Hotell har anlagt vingård på Hadeland

Thorbjørnrud Hotell på Hadeland har plantet ferdig 3500 vinranker. De ønsker å bli det første hotellet i Norge som kan servere gjestene egen, lokalprodusert vin. – Dette forsterker vår posisjon som smaksdestinasjon ytterligere, sier hotelldirektør Kristoffer Skovli Karlsen.

Av Ulf Dalheim, publisert 9. august 2022

Det Atle Brynestad-eide hotellet ved Randsfjorden opplever også denne sommeren stor pågang med meget godt belegg og fornøyde gjester. Noe av forklaringen på suksessen, er hotellets satsing på egen- og lokalproduserte råvarer.

Stadig mer bevisste gjester

 Vi opplever at våre gjester blir stadig mer bevisst på hva de spiser, og de etterspør enda mer lokalprodusert kvalitetsmat. Thorbjørnrud Hotell har tradisjon for å tilby kortreist mat, men vår ambisjon er å styrke tilbudet ytterligere og innta en ledende posisjon som produksjons- og smaks-destinasjon. Derfor kjøper vi nå blant annet kjøtt og fisk fra lokale gårder, ost fra Thorbjørnrud Ysteri mens Kvelsrud Gård steller kjøkkenhagen på Thorbjørnrud slik at kokkene hver dag kan hente inn ferske grønnsaker fra rett utenfor hotellkjøkkenet, sier Skovli Karlsen i en pressemelding.

Hotelldirektør Kristoffer Skovli Karlsen ved Thorbjørnrud Hotell satser stort på lokalprodusert mat og råvarer. Om noen år vil han også lage en serie med viner fra hotellets egen vinmark.

Tyske vinranker vil stortrives i Hadeland-klimaet

Som et ledd i satsingen på kulinariske opplevelser basert på lokalproduserte råvarer, har hotellet ved Randsfjorden i sommer plantet nær 3500 vinranker. Flere av disse er planter fra Tyskland som tåler ned mot 25 kuldegrader og som er godt tilpasset klimaet på Hadeland.

– Nå står 2500 vinranker av sorten solaris (hvitvin), 500 planter av typen rondo (rødvin/ rosévin), 200 planter pinot noir (rødvin), 100 planter riesling (hvitvin), 90 planter chardonnay (hvitvin) og 100 planter felicia (hvitvin) i jorden. Vi kan produsere all slags vin med druetypene som er plantet, inklusive musserende og muligens også dessertvin. Vi vil se an utviklingen av de forskjellige druetypene før vi bestemmer hva som produseres, og det kan variere noe fra år til år. Men musserende vil garantert bli produsert hvert år, sier hotelldirektør Skovli Karlsen.

Første årgang skjenkes om tre år

Stiklinger av vinstokker hentet fra bl. a. Tyskland er i sommer plantet ut ved Thorbjørnrud Hotell på Hadeland.

 Første fulle høsting av druer for produksjon av vin skjer høsten 2024 eller 2025. Men allerede neste år skal vi teste avlingen. Den første egenproduserte vinen blir servert gjestene i 2025. Da er både hvitvinen og rosévinen klar. Rødvin og musserende vin vil være klar i 2026. Selv om dette ligger noen få år frem, har Thorbjørnrud allerede nå passert en milepæl. For hver gang vi kikker ut på jordet ser vi beviset på våre kulinariske ambisjoner spire og gro rett foran øynene våre, sier Skovli Karlsen. 

Har ansatt ambisiøse kokker

Thorbjørnrud Hotell har i motsetning til mange andre hoteller ikke hatt vanskeligheter med å ansette faste kokker etter pandemien. Det mener Skovli Karlsen skyldes både hotellkjøkkenets fortid, men ikke minst dets fremtid.

– Kjøkkenet vårt har hatt et godt rykte i mange år. Nå ligger en ny og innovativ strategi til bunn i alt vi gjør. Det har tiltrukket dyktige og ambisiøse kokker som vil bidra til å realisere vår ambisjon om å gi gjestene en unik opplevelse også når de sitter til bords med familie, venner eller forretningsforbindelser. Og om noen få år kan de som de første kokkene i Norge altså komponere menyer hvor hotellgjestene serveres lokal, egendyrket vin, sier Skovli Karlsen.