Du har garantert hørt om vinprodusenter som driver økologisk eller jobber etter biodynamiske prinsipper. Men visste du at det også er en internasjonal sertifisering for produsenter som driver regenerativt landbruk? Som igjen kan bety mye for å motvirke global oppvarming. Syv slike produsenter er nå blitt sertifisert av Regenerativa Viticulture Alliance (RGA) og de første vinene fra disse er på vei ut til konsumentene.
Av Ulf Dalheim, publisert 5. august 2024
De syv produsentene som har gått i spissen når det kommer til regenerativt arbeid i vinmarkene er Domaine Mirabeau i Provence, Frankrike, Domaine Lafage i Roussillon i Frankrike, Lima & Smith i Vinho Verde i Portugal, Miguel Torres i Maule i Chile, Familia Torres i Penedès i Spania, Clos Mogador i Priorat i Spania og Jean Leon i Penedès i Spania. Også noen andre små vindruedyrkere i Katalonia er blitt sertifisert av RGA.
Bevaring og rehabilitering av jordsmonnet
Regenerativ landbruk er ifølge Wikipedia en tilnærming til mat- og jordbrukssystemer som går ut på bevaring og rehabilitering av jordsmonnet heller enn tradisjonell jordbearbeiding med plog. Et viktig mål er å dempe den globale oppvarmingen.
Tilnærmingen fokuserer på matjordens gjenfødelse, økende biologisk mangfold, forbedring av vannets kretsløp, mangfold, forbedring av økosystemtjenester, støtte til fangst og lagring av karbondioksid ved kontinuerlige eller forbedrede biologiske prosesser, for å skape økende motstandsdyktighet mot klimaendringer og styrking av helse og vitalitet innen eksisterende jordbruk.
RVA-sertifiseringen, som støttes av The Regenerative Viticulture Association i samarbeid med The Regenerative Viticulture Foundation, gjøres av Ecocert, som er verdensledende innen økologisk og biodynamisk sertifisering.
Vil backe opp under vindruedyrkere
Gjennom sertifiseringen ønsker man å backe opp under druedyrkere og vinprodusenter verden over som tar opp denne modellen for arbeidet i vinmakene. Dessuten skal man sertifisere viner som er laget av produsenter som lager vin på druer dyrket i regenerative vnmarker. Fordi de på denne måten bidrar til å dempe effekten av global oppvarming, med synkende karbonutslipp.
Det er to nivåer av sertifisering, basert på utøvelsen og vekten som legges på regenerativ praksis i det daglige arbeidet. Et krav er at man jobber fullt og helt økologisk, enten man er sertifisert økologisk eller ikke.
2023-årgangen fra nord, 2024-årgangen fra sør
På vinsiden er 2023-årgangen den første for produsenter på den nordlige halvkule hvor de kan sette på etiketter med RVA-sertifisering på flaskene. Produsenter på den sørlige halvkule kan gjøre tilsvarende for 2024-årgangen.
De første vinene med RVA-stempel/logo som nå er lansert er Le Rèserve Rosé 2023 fra Domaine Mirabeau, Clos Ancestral White 2023 og Forcada 2023 fra Familia Torres, Nereda Blanc Bio 223 fra Domaine Lafage og Jean leon Vinya Gigi Chardonnay 2023 fra Jean Leon. Med unntak av Nereda Bllanc er alle disse i Vinmonopolets lister, og vil nok etter hvert også komme med 2023-årgangen.
The Regenerative Viticulture Association ble dannet i 2021 for å markere og støtte “paradigmeskiftet” i vinmarksarbeidet som var på gang, med implementering av regenerativt jordbruk. De fem første medlemmene var Familia Torres, Clos Mogador, Can Feixes, Jean Leon og AgroAssessor. I dag har organisasjonen 110 partnere i ni vinproduserende land.