Her finner du de riktige boblene for deg til 17. mai

Husk at 17. mai er barnas dag, advarer Vinmonopolet. Det har de naturligvis helt rett i. Vi voksne skal være forsiktig med hva vi tyller i oss. Men det er alltid lov å nyte noe godt, med måte. Og på nasjonaldagen vår er det blitt mer og mer vanlig med bobler. Så her er en guide til noen spennende alternativer innen musserede vin, i flere varianter og prisklasser. For noen fungerer prosecco, andre vil ha cava eller crémant, mens atter andre sverger til champagne. Valget tar du selv, ut fra smakspreferanser og lommebok.

Av Ulf Dalheim, publisert 14. mai 2024

Vinmonopolet har noen stengte dager foran seg, og det er alt for sent å bestille ut en godbit fra bestillingsutvalget (BU). Så vinene vi har plukket ut denne gangen skal i utgangspunktet alle være tilgjengelig i butikkhyllene, som basis- eller testsalgprodukter.

Frem til 17.mai er åpningstidene ved de fleste pol fra kl. 10.00 til 18.00. På selve Grunnlovsdagen er det naturligvis stengt, mens lørdag 18. mai er butikkene åpne fra kl. 10.00-15.00. Mandag 20. mai (2.pinsedag) er de også stengt.

Slik lages musserende viner

De to viktigste metodene som benyttes for å lage musserende viner er enten charmat-metoden eller den tradisjonelle metoden, gjerne kalt champagne-metoden.

Charmat benyttes i Italia for prosecco. Prosecco er altså ikke laget som de fleste andre musserende, med annengangsgjæring av vinen på flaske. I Veneto benyttes store tanker med trykk til dette. Druen er glera, og disse vinene kommer i mange varianter, fra de ganske tørre utgavene til de nærmest oversøte. Charmat-metoden benevnes også Metodo Italiano, Cuve Close, Tank Methode eller Bulk Methode.

Utgangspunktet for alle musserende viner er en stille basevin, som ofte kan være satt sammen av flere druevarianter og/eller av flere årganger. Boblene skapes gjennom en annengangsgjæring, enten på tank eller på flaske. Ved produksjon av prosecco fjernes gjærrester gjennom filtrering rett før flasketapning. Da har vinen hatt kun noen få ukers annengangsgjæring.

Henter ut en “isplugg” fra flasketuten

De mer komplekse boblevinene lagres på dette bunnfallet (gjærrestene) i minst ni måneder, men gjerne i mange år. Da fjernes gjærrestene som er samlet i flaskehalsen (flaskene er lagret opp/ned) gjennom degosjering, hvor flasketuten fryses ned og bunnfallet i form av en isplugg hentes ut før flaskene omkorkes, nå med ekte champagnekork (vanlig bruskork i lagringstiden).

De mest brukte druene i viner laget etter champagne-metoden er chardonnay og pinot noir, men kan også få selskap av andre druer. I Champagne er drue nr. tre helst pinot meunier. Men også fire andre druer er tillatt brukt: arbane, petit meslier, pinot blanc og pinot gris. De står imidlertid kun for 0,3 av all beplantning i Champagne, mens meunier har en andel på 31 prosent i vinmarkene.

Ellers i Frankrike er det vanlig å legge til aligoté (Burgund), pinot blanc og pinot gris (Alsace), mens f.eks. Cremant de Bordeaux helst har mest semillon, i kombinasjon med muscadelle og sauvignon gris. I Tyskland lages mange av sekt-vinene naturligvis på riesling-druen.

Dette er våre utvalgte 17.mai-bobleviner
Prosecco

Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2023
Musserende
Italia, Veneto, Valdobbiadene Prosecco
Basisutvalget – nr. 8020901
Kr. 159,90 – Drikkes nå
Ikke blant de oversøte proseccoene. Denne holder seg på 7,7 gr/l restsukker, noe som gjør at den er leskende og aromatisk, og kan fungere både som aperitiff og til noe mat. Velkjente aromaer innen prosecco, med smak av søte pærer og eple, hint av sitrus, noe lett floralt og et lett urtepreg. Underområdet Valdobbiadene går for å være blant de beste for prosecco-produksjon.
Produsent: Prod. Valdobbiadene
Importør: Fondberg

