Trondheim tok storeslem under mandagens kokkekonkurranser i Stavanger. Håvard Werland fra Speilsalen i Trondheim er “Årets kokk” i Norge 2023 og neste norske Bocuse d’Or-deltaker. Årets unge kokk ble Eli Anne Rosvold Sundset fra To Rom og Kjøkken i Trondheim. Werkland er nå Norges kandidat under Bocuse d’Or Europa 2024, som neste år arrangeres på hjemmebane i Trondheim i mars. Der kjemper kandidater fra de fleste europeiske land om billettene til Bocuse d’Ors verdensfinale i 2025. Ti av de 20 landene som konkurrerer i Trondheim går videre fra Europa-finalen.
Av Ulf Dalheim, publisert 18. september 2023
-Dette er verdens tøffeste uttak, mente mesterkokken Geir Skeie i forkant av finalen i Stavanger mandag. Han er en av Norges mest premierte konkurransekokker. Skeie vant NM i kokkekunst i 2003, ble “Årets kokk” i Norge i 2007, gikk til topps i Bocus d’Or Europa i 2008 og toppet det hele med å bli gullvinner i den internasjonale Bocuse d’Or-finalen i Lyon i 2009.
– Det norske uttaket til Bocuse d’Or omtales som et av verdens tøffeste uttak, og valg av lagkamerater er en svært viktig avgjørelse for kandidatene, sier Skeie som er styreleder i det norske Bocuse-akademiet.
– I Norge er vi i en privilegert situasjon, med mange gode kokker å velge blant. Og kandidatene har valgt noen av de beste medhjelperne for å hevde seg i løpet mot “Årets kokk” og deretter Bocuse d’Or, sier Skeie. Han oppfordret kokkene som ikke vant til å skifte statsborgerskap, for da ville de hatt muligheter til å delta i Lyon for mange andre land.
Allerede klokken 07.00 mandag startet konkurransen “Årets Unge Kokk 2023” i Stavanger konserthus. Så gikk det slag i slag utover dagen. Først med bedømming av “Årets ganefryd”, deretter konkurransen Årets Kokk 2022 fra kl.14.00. Vinneren ble offentliggjort, noe forsinket, nærmere kl. 22.30 mandag kveld.
Årets kokk-vinnerne
-Jeg har vært dommer i flere år, men jeg har aldri gitt så høye poengsummer, og aldri så like poeng til deltakerne. Skyhøyt nivå, sa Bent Stiansen under prisutdelingen.
Vinneren av “Årets kokk” og vår neste Bocuse d’Or-deltaker ble altså Håvard Werkland fra Kyrksæterøra. Han er i dag assisterende kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia. I årene 2015-2017 var han assistent til Christopher W. Davidsen, som jo som kjent endte opp med å vinne sølv i selveste Bodcus d’Or verdensfinale i Lyon. Med seg på vinnerlaget hadde Werkland Lisbeth Wollum Størvold som er kjøkkensjef ved Søstrene Karlsen. Hun var i sin tid sjef for nettopp Håvard da han var en ung fremadstormende kokk. En annen sterk trøndersk kokk på vei opp var commis, nemlig Leon Haarberg Nilsen. Han ble kåret til verdens beste commis i Lyon.
I et intervju før premieutdelingen fortalte Håvard Werkland at han aldri har problemer med å sove natten før viktige konkurranser. Da han var commis for Davidsen i Lyon klarte han endatil å forsove seg! Håvard røpet også at de hadde noe eget i smaken av årets konkurranserett som han håpet ville hjelpe han til topps.
Nr. 2 ble Aleksander Løkkeberg Vartdal (28 år) fra Oslo. Han er matfaglig konsulent og kreativ utvikler ved Thon Hotels.
Nr. 3 i Årets kokk- konkurransen ble Aron Espeland, soussjef ved Brasserie France. Premien var etstipend på 20 000 kroner.
Beste commis ble Melina Wang Brekke (25 år) fra Trondheim, deltaker i Team Solbakk. Hun hadde faktisk bursdag nettopp mandag, så det ble en fin feiring!
