Hurtigruten lanserer engelske bobler lagret på arktisk havbunn

Vi har hørt om champagne som er funnet på havets bunn og hevet etter lang tid. Og om en produsent i Sør-Afrika som lagret vin utenfor kysten. Den forsvant, og ble funnet igjen to år senere. Nå lanserer Hurtigruten Norge «Havets bobler» – verdens første musserende vin lagret i arktisk hav. 1700 flasker med engelsk musserende ble senket på 34 meters dyp i november 2022 og hentet opp igjen fredag 12. mai 2023.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. mai 2023

Forsøket med lagring av musserende drikke i arktisk hav er en del av markeringen av Hurtigrutens 130-årsjubileum. Selskapet bak Hurtigruten ville satse på en nyskaping innen mat- og drikke; og svaret ble havlagring av musserende vin.

I november 2022 senket derfor Hurtigruten Norge 1700 flasker musserende vin på 34 meters dyp på Helgelandskysten utenfor Sandnessjøen, ved 66 grader nord. Vinen har nå modnet seg der i seks måneder, og ble hevet fredag 12.mai under stor festivitas.

Nikolai Haram Svorte, som ble kåret til Norges Beste Sommelier 2023, sto bak den første smakingen av vinen, etter å ha sablert en av flaskene. Tilstede var blant annet også Hurtigruten Norges adm. dir Hedda Felin, Mark og Sarah Driver fra Rathfinny Wine Estate, sjef for Hotel Operations i Hurtigruten Norge, Andre Pettersen og Beverage Director i Hurtigruten Norge, Tani Gurra.

Spent på hevingen av kassen var fra venstre Andre Pettersen (VP Hotel Operations i Hurtigruten Norge), Mark og Sara Driver (Rathfinny Wine Estate), Hedda Felin (administrerende direktør i Hurtigruten Norge) og Tani Gurra (Beverage Director i Hurtigruten Norge).

Å lagre vin på denne måten, i kaldt, arktisk hav har aldri blitt gjort før. Vinen, som har fått navnet «Havets Bobler», er dermed verdens første havlagrede musserende vin fra arktiske strøk.

-Da vi hørte om de siste innovasjonene innen aldring av vin, kunne vi ikke motstå å utforske dette her i Norge. Ideen om å lage “Havets Bobler”, vår nye undervannslagrede musserende vin, kom til oss på dekk mens vi så norskekysten gli forbi. Vi jobber med havet. Vi er en del av havet. Det er i vårt DNA. Tanken på å lagre en fantastisk musserende vin under vann mens vi seiler over det fylte meg med følelser, sier Tani Gurra, Beverage Director i Hurtigruten Norge.

Vi ønsket å lage noe unikt og dypt forbundet med det vi gjør. Vi ser tross alt allerede norskekysten som vårt kjøkken. Fjordene er våre fiskekar. Frukthagene, fruktfatet vårt. Fjellene, urtehagen vår. Hvorfor ikke la havet være vår vinkjeller?

-Norge er ikke først og fremst kjent for vin, men vi mente det måtte være mulig å gi et norsk og nordnorsk særpreg til en av verdens mest eksklusive musserende viner. Vår antakelse var at den norske kysten kunne gi optimale forhold for å lagre og modne musserende vin. Nå tror vi at vi har oppdaget noe unikt ved Norge, som er at vi har verdens beste vinkjeller på den norske havbunnen, mener Tani Gurra.

-Vi forventer at vår musserende vin “Havets Bobler” vil modnes raskere under havet på grunn av de konstant lave temperaturene på fem grader celsius, fravær av lys og høyere trykk, noe som resulterer i en rundere, mer elegant munnfølelse med mykere bobler.

Flaskene ble senket ned «naken» – uten etikett – med rød voks i Hurtigrutens farge over korken og toppen av flasken. En egen etikett vil bli plassert over halsen om bord før servering.

Havets Bobler er en Classic Cuvee, 2018-årgang, laget etter den tradisjonelle champagne-metoden, på håndhøstede druer av Champagne-druene pinot noir, pinot meunier og chardonnay.

Et begrenset antall flasker av denne vinen produseres for Hurtigruten av Rathfinny Wine Estate, en familiedrevet vingård som ligger i Sussex, England. Vingården, som ble grunnlagt i 2010 av ekteparet Mark og Sarah Driver, produserer svært gode musserende viner. Det milde klimaet, som preges av nærheten til havet, samt den krittrike jorden, gjør dette til et svært egnet sted for produksjon av musserende viner.

«Havets Bobler» er et unikt produkt om bord på Hurtigruten Norge, som sammen med Hurtigrutens lokalbaserte mat- og drikkekonsept “Norway’s Coastal Kitchen” gir en kulinarisk opplevelse ingen andre kan tilby.

-Vi mener en slik innovativ måte å modne vinen på, kombinert med videreutvikling av historiefortellingen rundt vin- og matkonsepter vil gjøre Norge til et enda mer attraktivt sted å besøke, avslutter Tani Gurra.