Cava

Juve y Camps Gran Reserva de la Familia Brut Nature Magnum 2019
Musserende
Spania, Catalonia, Cava, Valls d’Anoia Foix
Testutvalget – nr. 9380605
Kr. 490,30 – 0-5 år
Velkjent og god cava som både finnes på vanlige flasker (0,75 l til kr. 209,90), og som her i magnumformat. Perfekt til 17. mai? Myke bobler, kremet, frisk stil. Smak av modne grønne epler, sitrusfrukt, gjærbakst, urter, krydder og mineraler. Klassisk cavablend på 50% xarel-lo, 30% macabeo, 20% parellada samt 10% chardonnay.
Produsent: Juve y Camps
Importør: Volatil AS

Crémant

André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2022
Musserende
Frankrike, Burgund, Crémant de Bourgogne
Basisutvalget – nr. 9099801
Kr. 219,90 – 0-3 år
Norges mest solgte crémant, og den leverer absolutt godt i forhold til pris. Myke, lette bobler, lett kremet stil med smak av både frisk rødbærfrukt, grønne og gule epler, fersken og sitrus. Hint av kjeks, fin mineralitet, noe urter og blomster. Laget på drueblenden 77% pinot noir, 20% gamay, 2% aligoté og 1% chardonnay. Overvekten av blå druer, og dermed rødbærfrukt, gjør at den også er velegnet til mat (lunsjbuffet). André Delorme, som spesialiserer seg på crémant i Burgund, leverer også flere andre crémant-varianter som smaker godt.
Produsent: André Delorme
Importør: Beverage Partners Norway

Franciacorta

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
Musserende
Italia, Lombardia, Franciacorta
Basisutvalget – nr. 3310601
Kr. 359,90 – 0 – 5 år
Vi må naturligvis vise at Italia også lager flotte musserende viner etter den tradisjonelle metoden. Da må vi dra til Lombardia rett øst for Milano, nedenfor Lago d’Iseo, til underregionen Franciacorta. Druene der er chardonnay, pinot nero og pinot blanc. Og vinene får gjerne god lengde på annengangsgjæringen. Her har basevinen syv måneder på gamle eikefat, deretter 42 måneder på bunnfall på flaske. Den har fin kompleksitet, men er også elegant, frisk og med god lengde. Pent autolysepreg (brødbakst), frukt mot grønne epler, fersken og moden sitrusfrukt, kjeks og brøddeig, urter og mineraler.
Produsent: Soc. Agr. Bellavista
Importør: Gaia Wine & Spirits

England

Nyetimber Classic Cuvée
Musserende
England, Sussex, Hampshire, Kent.
Basisutvalget – nr. 7345101
Kr. 469,90 – 0 – 6 år
Engelske bobleprodusenter har noe ubeskjedent hevdet at de skal ta opp kampen med Champagne når det kommer til musserende. De har det samme jordsmonnet, klimaet nærmer seg mer og mer, men fortsatt har de ikke erfaringen og ikke minst: de har ikke vinmarker med samme alder som «storebror» i Frankrike. Men de er på gang!  Nyetimber leverer utmerket kvalitet hvor du lett kan forledes til å tro at du er i Champagne når vinen skjenkes blindt. Stilig, frisk og leskende, lett floral, med god dybde hvor du finner modne epler, litt kjerne, hint av mandler, tropisk frukt, bakte sitroner, honning, brioche/bakverk og mineraler. Drueblend er som for ekte Champagne, 50% chardonnay, 30% pinot noir, 20% petit meunier. 36 måneder på bunnfall.
Produsent: Nyetimber Limited
Importør: Winning Brands

Champagne

Charles Heidsieck Brut Réserve
Musserende
Frankrike, Champagne
Basisutvalget – nr. 3761801
Kr. 549,90 – 0-6 år
Klart vi måtte ha med en ekte champagne, fra selveste Champagne-Charlie. Vintage-utgavene fra Charles Heidsieck er noen av de beste kjøp som kommer inn, pris og kvalitetsmessig. Denne er også blant godkjøpene av de som finnes fast i butikkhyllene. Kremet, frisk og saftig, noe utviklet, med moden frukt mot gule epler og bakt sitrusfrukt. Delikate, myke bobler, mye smak. Her finner du kompleksiteten som bare champagne kan bidra med. Gjærbakst mot kjeks og brioche, urter, mineralitet, god lengde. Stor bruktsområde.
Produsent: Charles Heidsieck
Importør: Signature Wines