Bærekraftsprisen blant “Årets kokk”-kandidater gikk til Aron Espeland fra Bryne.
Prisen for mest originale bidrag, retten med størst wow-faktor, gikk til Håvard Werkland. Han hadde latt seg inspirere av bl.a. Nidarosdomen og Åge Aleksandersen.
Unge kokk-vinnerne
Vinner av Årets unge kokk ble Eli Anne Rosvold Sundset (23 år) fra Leksvik i Indre Fosen. Hun er til daglig kokk ved To Rom og Kjøkken i Trondheim. Hun hadde med seg et heltrøndersk team: med commis Ivar Follinglo Moe (19 år) fra Tyholt i Trondheim. Han er lærling ved Fagn. Coach for teamet var Andreas Sørlie Trøjgaard (28 år). født i Danmark, oppvokst i Trondheim. Han er i dag kjøkkensjef (og sjef for Eli Anne) ved To Rom og Kjøkken.
Nr. 2 ble Siriyaporn Rithisirikrerg med sitt Team Mymint. Hun er fra Strønsted i Vesterålen. Hun jobber ved Thon Hotel Svolvær/Lofoten.
Nr. 3 ble Petter Harbo Soma med Team PHS, 22 år, fra Sandnes, kokk ved Tango.
“Matsvinnprisen” blant årets unge kokker gikk til Team Mymint med Siriyaporn Rithisirikrerg fra Strønstad i Vesterålen.
Bærekraftsprisen blant Årets kokk gikk til Aron Espeland fra Bryne.
“Matsvinnprisen” blant årets unge kokker gikk til Team Mymint med Siriyaporn Rithisirikrerg i spissen. Beste commis ble Ivar Follinglo Moe fra Tyholt i Trondheim. Han deltok i Team Sundset. Begge de to vinnerne fikk 5000 kroner hver i utviklingsstipend.
Kandidatene i Årets kokk 2023
De fem teamene som deltok i konkurransen “Årets kokk 2023”:
Team Vartdal
Kandidat: Aleksander Løkkeberg Vartdal, 28 år, fra Oslo.
Arbeidssted: Matfaglig konsulent og kreativ utvikler Thon Hotels.
Commis: Johanna Magdeli Pettersson Utvær, 23 år, fra Barmen i Sogn og Fjordane.
Arbeidssted: Kokk hos Hot Shop.
Coach: Tim Alexander Ekblad, 31 år, fra Götaland.
Arbeidssted: Konsernkjøkkensjef R.E.N. Group.
Team Aron
Kandidat: Aron Espeland, 27 år, fra Bryne.
Arbeidssted: Sous-chef Brasserie France.
Commis: Trym Karlsen, 21 år, fra Sørumsand.
Arbeidssted: Kulinarisk Akademi.
Coach: Tonje Torvanger, 29 år, fra Sogndal.
Arbeidssted: Sous-chef på Statholdergaarden.
Team Solbakk
Kandidat: Håkon Solbakk, 31, fra Nærøysteine i Nord-Trøndelag.
Arbeidssted: Head chef på Speilsalen, Britannia Hotel.
Commis: Melina Wang Brekke, 25 år, fra Trondheim.
Arbeidssted: Kokk, Punk Royal, Stockholm.
Coach: Live Krangnes Edvardsen, 25 år fra Surnadal på Nordmøre.
Arbeidssted: Kjøkkensjef på Credo i Trondheim.
Team Werkland
Kandidat: Håvard Werkland, 29 år, fra Kyrksæterøra i Heim kommune.
Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef på Speilsalen i Trondheim.
Commis: Leon Haarberg Nilsen, 22 år, fra Trondheim.
Arbeidssted: Matfaglig konsulent for Thon Hotels.
Coach: Lisbeth Wollum Størvold, 42 år fra Oppdal/Sunndalen.
Arbeidssted: Kjøkkensjef hos Søstrene Karlsen i Trondheim.
Team Kvendseth
Kandidat: Runa Ailin Kvendseth, 26 år, fra Ekeberg i Oslo.
Arbeidsted: Sous-chef ved restaurant Söl i Stavanger.
Commis: Tonje Svee fra Trondheim, 22 år, fra Trondheim.
