rødbærfrukt, mot jordbær, kirsebær og bringebær. Innslag av krydder, lakris, blomster og ville urter.
Produsent: Az. Agr. Annalisa Zorzettig
Importør: Structure Wines

Fern Ridge Hawke’s Bay Syrah 2021
Rødvin
New Zealand, Hawke’s Bay, Havelock Hills
Basis – nr. 14786801
219,90, 0 – 4 år
Konsentrert, uttalt fruktighet mot bjørnebær, solbær og plommer. Innslag av krydder/pepper, lakris, kamfer, røyk og fat. Saftigf ogbstram avslutning.
Produsent: Haha Wine Company
Importør: Servco

Viñátigo Listán Negro 2021
Rødvin
Spania, Kanariøyene
Basis – nr. 14349801
239,90, 0 – 4 år
Rik, kraftfull og annerledes rødvin på druen listán negro, en lokal drue på Kanariøyene (og senere spredt til Sør-Amerika og USA). Fra gamle pre-phylloxera rotstokker. Noe opphold på franske fat. Stram, moden frukt, både røde og mørke bær, samt røde epler. Smak av sjømineraler, lakris, urter.
Produsent: Bodega Viñátigo
Importør: Heyday Wines

Quíquere Tinto 2021
Rødvin
Spania, Kanariøyene
Basis – nr. 14795201
239,90, 0 – 4 år
Spennende vin fra Kanariøyene, på den lokale druen listán negro, som du kan finne igjen sompais og criolla chica i Chile og Argentina, og mission i USA. Her fra høytliggende, eldre vinmarker. Konsentrert, klar frukt, god saftighet. Noe rødbærfrukt (jordbær og moreller), lett kokt bærpreg, hint av bjørnebær og plomme, mye krydder og urter.
Produsent: Bodega Grinfeld Mir
Importør: Selected Wine Partners

Sirch Schioppettino di Prepotto 2019
Rødvin
Italia, Friuli-Venezia Giuli, Friuli Colli Orientali-Prepotto
Basis – nr. 14832401
251,90, 0 – 5 år
Spenstig, fruktig vin med masse rødbærfrukt og urter i smaksuttrykket, samt fioler og pepper. Druen er schioppettino, først omtalt i 1282. Smak av skogsbær og modne kirsebær, urter, kamfer og blomster.
Produsent: Sirch SARL
Importør: Fondberg

Saam Pinotage 2021
Rødvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Paarl
Basis – nr. 14584306
259,80, 0 – 4 år
Pinotage er Sør-Afrikas “nasjonaldrue”, laget i 1925 som en krysning av pinot noir og cinsault. Rødbærfrukt-stilen fra pinot noir, krydder og tørket frukt og letthet fra cinsault. Litt syltet frukt, bjørnebær og plommer, hint av lakris, noe floralt. Urter og krydder også.
Produsent: Saam Mountain Vineyards
Importør: Exciting Wines

Rodney Strong Russian River Valley Pinot Noir 2019
Rødvin
USA, California, Russian River Valley
Basis – nr. 14835501
279,90, 0 – 6 år
Delikat , moden frukt, merkbart eikepreg, relativt bløt i stilen, med milde tanniner. Smak av rødbærfrukt, lakris, plommer, urter og krydder. God saftighet.
Produsent: Rodney Strong Vineyards
Importør: California House

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2019
Rødvin
Italia, Toscana, Vino Nobile Montepulciano
Test – nr. 3309301
295,00, 0 – 6 år
Intens, stor fruktighet, strukturert og tiltalende vin. Modne, mørke kirsebær, skogsbær, plommer og rosiner. Innslag av nype, tørket frukt, skogsbunn, fat og urter. God lengde. Laget på prignolo gentile (sangiovese-klone), colorino, canaiolo og merlot.
Produsent: Az. Agr. Poliziano
Importør: Fine Wines

Domaine Mia Mercurey Les Caudroyes 2019
Rødvin
Frankrike, Burgund, Mercurey
Basis – nr. 14793701
319,90, 0 – 7 år
Økologisk, til dels biodynamisk produksjon. Bløte tanniner, leskende, fokusert frukt. 12 måneder på fat. Moden rødbærfrut, lett syltetøypreg, hint av fat, noe urter og krydeer, god lengde.
Produsent: Domaine Mia
Importør: Winederful

Birichino Saint Georges Pinot Noir 2020
Rødvin
USA, California, Central Coast
Test – nr. 12352501
379,90, 0 – 6 år
Druer hentet fra fire ulike vinmarker. Ren, klassisk amerikansk pinot noir, men med tydelig burgundsk inspirasjon. Jordbær, bringebær, kirsebær og urter, noe appelsin, blomster og fat.
Produsent: Birichino
Importør: Social Wines

Eikendal Cabernet Sauvignon 2020
Rødvin
Sør-Afrika, Coastal Region, Stellenbosch
Test – nr. 5345001
380,00, 0 – 6 år
Smaksrik, intens og fruktig cabernet sauvignon. Søte, modne solbær, bjørnebær, plommer og fat. Noe lakris, tørket frukt, kaffe, sjokolade og fat.
Produsent: Eikendal Vineyards
Importør: Håbakk Vinimport

Rhys Alesia Santa Cruz Mountains Pinot Noir 2019
Rødvin
USA, California, Santa Cruz Mountains
Parti – nr. 10482301
499,00, 0 – 6 år
Delikat og fruktig amerikansk pinot noir. Modne bær og frukter, lett fatpreg, både røde (jordbær) og mørke bær (kirsebær og plommer), pen kryddertone. Innslag av lakris, urter, blomster.
Produsent: Rhys Vineyards
Importør: Tramontane AS

Manuka Bay Pinot Noir 2020
Rødvin
New Zealand, Nelson
Basis – nr. 14798501
147,90, 0 – 3 år
Ung, saftig, med moden, rød bærfrukt, lett fatpreg, en del urter. Nesten litt overtydelig, med innslag av syltetøy, fruktsødme, eukalyptus, blomster og lakris.
Produsent: World Wines
Importør: World Wines

Campo Viejo Reserva 2016
Rødvin
Spania, Rioja
Test – nr. 344401
149,90, 0 – 4 år
Klassisk, typeriktig (men litt kjedelig) Rioja. Rimelig priset. Tørket frukt, fatvanillin, jordbær og plommer, vanilje, tobakk og fat.
Produsent: Bodegas Campo Viejo
Importør: Pernod Ricard Norway

Fenocchio Langhe Nebbiolo 2019
Rødvin
Italia, Piemonte, Langhe
Test – nr. 8269301
189,90, 0 – 2 år
Saftig, frisk, lette tanniner. Modne røde bær, tørket frukt, lett floral, hint av nype, rosiner og te.
Produsent: Fenocchio
Importør: Vinuniq

Podere Poggio Scalette Chianti Classico 2021
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
Test – nr. 11398701
215,00, 0 – 4 år
Mye rødbærfrukt, kirsebær og kirsbærkjerner, urter og mørke skogsbær, noe lakris og kryddertoner.
Produsent: Podere Poggio Scalette
Importør: Terroir

La Prova Colpevole Nebbiolo 2019
Rødvin
Australia, South Australia, Adelaide Hills
Parti – nr. 14574201
349,90, 0 – 5 år
Nebbiolo fra Australia. Litt daff, mangler litt av stramheten og fylden vi får i Piemonte. Mer tørket frukt enn friske bær, men vi kjenner både kirsebær- og nypetoner. Og krydder, urter og blomster.
Produsent: La Prova
Importør: Jordon