Hvem er Norges beste på vin?

Trondheim har seilt opp som en av Norges mest spennende matbyer, med bl.a. tre Michelin-stjernerestauranter. Men byen har også et svært godt vinmiljø og mange dyktige vinkelnere som mestrer kunsten å koble mat og vin sammen på en god måte. Det viser nominasjonene til kåringen av Norges beste vinkart og dets underkategorier. Britannia hotel har fire nominasjoner, Rive Gauche, To Rom og Kjøkken, Spontan Vinbar samt Bula Bistro har to nominasjoner, mens Kraft Bodega og Le Bistro er nominert i en kategori.

Av Ulf Dalheim, publisert 22. oktober 2021

Søndag 24, oktober får vi vite hvem som er Norges beste på vin. Det er Norsk Vinkelnerforening, Kapital og Star Wine List som står bak kåringen, der vinnerne blir offentliggjort under Norsk Vinkelnerforenings jubileumsmiddag (utsatt til denne høsten pga koronapandemien). Totalt skal det kåres vinnere i syv kategorier.

Det er fjerde gang Norsk Vinkelnerforening, Kapital og Star Wine List står bak denne kåringen. Kategoriene i 2021 er de samme som i 2020. De omfatter det mest åpenbare hvis man skal plukke ut de beste aktørene innen vin og mat her i landet, men med den store oppblomstringen av vinbarer rundt om i Norge de siste årene, mener VinPuls at det vil det være naturlig for arrangørene å opprette en ny kategori for neste års kåring, som «Beste allround vinbar».

Dette er kategoriene og de nominerte for 2021:

“Norges beste vinkart”
– Britannia Hotel
– Park Hotel Vossevangen
– Hallingstuene Restaurant
– Tollboden Hotell og Restaurant
– Skigaarden
– Kastellet Oslo
– Villani Osteria

Beste “Champagne/musserende vinkart”
– Britannia Hotel
– Skigaarden
– Park Hotel Vossevangen
– LystPå
– Park29

Bula Bistros berømte badekar full av vin og vann. Foto: UD

Beste “Lille vinkart”
– Bula Bistro
– Spontan Vinbar
– Arakataka
– Esaias Vinbar
– Panda Panda
– VIN Bjørvika

Beste “Vin på glass”
– Britannia Hotel
– To Rom og Kjøkken
– Territoriet
– Park Hotel Vossevangen
– Panda Panda

Beste “Nykommer”
– Rive Gauche
– Kastellet Oslo
– Snadder & Vin
– Kvitnes Gård
– Brasserie Coucou
– Smag & Behag Kristiansand
– Hos Moi

I tillegg kåres også “Folkets favoritt”, der publikum kan velge mellom et tyvetalls foreslåtte restauranter/vinbarer, eller foreslå sin egen kandidat. På listen her er både Spontan Vinbar, To Rom og Kjøkken, Britannia hotel, Bula Bistro, Rive Gauche og nå nedlagte Røst Teaterbistro.

Innsendte bidrag er bedømt av en uavhengig jury. Juryen har bestått av Rune Rake, Heidi Iren Hansen MW , Alexander Michalsen og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet

Alle innmeldte vinkart er det tatt stikkprøver på for å sikre at de vinene man har oppgitt å ha på vinkartet faktisk er på serveringsstedet. Innmeldte serveringssteder som bevisst har prøvd å ”jukse” med sitt utvalg vil automatisk bli utestengt fra å delta i tre år, samt miste sin utmerkelse.

Dette var vinnerne i 2020:

Norges beste vinkart : Park Hotel Vossevangen, Voss
Beste “lille” vinkart: Vinoteket, Oslo
Årets nykommer: Speilsalen, Trondheim
Beste musserende/Champagne-vinkart : Skigaarden, Hemsedal
Vin på glass: Territoriet, Oslo
Beste vinmeny: Stallen, Oslo
Folkets favoritt: Kolonialen Bislett, Oslo