Arbeidssted: Kokk Credo i Trondheim.
Coach: Tony Allene, 25 år fra Arendal.
Arbeidssted: Kjøkkensjef Frantzén gruppen.
Dommerne for Årets Kokk:
Gjestedommere: Kari Innerå, Heidi Bjerkan og Régis Marcon
Dommere fra Akademiet: Eyvind Hellstrøm, Bent Stiansen, Lars Erik Underthun, Tom Victor Gausdal, Sven Erik Renaa, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes, Christopher W. Davidsen, Christian André Pettersen og Filip August Bendi.
Årets unge kokk 2023
De fire kandidatene til “Årets unge kokk 2023” var:
Team Sundset
Kandidat: Eli Anne Rosvold Sundset, 23 år, fra Leksvik i Indre Fosen.
Arbeidssted: Kokk, To Rom og Kjøkken.
Commis: Ivar Follinglo Moe, 19 år, fra Tyholt i Trondheim.
Arbeidssted: Lærling, Fagn.
Coach: Andreas Sørlie Trøjgaard, 28 år, født i Danmark, oppvokst i Trondheim.
Arbeidssted: Kjøkkensjef, To Rom og Kjøkken.
Team PHS
Kandidat: Petter Harbo Soma, 22 år, fra Sandnes.
Arbeidssted: Kokk, Tango.
Commis: Madelen Kvame, 18 år, oppvokst på Hjelmeland.
Arbeidssted: Lærling, Tango.
Coach: Even Sørum, 25 år, oppvokst i Valdres.
Arbeidssted: Sous-chef, Centropa.
Team Mymint
Kandidat: Siriyaporn Rithisirikrerg, 24 år, vokst opp på Strønstad i Vesterålen.
Arbeidssted: Kokk, Thon hotel Lofoten/Svolvær.
Commis: Mats Eriksen Holmsen, 19 år, fra Eidsvoll verk
Arbeidssted: Kokkelærling, Michaels Oslo
Coach: Tore Stalsberg, 36 år. Født og oppvokst i Åsmarka, bor i Haugesund.
Arbeidssted: Kreativ sjef, Level Mathuset.
Team Hornslien
Kandidat: John Sebastian Hornslien, 24 år, fra Oslo.
Arbeidssted: Kokk, Hotel Bristol.
Commis: Hanna Korvald, 19 år.
Arbeidssted: Kokkelærling, Spiseriet.
Coach: Niklas Johnsen, 31 år, født i Sverige
Dommerne Årets Unge kokk:
Geir Skeie, Andrea Svendsen, Jo Bøe Klakegg, Ola Solfridson Klepp, Hanne Rutgerson, Régis Marcon.
Dommerne Årets ganefryd:
Heidi Helgesdotter Rognså, Karl Erik Pallesen, Annechen Bahr Bugge, Even S. Sørum, Håvard André Østebø og Kristian Bretten Vangen.
Tema for “Årets ganefryd” var å lage en moderne versjon av bakt potet. Her konkurrerte kandidatene i “Årets kokk” og “Årets unge kokk” mot hverandre.
Korte fakta om “Årets kokk”, “Årets unge kokk” og Bocuse d’Or:
Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk-akademiet arrangerer finalen i “Årets kokk” på høsten hvert oddetallsår. “Årets kokk” er ansett som landets mest utfordrende og prestisjefylte kokkekonkurranse, der vinneren representerer Norge i verdensfinalen Bocuse d’Or, etter kvalikrunden i Bocuse d’Or Europe.
I 2024 arrangeres Bocuse d’Or Europe i Trondheim Spektrum 19.–20. mars, mens Bocuse d’Or 2025, verdensfinalen, som alltid arrangeres i Lyon. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, og arrangeres i januar oddetallsår.
Konkurransen “Årets unge kokk” organiseres for kokker under 25 år, med assistent under 20 år med aktiv lærekontrakt. Vinneren her får delta som kandidat til “Årets kokk” om to år, i 2025.
Stiftelsen Norsk Gastronomi har som formål å utvikle talenter gjennom konkurranser, dele kunnskap om mat og matlaging, og styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.